Licitatiile pe internet, deocamdata vorbe

miercuri, 20 februarie 2002, 00:00
4 MIN
 Licitatiile pe internet, deocamdata vorbe

Declaratia survine la aproape trei luni de la aparitia unui act normativ pentru efectuarea achizitiilor publice prin mijloace electronice care reglementeaza acest gen de tranzactii. Ordonanta pentru efectuarea achizitiilor publice prin mijloace electronice defineste cadrul legal necesar pentru procedura de atribuire a contractelor de achizitie publica on-line, facind posibila utilizarea "Sistemului Electronic de Achizitii Publice". Executivul spune ca acest sistem va conduce la reducerea coruptiei si a birocratiei, la cresterea transparentei, si diminuarea cheltuielilor in ceea ce priveste contractele de achizitii publice. Din pacate, desi mai sint doar 7 zile pina la aplicarea acestei ordonante lucrurile sint total neclare.
Nebuloasa web
Guvernul anunta ca licitatiile publice se vor derula printr-o pagina de web special creata de Ministerul Telecomunicatiilor: "www. e-licitatii.ro" dar aceasta nu exista pe internet nici macar in forma de constructie.
La nivelul institutiilor publice din Vrancea lucrurile sint intr-o nebuloasa completa. Majoritatea institutiilor au fost conectate la internet de citeva luni de zile iar cei care fac achizitii sint impartiti in mai multe compartimente. Tocmai de aceea sefii din administratie spun ca se impun modificari ale organigramelor.
Un nou hop, pe care administratia locala va trebui sa-l sara, este pe data de 30 august a.c. cind va intra in vigoare o alta ordonanta care prevede posibilitatea efectuarii platilor prin mijloace electronice a taxelor si impozitelor de catre cetateni.
Ce prevad ordonantele
In ianuarie, Guvernul a anuntat cu mare tam-tam faptul ca intentioneaza sa revolutioneze sistemul de licitatii publice din Romania prin introducerea achizitiilor on-line. In sedinta de Guvern din 24 ianuarie 2002, au fost aprobate doua ordonante care reglementau incasarea prin mijloace electronice a impozitelor si taxelor locale, cu termen maxim de aplicare – 30 august a.c. si ordonanta privind achizitiile publice prin mijloace electronice.
Ordonanta privind incasarea prin mijloace electronice a impozitelor si taxelor locale prevede obligatia autoritatilor administratiilor publice locale de a asigura implementarea de sisteme electronice pentru colectarea taxelor si impozitelor in fiecare oras si municipiu
Actul normativ prevede ca in termen de 3 luni de la aprobarea acesteia autoritatile de la nivelul municipiilor sa poata asigura posibilitatea efectuarii platii prin mijloace electronice a taxelor si impozitelor "Aceasta solutie alternativa la modalitatea traditionala de realizare a platilor impozitelor va eficientiza procesul de colectare a taxelor si impozitelor de la cetateni, va face posibila reducerea cheltuielilor administrative generate de sistemele clasice de plata si va oferi cetatenilor posibilitatea de a realiza de la distanta plata sumelor datorate, in conditii civilizate de relationare cu structurile administratiei de stat. Exista aproximativ 2,5-3 milioane de detinatori de card-uri in Romania si acestia sint cei care vor putea folosi imediat acest sistem", se arata intr-un comunicat al Ministerului Telecomunicatiilor.
Diferenta dintre dorinta si putinta
Acestea ar fi prevederile ordonantelor care reglementeaza achizitiile publice de catre autoritatile locale cit si plata taxelor si impozitelor pe care cetatenii le pot face catre consilii utilizind internetul. Posibilitatile tehnice reale ale administratiei publice nu se ridica insa nici pe departe la cerintele guvernantilor.
Practic, cei care se ocupa de achizitii, la nivelul institutiilor bugetare sint derutati si nu mai stiu ce sa faca, sa respecte Ordonanta 60 sau sa merga pe noua reglementare guvernamentala.
De asemenea, majoritatea functionarilor nu au pregatirea necesara pentru a utiliza bazele de date de pe internet si nu in ultimul rind acestia nu au nici macar un calculator conectat la web.
Anul trecut cea mai importanta initiativa in modernizarea sistemelor de comunicatii din Vrancea a avut-o Consiliul Judetean care, in colaborare cu e-soft dev a realizat o pagina web a judetului. Ulterior CJ a devenit provider de internet si a legat in retea web principalele institutii din judet. Desii primii pasi au fost facuti, comunicarea intre institutii, prin internet, se desfasoara greoi.
Din informatiile pe care le avem singurii demnitari care au deschise conturi de mail pe internet sint presedintele CJ, Marian Oprisan si prefectul George Baesu.
Chiar daca si aceste aspecte ar fi reglementate, specialistii spun insa ca ordonanta privind licitatiile prin internet tot ar fi greu de aplicat.
"Daca dorim sa licitam, spre exemplu, o lucrare de constructii de locuinte si lansam cererea de oferte pe internet, primim aceste oferte. Problema este in ce masura avem garantia bonitatii firmelor ce trimit aceste oferte si a veridicitatii actelor transmise prin Internet. In principiu, astfel de hirtii, cind sint transmise pe internet, pot suferi orice tip de modificari. Oricine poate trimite orice prin Internet, fara semnatura sau cu o semnatura «aranjata». Trebuie pusa la punct partea tehnica pe care o presupune o asemenea operatiune, precum si ceea ce tine de semnatura electonica, care inseamna responsabilizarea celui care semneaza un document transmis prin Internet", ne-au declarat specialisti din CJ.
Consiliile care vor incalca obligatiilor prevazute de ordonantele elaborate in ianuarie de Executiv vor fi insa sanctionate cu amenda de la 20.000.000 lei la 150.000.000 lei. (Traian NEGULESCU, Elena CRISTIAN)

Comentarii