Pretul locuintelor, umflat de "italieni"

duminică, 26 august 2001, 23:00
5 MIN
 Pretul locuintelor, umflat de "italieni"

Stabilirea pretului unui apartament se face, "la negru" sau pe piata imobiliara oficiala dupa anumite criterii ce cuprind, pe linga zona, etaj sau numar de camere, si gradul de imbunatatire al locuintei. Este vorba despre schimbarea stoleriei, gresia si faianta existente, dar si zugraveala sau eventualele modificari intr-un stil cit mai modern. Dupa o perioada destul de slaba a tranzactiilor imobiliare, specifica, de altfel, perioadelor de concediu, piata imobilira pare sa ia avint. Motivul este intoarcerea in tara a vrincenilor plecati in Italia. Ei isi investesc economiile in imobile, platind uneori mai mult decit acestea valoreaza. Ca si in perioada Sarbatorilor de Craciun sau de Paste, in luna august vinzarile de locuinte merg struna. Agentii imobiliari sustin chiar ca in aceasta luna aproape toate tranzactiile care se incheie au ca beneficiar un vrincean intors din Italia. Focsanenii care intentioneaza sa-si vinda casele asteapta de obicei acest moment, pentru ca acum este rostul de vinzari mai avantajoase. Preturile se stabilesc, de regula, in dolari, si devin din start fixe, mai ales pentru cumparatorii autohtoni. Costul unei garsoniere este de 6.000 de dolari in centru, imbunatatita si la un etaj inferior, 190 milioane de lei in zonele Longinescu sau Brailei, suprafata 40 mp, etaj inferior, 90 milioane de lei pe B-dul Unirii, la ultimul nivel si 40 sau 50 de milioane de lei in Sud. Cresterea de pret pentru o garsoniera este in medie de 15-20 milioane de lei, oferta fiind destul de bogata in aceasta perioada. Garsonierele au practic cam aceleasi preturi cu apartamentele cu doua camere, ceea ce duce la o reorientare a cumparatorilor. Tarifele prezentate mai sus sint valabile in primul rind pentru garsonierele confort I. La un confort de gradul II , pretul ajunge la maximum 70 de milioane de lei, in timp ce pentru confort III, pretul scade cam la 1000 de dolari.
Cumparatorii prefera doua camere
Cele mai cautate ramin, indiferent de zona, apartamentele cu doua camere. Aceasta si pentru ca ofera ceva mai mult spatiu decit o garsoniera si costuri mai mici la intretinere decit un apartament cu trei camere. Locul de amplasare al imobilului ofera destule date despre gradul de confort al acestuia. Astfel, un apartament situat in centrul municipiului este mai mult ca sigur imbunatatit, fata de un altul din Bahne, Sud sau Obor, care de cele mai multe ori este "darimat". Gradul de confort inseamna un plus la pret de citeva milioane bune, iar amplasarea cit mai centrala aduce vinzatorului alti bani in buzunar. Cele mai mici preturi sint in cartierele Bahne, Sud si Gara, iar cele mai piperate pe Cuza Voda, B-dul Unirii, Longinescu si Piata Moldovei.
Pe zone, preturile medii sint urmatoarele: un apartament cu doua camere, semidecomandat, situat la etajele 1-2-3 in Bahne costa 90-100 milioane de lei, acelasi apartament, pozitionat in Sud, este evaluat la 120-150 milioane de lei. Exista insa in aceasta zona si oferte cu 100 de milioane de lei, la fel ca si la Gara. In aceste cartiere se gasesc si locuinte ceva mai aranjate, la preturi de 10.000 pina la 12.000 de dolari, adica peste 300 de milioane de lei. Cumparatorii care prefera zona Cuza-Voda – Teatru, trebuie sa stie ca aici preturile sint cu mult mai mari, sarind bine de 250 de milioane de lei. Cererea vinzatorului depaseste insa de cele mai multe ori 300 de milioane de