Obstea Nereju, mincata de carii politice

sâmbătă, 26 martie 2005, 00:00
7 MIN
 Obstea Nereju, mincata de carii politice

Obstenii din comuna Nereju, care sint proprietari peste 5.000 de hectare de padure, se intilnesc duminica pentru a-si alege o noua conducere, dupa patru ani in care scandalurile legate de exploatarea si furtul lemnului s-au tinut lant. Lemnul din padurile muntilor Vrancei a facut multi miliardari in ultimii ani, iar increngaturile afacerilor au dus, evident, pina la virful lumii politice. Conducerea Obstii Nereju, cu primaria si Consiliul Local, firmele importante din zona, padurarii, mergind pina la fosta conducere a Directiei Silvice Focsani si chiar din conducerea administrativa a judetului si Justitie, totul pare sa formeze o mare si unita familie bazata pe legaturi de singe, dar si de interese personale si/sau politice. Nemultumitii din Nereju cred ca a fost taiata jumatate din padurea obstei, in timp ce primarul Ion Pauca, proprietarul celei mai importante firme din Nereju, spune ca s-a taiat numai cota anuala aprobata. In loc sa pazeasca padurea, padurarii fac parte din conducerea obstii, iar la alegerile de duminica vor candida din nou. „Obstea este o casta a familiei Floroiu Pavel si a rudelor sale”, ne-au spus mai multi obsteni nemultimiti ca rabda de foame.
Obstea Nereju poate fi considerata un etalon pentru ceea ce s-a intimplat in ultimii ani cu padurile Vrancei. Aceasta a fost infiintata in anul 2000 si de atunci nemultumirile multor locuitori legate de administrarea acesteia s-au tinut lant. Obstea Nereju are o suprafata de peste 5.000 de hectare de padure, o adevarata avere. Cu toate acestea, obstenii simpli se vaita ca mor de foame si de frig si spun ca sint folositi de cei care au interes sa se imbogateasca de pe urma „aurului verde”. Presedintele obstii este de la infiintare Pavel Floroiu, consilier local PSD si ruda apropiata a primarului PSD Ion Pauca. Din Consiliul de Administratie al Obstii mai fac parte secretarul Gheorghe Dudu, vicepresedintele PSD Nereju, care se ocupa de afaceri cu lemn, Popa Serban, consilier local PSD, padurar la Ocolul Silvic Naruja, Ionel Mihail, padurar la Ocolul Silvic Nereju si membru PSD, Radu Gemanas, padurar la Ocolul Silvic Naruja, ruda cu Pavel Floroiu. Duminica au loc alegerile pentru alegerea unui nou Consiliul de Administratie, pentru care s-au inscris 30 de obsteni. Tabara care constesta actuala conducere a obstii este nemultumita de modul in care vor fi organizate alegerile, care se vor tine la sediul obstii si nu la Caminul Cultural din comuna, unde au loc de obicei asemenea adunari populare. O alta nemultumire este legata ca la vot participa in majoritate numai batrini, nestiutori de carte, urmasi ai proprietarilor obstii care a fost desfiintata de comunisti. Fostul primar Vasile Caluian, care este si el obstean, sustine, pe baza de documente, ca la alegerile din 2000 au fost chemati morti la vot si se teme ca acum sa nu se intimple acelasi lucru. El spune ca actuala conducere il invinovatesste pentru toate reclamatiile ajunse la judet. „Sint condamnat mai ceva decit Cosma, am facut greseala sa spun ca aici se fura padurea”, ne-a declarat fostul primar al comunei. Dupa mafia pe care o reclama, obsteanul crede ca a disparut curajul nerejenilor, care au facut rezistenta in munti pe vremea Partidului Comunist. „Pe cit de viteji au fost nerejenii de altadata pe atit nu vin tinerii sa dea jos mafiotii”, spune Caloian.
„Atita ne dadea si Ceausescu”
Afacerile cu lemn in muntii Vrancei au devenit o sursa rapida de imbogatire si de putere, motiv pentru care pentru conducerile obstilor s-au dus adevarate batalii. Toti membrii conducerii Obstii Nereju au ceva in comun si anume legaturile politice si de familie. La acestea se adauga afacerile, intrucit aproape toti nerejenii din categoria VIP au firme de prelucrare a lemnului. Iar multi dintre cei care fac parte din conducerea obstii sint padurari la ocoalele silvice din zona. Obstenii simpli spun ca ei nu au acces la documente ca sa afle adevarul, deoarece, dupa cum sustin, obstea este dirijata de juristul ei, Victor Bajenaru, nimeni altul cumatrul presedintelui Consiliului Judetean si al PSD Vrancea, Marian Oprisan. Rezultatul acestei increngaturi de interese este raderea a aproape jumatate din padurile obstei, dupa cum reclama cei din tabara nemultumitilor. Acestia vor ca fiecare obstean sa decida singur ce face cu cantitatea de lemn la care are dreptul si sa nu fie obligati sa o vinda patronilor din comuna. „Astia doi metri cubi de lemn la care avem dreptul acum ni-i dadea si Ceausescu, fara drept de comercializare. Asa e si acum! In Nereju sint 5000 de locuitori, din care numai 100 traiesc bine, cei de la conducere. Sursa noastra de viata este padurea si daca se termina padurea noi murim. Patronii pun miliardele la banca, dar noi ce facem, ca n-avem nici padure, nici cimp. Eu n-am nici pensie, nici salariu, iar pe feciorul meu, care e invatator, l-au batut”, se plinge Safta Vulcan, o localnica de 80 de ani. Contestatarii actualei conduceri spun ca, pentru a obtine un profit cit mai mare, una din metode este diminuarea volumului arborelui, caruia i se mareste virsta, se mai adauga ca este scorburos, dupa care este bun de taiat.
