Marian Oprisan vrea avion la scara

luni, 10 noiembrie 2003, 00:00
3 MIN
 Marian Oprisan vrea avion la scara

Zvonurile potrivit carora mai marii administratiei judetene vor sa aiba „aparate zburatoare” la scara incep sa prinda contur. Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, se pregateste sa preia fosta Unitate Militara de Aviatie din Focsani, care a fost desfiintata in anul 2000. Presedintele CJ intentioneaza sa ceara Guvernului trecerea in administrarea institutiei pe care o conduce a tuturor imobilelor si dotarilor fostei unitati militare, precum si a unui poligon de tragere, care poate fi folosit pentru constructia de locuinte. Scopul declarat este construirea unui aeroport „de interes zonal”, insa fara pista pentru avioane, pe care presedintele CJ a „uitat” sa o ceara.
Marian Oprisan va cere astazi votul consilierilor judeteni pentru a solicita Guvernului transferarea terenului si constructiilor din str. Aleea Aviatorilor nr. 5, din domeniul public al statului si administrarea Ministerului Apararii Nationale, in domeniul public al judetului Vrancea si in administrarea CJ. Consilierii judeteni nu vor afla foarte multe despre dedesubturile tranzactiei pentru ca nu toate informatiile pot fi facute publice deocamdata, fiind invocat „secretul de stat”, dupa cum arata Oprisan in solicitarea de transfer.
Trebuie precizat ca fostul aerodrom al Focsaniului a fost mentionat ca o posibilitate de ampalsare a unei tabere militare americane, in timpul conflictului din Irak.
Oprisan „poate” vrea aeroport
Baza materiala a fostei Unitati Militare de Aviatie este o adevarata avere, estimata la milioane de dolari. Fostul aerodrom al Focsaniului cuprinde mai multe cladiri de locuit, dotate cu toate facilitatile, hangare pentru avioane, o pista cu o suprafata de 80 de hectare, plus un teren liber de aproape 100 de hectare. Toate suprafetele sint incluse in intravilanul Focsaniului. Marian Oprisan, prin proiectul de hotarire initiat, urmareste preluarea de la Ministerul Apararii Nationale de catre CJ a cazarmelor 900 si 3084, care au o suprafata de 10,5 de hectare. Cazarma cuprinde cladiri ale fostei unitati de aviatie, iar in complex se afla, dupa cum se stie, si un poligon de tragere pentru infanterie, al carui teren este ideal pentru constructia de locuinte. „Terenul, astfel trecut in patrimoniul judetului Vrancea, poate fi utilizat pentru construirea unui aeroport de interes zonal, investitie ce poate fi fundamentata prin elaborarea unui Studiu de Fezabilitate”, se argumenteaza in proiectul semnat de seful CJ. Propunerea, inaintata de Marian Oprisan, ridica citeva semne de intrebare. Asfel, consilierilor nu li se spune clar care este scopul preluarii fostei unitati de aviatie, construirea unui aeroport fiind mentionata numai ca o posibilitate. Presedintele CJ solicita preluarea cladirilor si dotarilor fostei unitati militare de aviatie, insa nu si a pistei pentru avioane, indispensabila pentru un aeroport. In plus, initiativa presedintelui CJ vine dupa ce tot echipamentul electronic al unitatii si-a luat deja „zborul” catre alte unitati de aviatie.
Au zburat avioanele…
In fosta Unitate Militara de Aviatie este cazat si isi desfasoara activitatea in prezent Divizionul de Aparare Antiaeriana UM 01535 Focsani, care apartine UM 01270. Cazarma cuprinde mai toate cladirile fostei unitati de aviatie a Focsaniului, eliberate dupa ce personalul a fost disponibilizat ori mutat in interes de serviciu. Este vorba despre un imobil cu trei etaje in care se afla peste 30 de garsoniere, dotate cu toate facilitatile, plus doua blocuri cu cite 15 dormitoare pentru cazarea militarilor. Tot aici se afla si doua hangare, unul mai mare pentru avioane si unul mai mic, pentru materiale de aviatie, la care se adauga o popota cu toate dotarile necesare. Datorita amplasamentului, terenul fostei unitati de aviatie este ideal pentru constructia de locuinte si nu numai. In anul 2000, cind a fost defiintata, Unitatea Militara de Aviatie avea in dotare 36 de avioane scoala IAR 823, cu patru locuri, care au fost vindute, si 12 avioane IAC 52. Cea mai mare parte din personalul care lucra la unitate a fost trecut in rezerva o data cu desfiintarea acesteia. (Mihai BOICU)

Comentarii