Lanturile violentei in familie vor fi rupte

joi, 21 iunie 2001, 23:00
6 MIN
 Lanturile violentei in familie vor fi rupte

De cite ori nu ati citit, plini de oroare, despre un tata care si-a violat fiica, sau despre o sotie maltratata, la betie, de barbatul care i-a jurat dragoste pe viata. Sau de cite ori nu ati sters o lacrima din coltul pleoapei, la vederea unui ghemotoc de om plin de vinatai, peste care s-a abatut furia pumnilor unui tata nervos, care nu suporta plinsete de copil in casa. De cite ori nu ati fost scandalizati de crimele intre frati, pentru o palma de pamint. Violenta in familie nu mai este de mult o simpla expresie de dictionar sau un punct peste care trebuie sa "sarim" pentru a intra in Europa. Este un fenomen pe care, in sfirsit, guvernantii s-au gindit sa-l ia in seama.
Amploarea si gravitatea fenomenului de violenta in familie a capatat in ultimii ani aspecte atit de cumplite, incit o lege care sa apere victimele si sa limiteze fenomenul prin masuri drastice luate fata de agresori se impune ca absolut necesara. Un proiect de lege propus spre aprobare cuprinde reglementari impotriva oricarui act savirsit de un membru al familiei asupra altui membru, act care are drept consecinta suferinta fizica sau psihica temporara sau permanenta. Actul normativ propus precizeaza faptul ca responsabilitatea pentru combaterea si limitarea violentei in familie, precum si asigurarea protectiei victimelor revine tuturor organismelor publice si private abilitate si autorizate sa actioneze in sensul respectivului proiect de lege. Sesizarea actelor de violenta poate fi facuta de orice membru al familiei, indiferent ca este major sau minor, care a fost victima sau martor al actelor de violenta in familie. Sesizarea va putea fi facuta la serviciul public de actiune sociala, care are urmatoarele atributii: constatarea cazurilor de violenta in familie; asigurarea ajutorului si terapiei pentru intreaga familie; declansarea imediata a procedurilor legislative pentru apararea victimelor si sanctionarea autorilor violentelor; organizarea serviciilor de primire a centrelor de orientare; desfasoara programe de informare, de educare, de prevenire si combatere a actelor de violenta in familie; consiliere maritala; indeplineste orice alte atributii ivite din aplicarea respectivei legi.
De mentionat ca prin adoptarea acestui proiect de lege, orice cetatean care afla despre existenta actelor de agresiune intr-o familie are obligatia de a sesiza serviciul public de actiune sociala. Aceeasi obligatie o au si institutiile de invatamint scolar si prescolar, institutiile medicale, precum si organele de paza. Toti acestia trebuie sa sesizeze serviciul public despre cele petrecute in termen de 24 de ore de la producere, in caz contrar fiind sanctionati conform legilor in vigoare.
Masuri speciale de protejare a victimelor
Potrivit proiectului de lege initiat de senator Simona Marinescu, la nivelul fiecarei comunitati locale se vor organiza refugii sociale destinate victimelor violentei in familie. Acestea vor fi amenajate in incinta dispensarelor sau spitalelor, iar acolo unde acest lucru nu este posibil, intr-un spatiu amenajat prin grija consiliului local. In locurile in care nu exista posibilitatea organizarii refugiului social se va organiza cel putin un centru de orientare in care victimele sa fie indrumate spre cel mai apropiat refugiu si unde sa se poata lua primele masuri de protectie. Serviciile medicale, terapia si consultatiile psihologice necesare vor fi acordate absolut gratuit, iar atunci cind victima are urme de agresiune i se va elibera certificatul constatator care este scutit de taxe. De mentionat ca, deseori, victimele agresiunilor renuntau sa se adreseze medicului legist din cauza lipsei de bani.
Serviciul public de asistenta sociala este obligat ca, in cazul in care victima este un minor, sa instiinteze in termen de 24 de ore comisia pentru protectia copilului. Din fondul consiliilor locale, persoanele agresate care sint dependente financiar de agresor beneficiaza de sprijin financiar. Totodata, victimele violentei in familie beneficiaza si de o alocatie de solidaritate din Fondul National de Solidaritate, precum si de asistenta juridica gratuita.