Li s-au inchis toate usile
In ultimii trei ani, o parte din locuitorii din Nereju au mers cu „jalba in protap” pe la toate institutiile statului. Practic, obstenii au batut la toate usile, insa spun ca nici una nu s-a deschis. In toate plingerile inaintate acestia au cerut efectuarea unui control serios in padurile obstii. Lista lunga a institutiilor la care nerejenii si-au trimis plingerile cuprinde: PNA, Autoritatea Nationala de Control, Presedintia Romaniei, Corpul de Control al primului ministru, Parchet, Politie, Inspectoriatul Teritorial pentru Regim Silvic Buzau etc. Obstenii s-au plins chiar si in versuri autoritatilor: „Pling muntii, pling dealurile/ Pling padurile batrine, ca ne-au secerat paginii? Toti tilharii si borfasii, joaca hora torfirasi”, suna versurile naive ale obstenilor nerejeni. In anul 2003, un grup de 30 de obsteni a inchiriat in autobuz si au mers la Bucuresti, unde au batut la usa mai multor institutii si ziare centrale pentru a fi ajutati sa-si primeasca muntii inapoi. Rezultatul a fost insa numai un articol un „Evenimentul Zilei”, care a fost preluat si de cotidianul nostru. Pe linga faptul ca cer sa nu se mai taie padurea haotic, nemultumitii cer schimbarea conducerii obstii, dominata de interese familiale si politice, respectarea statutului obstii, cererile obstenilor sa fie tratate cu responsabilitate si constituirea unui ocol silvic privat impreuna cu alte obsti. In plus, satenii cer efectuarea unui control, macar prin sondaj, pentru a se descoperi cit s-a taiat ilegal. De altfel, la Nereju, pe ambele maluri ale Zabalei, troneaza munti de rumegus, rezultat din taierile a mii de metri cubi de lemn.
„S-a taiat numai cota stabilita”
Primarul Ion Pauca, obstean de frunte, si nominalizat de localnici ca „nasul” afacerilor cu lemn, crede ca legaturile de rudenie intre cei care se afla la conducerea obstii nu afecteaza in nici un fel interesele acesteia. „Aici toata lumea are rude”, ne-a spus primarul, care a adaugat ca este ruda si cu nemultumitii. Ion Pauca a fost ales primar din partea PSD anul trecut si este implicat in afacerile cu lemn de la inceputul anilor ’90. Cind a fost ales primar a predat firma sotiei sale. „S-a taiat numai cota de 14.000 de metri cubi de lemn anual, atita cit s-a stabilit in raport cu ritmul de crestere a padurii”, spune primarul. Acesta spune ca tinerii care au peste 18 ani pot vota la adunarile generale, insa nu au acest drept pentru ca nu-si platesc cotizatiile. Primarul obstean sustine ca a incercat sa faca ordine in obste, desi este doar simplu membru. „Ii las sa faca bors. Eu o sa colaborez cu oricare din cei 30 care vor veni la conducerea obstii”, ne-a mai spus primarul Nerejului. Este de asteptat ca duminica, atunci cind vor avea loc alegerile, spiritele sa se incinga, dat fiind ca la precedentele intilniri s-a lasat cu amenintari si chiar cu bataie. Si asta pentru ca obstenii simpli se vaita ca nu au nici dupa ce bea apa, in vreme ce aceia care au firme de exploatare si transport o duc ca belferii.
„Nu mai exista respect fata de padure”
Laurentiu Dumitrache, directorul Directiei Silvice Focsani, nu este foarte lamurit in ceea ce priveste prezenta padurarilor in obsti, dar este sigur ca se duce „o batalie crunta si crincena pe ciolan”. Acesta spune ca pot fi in conduceri numai cei care isi dau demisia din structurile Directiei Silvice Focsani. „Nu mai exista respect fata de padure. Si asta pentru ca padurea a devenit sursa de finantare pentru un partid politic”, a declarat directorul Laurentiu Dumitrache. Conducerea Regiei Nationale a Padurilor pregateste o noua lege de administrare a fondului forestier adaptata la modelul german, care sa faca ordine in sistem. Pina atunci insa, mafia padurilor isi vede linistita de treaba. Iar pentru a-si potoli foamea, multi obsteni cedeaza patronilor si cei doi metri cubi de lemn la care au dreptul prin statut. Iar daca cineva ii prinde cu o caruta de lemn pe care nu-l pot justifica ajung dupa gratii, asa cum a patit si Raducu Putoi, din Nereju, tatal a sapte copii, condamnat la patru ani de inchisoare pentru ca a taiat doi copaci. In acest moment, spun satenii, familia prizonierului moare efectiv de foame. Satenii spun ca lui Raducu Putoi i s-ar fi tras de la faptul ca stia cum se astupa cioatele in padurile obstii, dar astea sint doar vorbe, dupa cum spun sefii comunitatii. Si inca ceva, obstenii cred ca n-ar fi rau daca sefii IJP Vrancea l-ar inlocui pe seful de post, despre care spun ca s-a incumetrit cu prea multe VIP-uri comunale si ca „nu mai are nici o autoritate in fata hotilor de lemne”. (Silvia VRINCEANU, Mihai BOICU)

Comentarii