Lucratura pentru aghezmuit statul

vineri, 22 februarie 2002, 00:00
4 MIN
 Lucratura pentru aghezmuit statul

Desi in aparenta lucrurile par tot mai linistite la Vincon Focsani, se pare, insa, ca scandalul legat de privatizarea acesteia nu este nici pe departe incheiat. Lucru confirmat si de un articol aparut in numarul de ieri al ziarului "Evenimentul Zilei". Detinatoarea pachetului majoritar de actiuni, Luchi Georgescu, este "la cutite" cu Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), neintelegerile ajungind pina in instanta. In fapt, este vorba despre nerespectarea contractului de vinzare-cumparare, patroana Vincon nemaiplatind statului nici un leut in afara avansului de 27 de miliarde de lei. Restul de 106 miliarde de lei trebuia sa fie achitat, conform clauzelor contractuale, in trei rate scadente in perioada 2000-2002. In plus, partenera lui Gigi Netoiu, avea obligatia ca in primul an sa investeasca aproape 60 de miliarde de lei, lucru care in cea mai mare parte s-a si efectuat. In ceea ce priveste ratele scadente, aici lucrurile nu stau tocmai bine, deoarece sefa de la Vincon nu a achitat nici macar una dintre acestea. Potrivit informatiilor care ne-au fost furnizate de directorul Directiei de Comunicare din cadrul APAPS, Adriana Pitic Tran, in anul 2001, Luchi Georgescu a fost actionata in judecata pentru neplata primei rate, a dobinzilor si a penalitatilor aferente acesteia. Se pare ca, cele doua rate din decembrie 2000 si decembrie 2001 insumeaza 71,2 miliarde de lei la care se adauga alte 80 de miliarde de lei-dobinzi si 45,9 miliarde de lei-penalitati.
Luchi Georgescu si-a cerut avansul inapoi
La numai un an de la preluarea pachetului de actiuni care reprezinta 59,859 % din capitalul social al Vincon, Luchi Georgescu a inaintat Directiei Buget-Finante din cadrul FPS o adresa menita sa-i lase masca pe cei care au asistat la batalia dusa pentru aceasta societate. "In data de 22.12.2000, cumparatorul a inaintat o adresa Directiei Buget-Finante prin care a solicitat rezilierea contractului de vinzare-cumparare de actiuni cu data de 31.12.2000 si restituirea avansului achitat", a mai precizat Adriana Pitic Tran. Altfel spus, prietena lui Netoiu a solicitat cele 27 de miliarde de lei pentru a inapoia actiunile pentru care s-a batut destul de serios cu ceilalti ofertanti. In realitate insa, nici nu poate fi vorba despre o renuntare la Vincon, ci mai degraba despre dorinta de a scapa de obligatiile financiare fata de stat. Aceasta pentru ca, anterior cererii, la Vincon s-a operat o majorare de capital care a dus la cresterea numarului de actiuni, astfel incit in decembrie 2000, Luchi Georgescu detinea aproape 82% din actiunile Vincon, lucru care si in lipsa pachetului achizitionat de la stat ii dadea oarece puteri in cadrul acestei firme. "In prezent, conducerea APAPS urmeaza sa hotarasca asupra actionarii in instanta pentru obligarea cumparatorului la plata a sumelor restante conform contractului", sustine directorul Directiei de Comunicare din cadrul APAPS.
"Sint niste lupte de culise"
Contactata telefonic, Luchi Georgescu a infirmat vehement informatiile publicate in presa centrala, pe care le-a catalogat drept niste minciuni. "Sint niste lupte de culise venite de la niste persoane care au, probabil, interese la Vincon. Cum as putea pleca de la aceasta societate cind am investit doar in primul an peste 82 de miliarde de lei. Ma voi adresa instantei deoarece nu mai suport aceste scandaluri care imi afecteaza imaginea fata de clienti sau distribuitori. In acest moment nu avem datorii la nici un buget sau la furnizori. Am platit datoriile societatii si nu am luat nici un fel de dividende. Mai iau cite o sticla de vin pe care o beau in week-end", a precizat actionara majoritara de la Vincon. Luchi Georgescu a refuzat sa vorbeasca despre restantele la plata inregistrate la APAPS, intrerupind discutia cu reporterii nostri. Surse neoficiale ne-au declarat ca o astfel de solicitare de restituire a avansului si reziliere a contractului este o noutate in istoricul APAPS. Prevederile legislative in vigoare nu permit restituirea avansului, iar neplata a doua rate consecutiv duce la rezilierea contractului. Oricare ar fi dedesubturile acestei afaceri, cert este ca tandemul Netoiu-Georgescu nu intentioneaza sa plece de la Vincon, insa nici sa plateasca contravaloarea actiunilor. In situatia in care, cererea de restituire a avansului si implicit de reziliere a contractului ar ajunge in instanta, procesul ar putea dura ani in sir, timp in care actionariatul Vincon ramine acelasi.
Scandalul de acum trei ani revine in actualitate
La negocierile pentru vinzarea Vincon-ului din septembrie 1999 s-au inscris cinci ofertanti: PAS Vincon, Vinia Iasi, VinTerra Bucuresti, Ioan Martis si Anghel Iordanescu precum si Luchi Georgescu, cea care avea sa fie declarata cistigatoare de catre comisia de negociere. In timpul discutiilor, PAS Vincon a depus o contestatie la FPS prin care solicita Comitetului de Directie sa analizeze situatia creata de comisie care nu a declarat Asociatia Salariatilor cistigatoare a negocierii potrivit prevederilor legale precizate in dosarul de prezentare. Aceasta dupa ce comisia in cauza a constatat in urma deschiderii plicurilor ca sint oferte cu plata in rate, desi numai PAS avea acest drept. Chiar daca privatizarea celei mai importante societati de vinificatie din judet a dat nastere la proteste, ajunse pina la Guvern, in octombrie 1999, Luchi Georgescu a fost declarata cistigatoarea licitatiei. La acel moment, s-a vorbit despre existenta a nu mai putin de doua milioane de litri de alcool distilat, pus la invechit inca de pe timpul lui Ceausescu si a circa trei milioane de litri de vin vechi, bun pentru export. In decurs de mai putin de doua luni, lucrurile s-au linistit, in decembrie’99 Adunarea generala extraordinara a actionarilor de la SC Vincon consfintind noua structura a actionariatului acestei societati, respectiv: Luchi Georgescu -59,859%, actionari oferta publica -12,187%, actionari PPM -15,552%, asociatia PAS -12,369%, manager -0,033%. Transferul actiunilor din portofoliul FPS in cel al noului patron s-a facut imediat dupa achitarea avansului, respectiv 26 noiembrie a.c., fapt confirmat si de Registrul Independent Moldova in 3 decembrie a aceluiasi an. Surse din interiorul APAPS sustin ca, conform clauzelor contractuale, neplata a doua rate consecutive atrage anularea contractului, ceea ce inseamna ca, inca din decembrie anul trecut pachetul majoritar de actiuni de la Vincon ar fi trebuit sa treaca in portofoliul statului. (Elena CRISTIAN, Traian NEGULESCU)

Comentarii