Faptele de agresiune constatate de serviciul public de asistenta sociala vor fi aduse la cunostinta organelor de urmarire penala, iar autorii acestora vor fi cuprinsi intr-un program national de educatie si consiliere maritala.
Finantarea activitatii serviciului public de asistenta sociala se asigura atit de consiliile judetene sau locale, cit si din surse extrabugetare. Asociatiile si fundatiile cu personalitate juridica ce infiinteaza si administreaza unitati de asistenta sociala in sensul respectivului act normativ propus vor beneficia de acordarea unor subventii. In cazul in care va fi adoptata, aceasta lege va fi prima care va incerca sa micsoreze numarul cazurilor de violenta in familie. Actualmente nici un act normativ nu ia apararea celor supusi celor mai crunte abuzuri, dintre care cei mai multi sint femei si copii. Categorii lipsite de aparare in fata furiilor celor mai puternici, pentru care singura lege respectata este cea numita "legea junglei".
Oameni care au platit cu propria suferinta
"Monitorul" a relatat zeci de cazuri de violenta in familie. Unul din cele mai zguduitoare cazuri intimplate in judetul nostru si relatate de ziarul nostru este cel petrecut in luna noiembrie 1999, cind reporterii nostri au descoperit un baiat de 15 ani tinut in lanturi de parinti. Ionica Dirlea din Tulnici era batut sistematic de tatal sau si de frica batailor fugea de acasa. Intr-o disperare plina de ura taica-su l-a legat cu lanturi, pentru ca fiul sau, un baiat slabut si sperios, ale caror rani singerinde isi marcasera miinile si picioarele, sa nu ii mai iasa din cuvint. "Da. Am sarit cu picioarele pe el, ca m-a scos din sarite", a recunoscut cu singe rece asa-zisul tata.
Ionica nu este, din pacate, singurul copil nefericit peste care s-a abatut ploaia de pumni a celor care i-au dat viata. Acum o luna, un tata si-a violat propria fiica, pentru ca era beat iar biata fata, de 25 de ani, era bolnava psihic. Andrei Fodor, barbat in toata firea, se afla acum in puscarie si plateste pentru faptul ca si-a violat fata, ademenind-o cu citeva napolitate. La Paunesti, tot in acest an, mai precis pe 19 martie, a fost arestat un tinar de 24 de ani, care timp de un an, s-a "distrat" cu mama si sora lui. De frica sa nu fie batute, dar si de rusinea oamenilor din sat, cele doua femei nu l-au reclamat la Politie pe Mihaita Nastasache. Daca mamei fiului incestuos i-a fost rusine sa povesteasca cum era silita sa se culce, fara voie, cu Mihaita, sora mai mica a recunoscut imediat clipele de cosmar provocate de fratele ei. "De anul trecut se tot culca cu mine. A venit intr-o zi in casa si mi-a zis ca daca nu ma culc cu el, ma omoara, ca ma taie cu cutitul. O batea pe sora mea mai mica si o dadea afara din casa si ramineam doar noi doi", a povestit reporterilor nostri copila de 17 ani.
La sfirsitul anului trecut, Costina Chirita, o tinara in virsta de 28 de ani, si-a ucis cu singe rece barbatul. In data de 17 decembrie ea l-a injunghiat pe Stan Chirita, in propria locuinta. Femeia a fost demascata de fiica sa, Flori, care a spart tacerea si a dezvaluit anchetatorilor ca cea care i-a dat viata "a luat de pe masa cutitul si i-a tras cu el in piept".
La Boghesti, tot in acest an, un batrinel a fost ucis cu singe rece de propriul nepot. Citeva pahare in plus de alcool au fost de ajuns pentru ca mintea tinarului de numai 19 ani sa se tulbure astfel incit bunicul sau a devenit o victima usoara in calea furiei sale stirnite de aburii rachiului.
Si lista grozaviilor ar putea continua. Citeva pahare in plus, lipsa unui loc de munca, a banilor sint doar citeva posibile motive pentru declansarea unor acte de violenta. Multe dintre aceste cazuri nici nu ajung la cunostinta autoritatilor. Frica, rusinea, lipsa banilor sint deseori invocate atunci cind oamenii batuti, femeile violate, copiii abuzati nu depun plingeri la Politie. Cine stie cite alte si alte tragedii nu se petrec zilnic chiar sub ochii nostri? (Laura BREANA, Alice MUNTEANU)

Comentarii