Munca in dorul lelii in folosul comunitatii

miercuri, 09 ianuarie 2002, 00:00
3 MIN
 Munca in dorul lelii in folosul comunitatii

Mai vechile prevederi legale care au ca obiect munca in folosul comunitatii sint aplicate, cu chiu cu vai, si in Focsani. Mai intii ele obliga pe contravenientii ale caror pedepse cu inchisoarea au fost transformate de instanta in ore de munca sa lucreze gratuit pentru primarie. Initial, masura era menita sa ajute administratia locala aflata in nevoie de mina de lucru pentru activitati necalificate ca salubritatea, ingrijirea spatiilor verzi sau deszapezirea. La Focsani, in 2001, 18 localnici au primit o astfel de pedeapsa, in general pentru contraventii precum tulburarea linistii publice sau neplata amenzilor pentru calatoria fara bilet in mijloacele de transport in comun. Este adevarat ca, fata de primii ani de aplicare a legii, 2001 a fost unul "bun", desi doar 11 din cei 18 condamnati au putut fi gasiti si uneori adusi "cu arcanul" la locul de ispasire. In total, munca acestora la Primarie a totalizat 74 de zile, pedepsele individuale variind in functie de contraventie, intre 2 si 10 zile.
Inca de la inceput, toate mandatele cu ore de munca au fost directionate spre Directia de Dezvoltare a Serviciilor Publice. Tot aici s-a facut repartizarea celor in cauza pe activitati, in functie de necesar. "In general cei care s-au prezentat la noi au fost integrati in echipele de lucru. Cu cei mai multi nu am avut mari probleme – i-am trimis la sapat, la taiat copaci. Mai putin la maturat, pentru ca au parut cam reticenti fata de aceasta activitate", a declarat seful Directiei, Filipache Sirbu.
Nici macar cei 11 contravenienti care au prestat totusi orele de munca in folosul comunitatii nu au facut acest lucru de buna voie. Potrivit acelorasi surse din cadrul municipalitatii, ei au fost gasiti dupa mari cautari cu Politia si numai dupa ce au primit adrese din partea Primariei. Dosarele celor care nu s-au prezentat la locul pedepsei au fost, conform legii, repuse pe rol. Mai mult, in unele cazuri persoanele respective au fost din nou arestate.
Daca in acest an, de bine de rau, de serviciile celor condamnati s-a
mai folosit comunitatea, in anii trecuti majoritatea celor chemati la munca au dat bir cu fugitii. Spre exemplu, anul1999 – primul cind a fost aplicata Legea 82 – a fost in acelasi timp unul ratat din punctul de vedere al "reeducarii" prin munca. Majoritatea celor trimisi la Primarie pentru a munci nu au ajuns niciodata acolo, n-au fost gasiti la domiciu, sau si-au scos certificate medicale.
Munca la stat, in sector privat
Cel putin teoretic, noua lege a venitului minim garantat vrea sa ridice munca in folosul comunitatii la rang de conditie obligatorie pentru obtinerea unui ajutor de la stat. Dincolo de relativa asprime a criteriilor care vor cerne solicitarile populatiei, este greu de crezut ca masura se va bucura de popularitate. Spre deosebire de alte orase, pina acum in Focsani hrana de la Cantina Saracilor sau umilul ajutor social de 166.000 de lei nu au fost conditionate de a pune osul la treaba pentru comunitate. Situatia se va schimba, spun acum autoritatile. Sint vizati in primul rind cei care beneficiaza de serviciile cantinei, insa nu sint lasati la o parte nici ceilalte categorii care solicita ajutor social. Primarul Decebal Bacinschi a precizat cu ceva timp in urma ca cele 72 de ore de munca vor putea fi efectuate si la societati comerciale private. In opinia lui Bacinschi, masura ar aduce astfel si ceva bani la buget. "In acest mod vom avea garantia ca cele 72 ore de munca obligatorie vor fi si efectuate, pentru ca agentii economici respectivi ne vor inainta un pontaj la sfirsit de luna. Societatile comerciale vor putea vira apoi Primariei contravaloarea activitatilor prestate de beneficiarii de ajutor social", a fost de parere primarul.
Daca se va concretiza, inedita idee a sefului executivului local ar da o noua dimensiune muncii in folosul comunitatii. In plus, contravenientii, atitia citi or mai fi, nu vor fi amestecati cu cei care lucreaza pentru a rasplati intr-un fel ajutorul pe care-l primesc de la stat. Chiar daca miroase putin a segregationism, intentia are putine sanse de a fi pusa in practica. Motivul este faptul ca obligativitea celor 72 ore de munca in folosul comunitatii nu se aplica decit celor "in putere", fiind scutiti batrinii, handicapatii sau cei care au diverse afectiuni. (Lidia GROSEI)

Comentarii