lei. Pentru Piata Moldovei, acelasi apartament cu doua camere valoreaza 200-250 milioane de lei, in timp ce pe B-dul Unirii pragul maxim, pentru etajele inferioare, este de 200 milioane de lei. La nivelele 5-10, costurile variaza intre 120 si 150 milioane de lei. Pentru blocurile cu 10 etaje sint in continuare retineri; aici tranzactiile imobiliare se fac cu oarecare greutate, mai ales de frica cutremurelor. Cel mai adesea ajung in aceste blocuri tinerii, cu bani putini si fara frica ca s-ar putea prabusi intregul bloc. Oferta lunii pentru apartamente cu doua camere este destul de diversificata, cele mai mari preturi ajungind la 18.000 si chiar 20.000 de dolari, ceea ce inseamna cu mult peste jumatate de miliard de lei. Cit priveste apartamentele cu trei si patru camere, contrar asteptarilor, oferta este mai mare decit cererea iar preturile doar putin peste cele prezentate anterior.
Preturi catastrofale pe piata "neagra"
Vinzarea apartamentului prin "mica publicitate" continua sa fie cea mai practicata metoda, cel putin la nivelul judetului nostru. Vinzatorul isi incearca norocul, iar cei care nu se grabesc, cer si mai multi bani. De regula, preturile anuntate sint aproape incredibile. Cele mai multe dintre locuintele oferite spre vinzare au costuri in dolari iar tranzactia se face la cursul zilei. Pentru apartamentele cu doua camere, tarifele pe piata libera variaza intre 10.000 de dolari si 18.000 de dolari in zonele centrale, si 5.000 pina la 8.000 in cartierele periferice. Tarifele publicate sint fixe, spre surprinderea eventualilor cumparatori, in timp ce vizitarea imobilului este conditionata de acceptarea integrala a pretului. Agentii imobiliari spun ca astfel de tranzactii se fac doar ocazional, iar sumele cerute de unii proprietari sint pur si simplu exagarate. Sint anunturi la mica publicitate care apar de luni bune, insa proprietarul nu intentioneaza nicidecum sa mai lase ceva din pretul cerut. Si apartamentele cu trei camere au mare cautare, iar tarifele nu sint cu mult mai mari. Pentru trei sau patru camere intr-o zona buna, cu imbunatatiri si la un etaj inferior, costurile trec binisor de 350 de milioane de lei. Cele mai piperate oferte ajung la 20.000 de dolari, insa amenajarea imobilului poate concura cu succes cu apartamentele din strainatate. Unul dintre vinzatorii unei astfel de lociunte ne-a spus ca i se pare absolut normal sa ceara jumatate de miliard de lei pentru 4 camere, atita timp cit constructorii evalueaza casele la preturi duble.
Miliarde pentru o casa in buricul tirgului
Cele mai scumpe ramin tot casele pe pamint construite in oras sau in cartierele pline de vile. Aici negocierile incep de la citeva sute de milioane de lei si ajung cu succes la miliarde. Agentiile imobiliare nu au prea multe tranzactii de acest fel, insa pe piata libera oferta de case este deosebit de bogata. O casa destul de spatioasa intr-o zona oarecum buna este scoasa la vinzare pentru 45.000 de dolari, daca include toate dependintele. O alta cu demisol, parter si etaj, adica cu un spatiu suplimentar de 1.000 mp, costa nici mai mult nici mai putin de 170.000 de dolari, adica aproape cinci miliarde de lei. Nici vilele din afara tirgului nu sint mai acceptabile la pret. Cele mai ieftine locuinte cu ceva teren anexat au tarife de 250 -300 milioane de lei, dar sint putine sanse ca acestea sa fie locuibile. Curios lucru insa, o casa cu de toate si situata intr-un cartier bun poate costa cit un apartament cu doua camere. (Elena CRISTIAN)

Comentarii