Primar pus sa achite campania facuta cu bani publici

miercuri, 09 martie 2005, 00:00
5 MIN
 Primar pus sa achite campania facuta cu bani publici

Primarul Urechestiului, Marcel Georgescu, si-a facut anul trecut campanie electorala de aproape 350 de milioane de lei, bagati in pietruiri si plombari. Edilul comunei s-a pus pe treaba chiar in saptamina dinaintea turului doi al alegerilor locale, fara a avea alocati in buget decit 53 de milioane de lei. Ca sa iasa primar, Marcel Georgescu s-a miscat repede pe linga lege si a incredintat lucrarea fara ca membrii Consiliului Local, majoritar PSD, sa fie consultati in vreun fel. Planul nu a iesit insa si pesedistii au ajuns minoritari dupa alegeri in Consiliul Local. Consilierii Aliantei D. A. nu au mai fost de acord sa-i plateasca primarului cheltuielile din campania electorala, astfel ca acesta a ramas bun de plata. Pe data de 8 februarie, in ziua unui control efectuat de Prefectura, primarul a intocmit urgent un proces verbal cu receptia lucrarilor, pe care l-a datat cu 17 iunie 2004. „Eu sint ala care, spun eu, am facut-o (campania – n.r.) cu darul”, s-a scapat primarul Georgescu.
Pesedistii din Urechesti au dat liber la cheltuirea de bani publici anul trecut pentru a cistiga alegerile locale. Pesedistul Marcel Georgescu a cistigat alegerile pentru functia de primar dupa al doilea tur de scrutin, care a avut loc pe 20 iunie 2004. El a avut in fata actualului viceprimar, Nastase Olteanu, un atu important: lucrarile angajate pe bani publici, fara a avea bani prevazuti in buget si fara a fi cerut vreo aprobare din partea consilierilor locali. Astfel, pentru pietruirea a 600 de metri de drum comunal in punctul Cruce, spre Varsatura, nota de plata eliberata de SC Podgoria Cotesti SRL a fost de 142 de milioane de lei. De asemenea, a mai fost plombata o portiune de 300 de metri de asfalt in fata Primariei Urechesti, care, potrivit devizului SC „Drumuri si Poduri” SA, ar costa 207 de milioane de lei. Bugetul anului trecut avea prevazuta suma de 53 de milioane lei pentru drumuri. Din acesti bani, pe 24 iunie 2004 s-a platit Podgoriei Cotesti suma de 20 de milioane de lei, iar pe data de 27 decembrie alte 10 milioane de lei. „Daca iesea PSD, se facea plata fara nici o problema”, crede consilierul democrat Marian Cristea. Alianta D. A. are in Consiliul Local sase consilieri, in timp ce PSD are cinci. In aceste conditii, primarul pesedist Marcel Georgescu a cerut degeaba bani pentru achitarea lucrarilor, pentru ca liberalii si democratii s-au opus. La inceputul acestui an, la bugetul comunei a venit suma de 110 milioane de lei de la Consiliului Judetean, cu „indicatia” de a fi alocata pentru drumuri. Banii au fost trecuti insa la rezerva bugetara, iar primarul a ramas iar fara bani pentru plata datoriei. Trebuie mentionat ca Marcel Georgescu nu recunoaste devizul intocmit de cei de la „Drumuri si Poduri”, de 207 milioane de lei, pe motiv ca el a cerut sprijinul lor, fara a spune insa ca va si plati, se intelege, in virtutea unor servicii electorale efectuate de drumari.
Receptie retroactiva a lucrarilor
Prefectura Vrancea si-a trimis un reprezentant in control la Primaria Urechesti pe data de 8 februarie, alaturi de un reprezentant al Directiei Generale a Finantelor Publice. Aflind acest lucru, dupa cum a recunoscut, primarul Marcel Georgescu a intocmit de urgenta un proces verbal de receptie al lucrarilor de balastare, pe care l-a datat 17 iunie 2004. Dintre cei 12 semnatari fac parte si doi consilieri pesedisti. La restul semnatarilor, primarul a batut la poarta si le-a spus sa semneze ca a pus piatra in sat. „A venit luna trecuta, pe la inceput, cam pe 10 februarie. M-a intrebat: «esti de acord ca s-a carat piatra?» Da, domnule, s-a carat piatra, aproape masina de masina”, ne-a declarat Ilie Damian, in virsta de 55 de