"Pilosii" de la Romseh, pe lista de concediere

vineri, 18 ianuarie 2002, 00:00
2 MIN
 "Pilosii" de la Romseh, pe lista de concediere

Sectia de pile de la fostul ISEH, in care lucrau 22 de muncitori, a fost inchisa de conducerea societatii la inceputul acestei saptamini.
Directorul societatii, Mihai Budileanu, spune ca decizia de inchidere a societatii a fost luata de catre Consiliul de Administratie inca din luna noiembrie 2001. "In sedinta CA s-a stabilit acest lucru. Atunci imobilele noastre nu fusesere inca vindute de catre Casa de Pensii. In Romania nu mai este piata pentru pile de mult timp, insa noi am continuat sa le producem ca o forma de protectie sociala. La acea data insa nu se mai puteau asigura fonduri pentru producerea pilelor", ne-a spus Budileanu.
Ulterior executarii silite a Romseh de catre Casa de Pensii, cind firma omului de afaceri Valica Epure, "Olympicos", a preluat imobilele intreprinderii s-a decis ca hala de productie sa fie modernizata. "Cind intreprinderea a fost cumparata de catre Olympicos s-a decis ca activitatea sa devina mai eficienta. Sectia de pile urmeaza sa fie modernizata si retehnologizata. Cei 22 de angajati care lucrau in sectie au primit alte sarcini. Ei trebuiau sa lucreze la amenajarea sectie ca muncitori necalificati insa salariul era acelasi. Din pacate 17 din cei 22 de angajati nu si-au facut treaba cum trebuie. Unii chiar au cerut din initiativa proprie sa fie trimisi in somaj pina la 1 martie caci dupa aceasta data se schimba legislatia. Noi nu am facut disponibilizari in masa, ci am trimis in somaj niste oameni care nu vroiau sa munceasca cum trebuie. Acum am adus o alta echipa si schimbarea s-a simtit imediat", ne-a spus directorul de la Romseh.
Puiu Doru, liderul de sindicat al Romseh, spune ca a fost informat de intentia conducerii de a disponibiliza cele 17 persoane. "Muncitorii ar fi avut de treaba in unitate pina la sfirsitul lunii iunie a.c. Probabil ca ulterior acestei date li s-ar fi dat alte sarcini. Oricum, important este ca noul patron pastreaza profilul de activitate al societatii, vrea sa retehnologizeze unitatea si nu intentioneaza sa faca disponibilizari", ne-a declarat Puiu Doru.
Angajatii Atelierului de Pile care au primit preaviz sustin ca nu concedierea ii deranjeaza in mod deosebit ci faptul ca nu primesc salarii compensatorii asa cum li s-ar cuveni dupa atitea ani de munca asidua. In plus, ei sustin ca sint actionari la Romseh, insa acest lucru nu le foloseste la nimic deoarece actiunile lor nu mai au nici o valoare atita timp cit fostul ISEH exista doar pe hirtie. "Vrem sa stim ce se intimpla cu actiunile noastre. Pina acum nu ne-au adus nici un profit. Noi ne dorim sa discutam cu domnul Epure, insa pina acum nu am reusit sa ajungem la dinsul", au precizat cei care in scurt timp vor intra in tagma somerilor cu acte-n regula. Acestia spun ca nu se mai simt reprezentati de liderul de sindicat, care de la vinzarea activelor societatii a trecut de cealalta parte a baricadei. (Elena CRISTIAN, Traian NEGULESCU)

Comentarii