Razboiul apei calde, la mina birocratilor

joi, 20 septembrie 2001, 23:00
3 MIN
 Razboiul apei calde, la mina birocratilor

CUP pare sa fi reintrat in vizorul prefectului Constantin Buza, desi anacronic, pentru ca regia locala a ramas vaduvita recent de activitatea de distributie a energiei termice. Noua disputa capata insa alte dimensiuni, care aduc atingere chiar Consiliului Local Focsani. Mai exact, Prefectura a apreciat ca nelegala Hotarirea 151/2001, care adopta "Regulamentul privind aprobarea metodologiei de stabilire a consumurilor pentru energie termica si apa calda de consum". Principalul aspect atacat este cel al contorizarii, care, spun juristii judetului, ar fi trebuit sa vizeze in primul rind blocurile si nu punctele termice, cum s-a procedat pina acum.
Dupa o nastere grea, datorata scandalurilor provocate de proprietarii de apometre, regulamentul care urma sa stabileasca pretul apei calde pare sa fi intrat in coma inca din fasa. La sfirsitul lunii iulie a.c, Consiliul Municipal a adoptat ambitiosul proiect avansat de CUP, prin care se stabilea o metodologie de montare a contorilor, precum si "modalitatile de calcul, defalcare, repartizare a cantitatilor de energie termica, apa calda si incalzire". Hotarirea in cauza, care de fapt consfintea o stare de lucruri deja existenta, este insa acum considerata nelegala de catre Prefectura Vrancea. Chiar astazi, juristii judetului vor trimite o adresa catre Primaria Focsani, prin care cer revocarea deciziei care ar fi urmat sa stea la baza modului in care locatarii isi platesc caldura.
Considerentele Prefecturii se refera in primul rind la incalcarea unei Hotariri de Guvern, 348/1993, care prevede ca "dotarea cu sisteme de masurare se va face in mod esalonat, incepind de la consumatori spre surse". Ori, este stiut faptul ca in privinta energiei termice, CUP a preferat pina acum sa monteze gigacalorimetre nu la scarile de bloc, cum ar fi fost normal, ci la punctele termice din cartiere. Conform aceluiasi act normativ, "achizitionarea si montarea contorilor pentru populatie cade in sarcina distribuitorilor si se va realiza in etape, pe baza unor programe intocmite de acestia si supuse aprobarii consiliilor locale". Juristii Prefecturii afirma insa ca in cei 8 ani, nici un astfel de program de contorizare a energiei termice nu a fost inaintat de catre distribuitorul focsanean CUP.
In opinia Prefecturii, respectiva hotarire a Consiliului Local incalca si alte prevederi legale. Este vorba de HG 1275/2000, completata prin HG 366/2001, care se refera strict la defalcarea consumurilor in anumite cazuri concrete. In Regulamentul avansat de CUP, se spune ca "pina la generalizarea contorizarii, stabilirea consumurilor de energie termica se va face in sistem pausal, defalcat conform prevederilor contractuale, diferentiat pe tipuri de consumatori; la populatie defalcarea se face in functie de numarul de persoane pentru apa calda menajera si functie de suprafata utila pentru incalzire". Aceasta precizare, spun juristii de la "judet", vine in contradictie cu legea. Conform celor doua hotariri de guvern amintite, daca numai o parte din locatari detine aparate de inregistrare a consumului de apa rece, apa calda sau agent termic de incalzire, atunci repartizarea cheltuielilor se stabileste prin hotarire a adunarii generale a proprietarilor. "Prin regulamentul adoptat nu se iau in calcul aparatele de masura ale cantitatii de apa calda consumata, cu toate ca acestea au fost montate in apartamentele cetatenilor cu avizul CUP", este argumentul Prefecturii.
Chiar Constantin Buza recunoaste ca nevalidarea regulamentului adoptat de Consiliul Local are drept cauza si valul de nemultumiri exprimat de o mare parte din locatari. Focsanenii proprietari de contori de apa calda aub trecut adeseori pragul Prefecturii in audientele bilunare ale sefului institutiei. "Cetatenii au tot venit cu argumente la mine si, din acest motiv, am verificat chiar eu acest regulament. In adresa pe care o trimitem Consiliului Local am stabilit si un termen pina la care hotarirea sa fie modificata in sensul cerut de lege – 28 septembrie", a declarat prefectul judetului.
Argumentele anti-regulamentul CUP se extind si in sfera socialului. Desi trebuie sa verifice doar legalitatea unor hotariri, Prefectura isi exprima ingrijorarea ca, in actuala forma, HCL 151 va conduce la costuri foarte mari cu intretinerea pe timpul iernii din cauza modului de calcul al cheltuielilor aferente energiei termice si apei calde menajere, acesta "fiind net in favoarea distribuitorilor CUP si ENET". In opinia Prefecturii, perpetuarea acestei situatii nu va duce decit la o imposibilitate de plata in acest domeniu, pentru ca datoriile nu vor mai putea fi suportate de populatie. (Lidia GROSEI)

Comentarii