Legea asigurarilor a cariat activitatea stomatologilor

duminică, 16 aprilie 2000, 23:00
5 MIN
 Legea asigurarilor a cariat activitatea stomatologilor

Ca si pentru ceilalti angajati ai sistemului sanitar si pentru medicii stomatologi demararea Legii asigurarilor de sanatate a fost un adevarat cosmar. Fara sa-si dea prea bine seama ce se intimpla, ei s-au trezit ca li se pun cartile de munca in brate si devin, peste noapte, "patroni".
La inceput, nu credeau sa reuseasca vreodata sa razbata hatisul asigurarilor de sanatate. Li s-a explicat ca primul pas este sa-si faca liste de pacienti. "Ne-am luminat la creier si am facut listele. Trei luni de zile am simtit ca innebunim. A face lista nu inseamna numai sa scrii pe hirtie un nume. Trebuie sa asezi pacientul pe scaun, sa faci o fisa, sa-l consulti. Cind vine la inscriere, omul mai descopera ca are si o problema", ne-a relatat medicul stomatolog Loreta Istrate.
Dupa ce s-au familiarizat cit de cit cu noua organizare, au inceput raportarile la CJASS. Straduindu-se, din rasputeri, sa fie cit mai corecti, angajatii Casei au controlat "la singe" raportarile din teritoriu."Se legau de fiecare virgulita. Noi raportam cheltuieli de 15 milioane, ei ne dadeau doar opt milioane de lei, si tot asa", s-a plins doctorita Istrate.
"Vechiul salariu lunar l-am primit in doua luni"
In primele doua luni dupa semnarea contractului cu Casa de Asigurari, stomatologii au primit cite 17 milioane de lei. "14 milioane au fost cheltuielile, iar diferentei de trei milioane i s-a aplicat 38% impozit. Eu am ramas cu 2,2 milioane de lei. Vechiul salariu lunar l-am impartit acum in doua luni", ne-a mai spus medicul stomatolog Istrate.
Dentistul mentionat a precizat ca nu stie ce poate face in cazul in care se imbolnaveste. Ea nu va mai avea activitate si nu va primi absolut nici un ban de la CJASS. Asistenta ramine in voia soartei. Desi i s-a sugerat sa-si faca un fond de rezerva, din putinii bani pe care ii primeste, acest lucru este practic imposibil. Cind au fost in urma cu citeva saptamini la CJASS sa-si duca raportarile, ei au primit o "placinta" de toata frumusetea. "Ne-au pus sa semnam de luare la cunostinta. Culmea, este ca ne-a pus sa semnam retroactiv", a mentionat medicul Loreta Istrate.
In adresa respectiva era specificat ca "Incepind cu data de 1.04.2000 CASS Vrancea contracteaza servicii medicale stomatologice, profilactice si terapeutice in limita sumei de patru milioane de lei, suma ce poate fi modificata in functie de fondul asigurarilor sociale de sanatate". Din acesti patru milioane, medicii trebuie sa plateasca intretinerea, femeia de serviciu, sterilizarea, asistenta etc.
"Ce le voi spune pacientilor?"
Din pacate, pentru bietul bolnav, prea putine fonduri mai ramin. Asta in cazul in care mai ramin. In momentul in care si-au facut liste de pacienti, medicii stomatologi le-au explicat celor inscrisi care sint avantajele de a fi inscris la un dentist. Oamenii s-au bucurat cind au auzit ca un procentaj de 40%, 60% sau chiar 100% din o parte dintre serviciile medicale stomatologice vor fi platite din bugetul Casei.
Acum, medicii trebuie sa le explice pacientilor ca tot ceea ce le-a spus in urma cu citeva luni au fost pure povesti."Ce le voi spune pacientilor? Cum sa le explic ca la CJASS nu mai sint bani si nu se mai pot face reduceri?", se intreaba retoric dentistul Loreta Istrate.
Nu putine au fost momentele cind medicii au fost injurati mai rau ca la piata. Omul de rind stie doar atit: i se opreste pe statul de plata o anumita suma si i se cuvine orice serviciu medical.
Lista de preturi, impusa de CJASS
In momentul in care s-au publicat in "Monitorul"Oficial" normele metodologice de aplicare ale Contractului-cadru, a aparut si o lista cu preturile pentru serviciile medicale. Aceste preturi sint, bineinteles in lei si nu au mai fost majorate, chiar daca inflatia a crescut de citeva ori.
"Imi impui chiar si ce nu decontezi. Vii cu o lista de preturi impusa si nici chiar pe asta n-o decontezi. Unde este logica?", spune doctorita Istrate. Mai mult, toate materialele sanitare necesare interventiilor stomatologice sint achizitionate in dolari. Si, cum bine stie toata lumea, dolarul creste pe zi ce trece.
Cazurile sociale, "Dumnezeu cu mila"
Dupa ce Policlinica Stomatologica s-a "privatizat", in judetul nostru nu a mai ramas nici macar un singur cabinet de asistenta stomatologica sociala. Saracii ramin inca o data in mila lui Dumnezeu. In general, cam 10% dintre pacientii vazuti intr-o luna primesc servicii medicale stomatologice gratuite. Dintre cei 150 de pacienti care s-au prezentat la Policlinica Stomatologica in luna martie, doar 15 au beneficiat de aceasta facilitate."Bineinteles ca trebuie sa fim subiectivi si sa facem o triere. Ne uitam la ei si apreciem care-i mai nervos, cu gura mai mare si mai sarac", s-a justificat doctorita Istrate.
In timp ce in alte laturi din sistemul sanitar exista o aparatura medicala cu care se poate efectua, cit de cit, o activitate normala, aparatele din Policlinica Stomatologica sint veritabile piese de muzeu."Aparatura noastra e foarte veche. Cind a venit un control de la Directia de Sanatate Publica, ni s-a spus ca instrumentarul pe care-l avem «sa dispara» in sase luni. Cu astea s-a privatizat Policlinica Stomatologica", a mai afirmat dentista Loreta Istrate.
"Nu e vina CJASS"
De toata aceasta situatie delicata, oamenii considera ca se fac vinovati cei de la Casa de Asigurari. Pe de o parte, chiar asa si este. Ei ar trebui sa se agite mai mult sa colecteze banii de la datornici. Pe de alta parte, insa nimeni nu este culpabil ca cei de la CNAS au dat dispozitie sa se modifice procentele alocate pentru fiecare serviciu medical.
"Datorita faptului ca s-au modificat procentele a fost micsorat si plafonul medicilor stomatologi. Nu este vina Casei de Asigurari", ne-a declarat doctorul Vasile Lepadatu, presedintele CJASS.
Pina cind situatia se va remedia, cit de cit, medicii vor suporta in continuare injuriile si blestemele oamenilor carora, probabil, turbati de durere, nu le ramine decit sa stringa din dinti. (Monica GRIGORE)

Comentarii