Proba de rezistenta in apartamentele adjudenilor

vineri, 17 martie 2000, 00:00
3 MIN
 Proba de rezistenta in apartamentele adjudenilor

Peste numai doua zile, adjudenii vor sta in frig in apartamente. Miine, centralele termice vor ramine fara combustibil si, conform afirmatiilor directorului de la "Apoterm", Carmen Birla, nu exista posibilitati financiare pentru a mai cumpara CLU. Pentru luna in curs, societatea furnizoare de agent termic a primit de la primarie pentru diferenta la pretul energiei termice 250 milioane de lei, care deja s-au cheltuit cu combustibilul. Pe de alt parte, datoriile foarte mari ale populatiei fata de "Apoterm" au contribuit din plin la aceasta situatie. La ora actuala, debitele adjudenilor la societatea amintita se ridica la peste 3,5 de miliarde lei. Majoritatea asociatiilor au ajuns sa aiba restante de 300 de milioane lei, iar Asociatia de locatari nr. 11 figureaza in acte cu datorii de 565 milioane lei.
"Aceasta inseamna sa dai caldura o iarna intreaga. Bani pe care nu-i poti recupera, credite pentru combustibil", este de parere Carmen Birla. "Apoterm"mai are de recuperat de la scoli aproximativ 500 milioane de lei, insa Consiliul Local nu dispune de banii necesari pentru acoperirea acestor datorii. De asemenea, furnizorul de agent termic nu a primit nici acum sumele cuvenite pe lunile ianuarie si februarie familiilor defavorizate ca ajutoare la plata caldurii. Oamenii depun tirziu cererile pentru aceste ajutoare si verificarea dosarelor decurge destul de greu. Ba mai mult, Carmen Birla spune ca a fost nevoit sa apeleze la o linie de credit pentru ca cererile emise la "Petrom" sa aiba acoperire. "Au fost citeva situatii cind cecurile nu aveau acoperire si am luat credit de la banca. Daca as fi avut banii de la scoli si cei pentru ajutorul familiilor sarace, nu mai luam acest imprumut.Cu toate aceste eforturi inca mai avem de platit la "Petrom" 580 milioane lei. In astfel de conditii nu se poate pune problema sa dam caldura in continuare pentru ca nu avem cu ce", a adaugat Carmen Birla.
Administratorii au decis sa opreasca alimentarea cu gaze datornicilor la intretinere
Majoritatea adjudenilor care locuieste la bloc va ramine, in curind, fara gaz metan. Citiva dintre administratorii asociatiilor de locatari din Adjud au hotarit sa opreasca alimentarea cu gaze naturale pentru scarile ai caror proprietari de apartamente au debite foarte mari la plata gazului. In multe asociatii contravaloarea gazului este inclusa in factura pentru intretinere si, cum aceasta nu este platita, se aduna restante importante la gaze. "Cei care au cite 2-3 milioane de lei la intretinere pot sa plateasca si 30-50.000 de lei macar pentru gaze, dar nu fac nici atit. De aceea am hotarit sa punem sigiliul la gaze la toata scara. S-a ajuns la debite foarte mari in acest sens la multi locatari care, desi au posibilitati, nu platesc, iar oprirea gazelor la intreaga scara este singura solutie", afirma administratorul asociatiei nr.12.
Aceasta masura ii afecteaza insa si pe locatarii care sint cu plata la zi atit la intretinere, cit si la gaze. Administratorii spun ca-si vor cere
scuze fata de acestia si spera ca ei vor intelege problema.
Cu toate ca exista posibilitatea intreruperii alimentarii cu gaze naturale la fiecare apartament in parte, unii administratori nu mai vor sa ia in considerare asa ceva. Ei sustin ca in urma cu citva timp a fost aplicata si aceasta masura, insa fara prea multe rezultate concrete. Rare au fost cazurile cind restantierii cu sigiliul pus la gaze si-au achitat debitele. Ba mai mult, au fost situatii cind administratorul a fost batut de proprietar in momentul in care a oprit alimentarea cu gaze din cauza debitelor mari. "In timp ce lucratorii de la Societatea de distributie a gazelor naturale puneau sigiliul, proprietarul m-a luat la bataie si in final nu s-a rezolvat nimic. Cei de la Politie nu au intervenit, iar a doua zi omul a rupt sigiliul si nimeni nu a luat nici o masura", spune un administrator.
Ca sa evite astfel de situatii, administratorii sint hotariti sa opreasca
alimentarea cu gaze la o scara intreaga, unde sint mai multi debitori.
Singurii care nu vor avea de suferit in acest sens sint locatarii care-si achita gazele direct la societatea care se ocupa de distributia lor, insa rare sint astfel de cazuri. (Mihaela BORDEI)

Comentarii