Pamintul baga zizanie intre revolutionari

duminică, 06 mai 2001, 23:00
4 MIN
 Pamintul baga zizanie intre revolutionari

Intentia Comisiei locale de aplicare a legilor fondului funciar de a le da revolutionarilor din decembrie ’89 pamint, asa cum prevede legea, risca sa transforme "Asociatia Revolutionarilor din Decembrie ’89" intr-un adevarat cimp de lupta.
Acest lucru se datoreaza in principal modului in care Comisia Locala a inteles sa imparta pamintul unui numar de 30 de membri din asociatie. 17 dintre acestia au primit cite un hectar de teren agricol undeva pe raza comunei Slobozia Ciorasti iar alti 13, printre care nume cu rezonanta in societatea vrinceana, au fot improprietariti pe raza satului Petresti, intr-o zona care ar putea deveni la orice ora rezidentiala.
Zizania iscata din acest motiv a fost asa de mare incit in asociatie au intervenit altercatii chiar la virf.
Doctorul veterinar Paul Alexandru, vicepresedinte al revolutionarilor vrinceni, impreuna cu alti 25 de membrii cer demisia conducerii si organizarea de alegeri anticipate. In premiera, doctorul Paul Alexandru a facut o declaratie care il pune intr-o lumina extrem de nefavorabila pe actualul presedinte al asociatiei. Conform acestuia, Ioan Stefan, cel care conduce asociatia "nici nu a participat" la evenimentele din decembrie ’89.
In opinia vicepresedintelui Paul Alexandru pentru ca starea de spirit din organizatie sa reintre in normal, Primaria ar trebui sa sisteze, pentru moment, distribuirea paminturilor catre revolutionari, deoarece "acesta a fost impartit pe principii subiective".
Vicepresedintele spune ca modalitatea in care s-a impartit pamintul revolutionarilor vrinceni scoate in evidenta doua tabere: "cea a meritosilor nevoiasi care ar urma sa primeasca pamint in Slobozia Ciorasti" si cea " a celor care s-au inscris in asociatie cu un singur scop: obtinerea de teren intravilan".
" Cred ca pentru a face o impartire dreapta a paminturilor trebuie sa formam la nivelul asociatiei o comisie care sa se pronunte pe aceasta tema. Din ea ar trebui sa faca parte revolutionarii meritosi precum: Puiu Siriu, Gabi Pavaloaie, Ionel Bajenaru, Tuvene Dorica, sau maiorul Gheorghe Iorga. Acestia au fost toti in primele rinduri ale revolutiei din Focsani si nimeni nu le poate contesta calitatea de revolutionar. Mai mult, aceasta comisie ar urma sa duca si la epurare asociatiei de impostori" a declarat reporterilor nostrii doctorul Paul Alexandru.
Dilema lui Paul Alexandru
Acesta a mai spus ca, pentru citeva clipe, a avut o dilema in ceea ce priveste apartenenta sa la aceasta organizatie. "Am fost pina de curind in dilema. Sa ma retrag din organizatie, datorita mizerie in care se zbate asociatia sau sa lupt pentru a indeplini scopul acesteia: acela de-ai ajuta pe invalizii, ranitii si urmasii celor cazuti in decembrie ’89" a mai spus Paul Alexandru.
In Vrancea sint declarati oficial 236 de revolutionari. Din acest numar, 11 persoane au platit cu viata la revolutie, o persoana este invalid de gradul trei, patru persoane sint invalizi de gradul doi si 8 persoane sint invalizi de gradul unu.
In marea majoritate a cazurilor acesti oameni care au ramas mutilati in urma revolutiei nu beneficiaza decit de cite un hectar de pamint, drept care de curind l-au obtinut si ceilalti membrii din asociatie. In mod normal, invalizii ar trebui sa beneficieze si de o indemnizatie, prevazuta de lege. De aceasta nu beneficiaza insa decit cinci persoane din cei 20 de invalizi din asociatia vrinceana. "Acest lucru se datoreaza tot presedintelui Ioan Stefan care nu s-a ocupat niciodata de adevaratele probleme ale invalizilor, ranitilor si urmasilor din revolutie. El se ocupa doar de cei care doresc sa obtina paminturi in zone rezidentiala cum este cea de la Vinatori" a mai spus doctorul Alexandru.
Puneri in posesie cu cintec
Un alt revolutionar care a avut o opinie asemanatoare cu cea a lui Paul Alexandru este Puiu Siriu. Acesta a cerut si al Primariei stoparea procesului de punere in posesie a revolutionarilor.
Siriu i-a acuzat pe cei de la Primarie ca au impartit paminturile "fara transparenta, acest lucru ducind la defavorizarea unora dintre revolutionari".
Referirile lui Siriu sint adresate in special celor 13 membri, din "Asociatia Revolutionarilor din Decembrie ’89" care au primit pamint la Petresti.
Culmea, cei improprietariti la Vinatori sint numai cetateni de vaza, printre care presedintele asociatiei Ioan Stefan, procurorii Santa Atilla si Nicolae Bostiog sau omul de afaceri Bogdan Vasile. La polul opus, la Ciorasti cei care au primit pamint sint mai degraba revolutionari considerati ca fiind opozanti ai actualei puteri: Puiu Siriu, fost director la Inspectoratul de Cultura, Ion Serghi, directorul DGMPS si protopopul Ionel Ene.
"Am calitatea de revolutionar !"
Reporterii nostri l-au contactat ieri pe presedintele asociatiei, Ioan Stefan, pentru a-i da acestuia posibilitatea sa comenteze pe marginea acuzatiilor formulate de vicepresedintele Paul Alexandru. Acesta a declarat reporterilor nostri ca alegerea sa a fost statutara iar in ceea ce priveste calitatea sa de revolutionar, ea a fost confirmata chiar de inspectori de la Bucuresti. "Inlocuirea mea se poate face doar statutar, in urma unor alegeri. Pot sa va spun ca am facut si noi o serie de investigatii si cei 25 de membri care mi-au cerut demisia spun ca nu au semnat niciodata tabelul care vi l-a aratat Paul Alexandru", ne-a declarat Ioan Stefan. (Traian NEGULESCU)

Comentarii