ani, unul dintre semnatarii procesului verbal. Coman Panait, in virsta de 80 de ani, ne-a confirmat si el. „I-am spus, eu nu stiu cite masini s-au carat, eu nu stiu ce piatra ai carat matale, dar stiu ca s-a carat”, a spus batrinul. Primarul Marcel Georgescu a recunoscut si el ca a facut un proces verbal retroactiv cind a aflat de controlul Prefecturii. „Am avut un proces verbal, l-am facut atunci si l-am pierdut. Nu stiu ce dracu am facut cu el. Am facut altul. Nu puteam sa-i spun 8 februarie, era o timpenie din partea mea si este o timpenie din partea celui care nu intelege. Am fost la oameni astia si le-am spus, domnule, stii ca am pus piatra…”, ne-a decarat primarul Urechestiului. Reprezentantii Prefecturii si DGFP, care au efectuat controlul de la Primaria Urechesti in urma unei sesizari, au constatat ca nu a existat o cerere de oferta cu privire la executarea lucrarii de balastare. Potrivit procesului verbal de control incheiat, ofertele pentru lucrare nu au fost inregistrate si datate la primarie, contractul a fost atribuit fara proces verbal de incredintare catre SC Podgoria Cotesti SRL, iar receptia lucrarii s-a facut de catre o comisie care nu a fost constituita in baza unei dispozitii a primarului. Daca ne luam dupa procesul verbal retroactiv de receptie a lucrarilor de exploatare, in perioada 14-17 iunie s-au carat 108 masini cu balast la Urechesti.
Un primar cu „dar”
Primarul Maricel Georgescu spune ca el nu a cistigat alegerile pe baza lucrarilor facute in ajunul alegerilor, ci pe baza „cartii de vizita”, insa a recunoscut o parte din metodele utilizate de primari pentru a fi realesi. „Domnule, eu as vrea sa gasesc un candidat la o functie, nu conteaza din ce culoare politica, din ce partid face parte, care nu a facut campanie, indiferent, chiar daca vreti sa va spun, cu anumite daruri, date la anumiti… Eu sint ala care, spun eu, am facut-o cu darul… Nu mai spun nimic… Eu am iesit primar datorita cartii mele de vizita”, a fost raspunsul primarului. Marcel Georgescu ne-a spus ca a gresit in „necunostinta de cauza” si ca este pregatit sa se duca la puscarie daca este cazul. Primarul i-a contrazis insa pe cei care au spus ca a facut campanie electorala, dindu-i exemplu pe pesedistii „de la judet”. „Dar de ce nu spuneti ca am facut alti doi kilometri de drum pietruit si am bagat greder care nu s-a bagat de 60 de ani pe un drum si am mai bagat si piatra pe acolo, care mi-a venit fara comanda, fara nimic. Aia e campanie electorala. In Palanca si in punctul Ciorani am pus. PSD-ul judetean mi-a trimis niste masini, un greder si mi-a facut treaba asta. Sponsorizare. De la cine, nu stiu. Nu m-a interesat”, ne-a declarat primarul Georgescu. Acesta ne-a mai spus ca se baza pe o rectificare de buget pentru a primi bani pentru lucrari.
Pietruirea, prima promisiune electorala
Edilul Urechestiului i-a luat locul fostei primarite Maria Golesteanu in vara anului 2003, dupa ce aceasta a fost destituita din functie printr-un ordin al fostului prefect George Baesu. Imediat dupa numire, sefii sai de la judet au si trimis drumarii la fata locului, ca satenii sa simta mirosul de smoala si sa creada ca primarul este gospodar. De altfel, primul punct trecut in programul sau electoral la alegerile de anul trecut a fost balastarea drumurilor comunale. Dupa cum spun locuitorii comunei, aceasta a fost singura promisiune pe care si-a onorat-o, chiar inainte de alegerile locale. Ceea ce s-a intimplat la Urechesti a fost o regula in comunele conduse de primari PSD. Majoritatea au avut insa dupa aceea consiliile locale de partea lor si si-au achitat fara problemele cheltuielile de campanie. Primarul Marcel Georgescu nu a fost la fel de norocos si a ramas fara sprijinul consilierilor PSD si fara bani pentru a-si plati facturile din campania electorala. (Mihai BOICU)

Comentarii