Reguli noi pentru impozitarea veniturilor

marți, 02 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Reguli noi pentru impozitarea veniturilor

Legislatia in domeniul impozitului pe venitul global a suferit modificari importante, care vor fi puse in aplicare de la inceputul anului viitor. Ordonanta nr 7/2001 care modifica OUG 73/1999 aduce noi reguli de impozitare a veniturilor, largind, sau dimpotriva scutind de impozit unele categorii de venituri. Primele venituri pentru care se va plati impozit incepind de anul viitor sint cele din activitatile agricole, respectiv cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor in sere si in solarii precum si a arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor. Totodata, banii proveniti din exploatarea pepinierilor viticole si pomicole se vor impozita, ca si veniturile prezentate mai sus, prin aplicarea unei cote de 15% asupra venitului net, acesta fiind impozitul de plata, neexistind posibilitatea cumularii cu alte venituri in vederea impunerii. Venitul net se stabileste pe baza de norme de venit care vor fi stabilite de ministerele Finantelor si Agriculturii pina pe data de 31 mai a anului fiscal. Sumele datorate statului se platesc in doua transe astfel: 50% pina la 1 septembrie inclusiv si 50% pina pe data de 15 noiembrie inclusiv. O alta categorie de venituri care se supun impozitarii sint cele provenite din valorificarea de bunuri in regim de consignatie, altele decit cele care apartin contribuabilului, cu exceptia persoanelor care desfasoara asemenea activitati in mod independent. Este vorba despre o cota de 10% care se aplica asupra venitului brut incasat si care se retine la sursa de catre platitorii acestor venituri. Acelasi impozit urmeaza sa fie platit si de persoanele care lucreaza in baza unui contract de agent, comision sau mandat comercial.
Categoriile de venituri care nu vor mai fi impozitate
Tot de anul viitor, mai multe categorii de venituri vor fi scutite de impozit. Este vorba despre veniturile nete in valuta acordate personalului trimis in misiune permanenta in strainatate, premiile obtinute de sportivii medaliati la campionatele mondiale, europene si la jocurile olimpice precum si banii proveniti din dobinzile aferente obligatiunilor municipale, precum si ale entitatilor emitatoare de obligatiuni care vizeaza constructia de locuinte. Tot din categoria banilor pentru care nu se plateste impozit fac parte si sumele realizate de oficialii organismelor internationale ca urmare a activitatii desfasurate pe teritoriul tarii noastre. Indemnizatiile de instalare care se acorda o singura data, la incadrarea intr-o unitate situata intr-o alta localitate decit cea de domiciliu, in primul an de activitate dupa absolvirea studiilor, in limita unui salariu de baza la angajare, sint de asemenea, scutite de impozit. Acelasi lucru se poate spune si despre banii oferiti pentru mutare sau instalare acordate personalului din institutiile publice si a celor care locuiesc si muncesc in zonele defavorizare. Nu se plateste impozit nici pentru sumele incasate din asigurari precum si veniturile sub forma darurilor acordate copiilor minori ai angajatilor cu ocazia Zilei de 1 iunie, a Sarbatorilor de sfirsit de an sau pentru salariate de Ziua Femeii in limita a un milion de lei pentru fiecare persoana si de fiecare eveniment. Pe lista veniturilor scutite de impozit mai figureaza diurnele pentru delegare si detasare.
Pentru pensiile de pina la 5 milioane de lei nu se mai plateste impozit
Modificarile aduse impozitului pe venitul global vizeaza si majorarea nivelului pentru unele venituri scutite. Pensionarii, care primesc ceva mai multi banuti pe cuponul de pensie, au un nou motiv de bucurie. Nivelul pensiilor scutite de impozit a fost majorat de la 2,479 milioane de lei la 5 milioane de lei. Si salariile vor creste putintel, deducerile acordate salariatilor fiind majorate. Deducerile fiscale personale suplimentare de care beneficiaza contribuabilii care au in intretinere copii sau alti membri de familie au fost majorare de la 0,35 si respectiv 0,20 la 0,50 pentru toate persoanele aflate in intretinere. Deducerea personala de baza si deducerile personale suplimentare nu vor putea fi mai mari de 3 ori deducerea personala de baza, fata de 2,5 cit era pina in prezent. Tot din prima zi a anului 2002 veniturile din inchirieri de constructii, inclusiv locuinte se vor cumula in vederea impozitarii cu celelalte categorii de venituri. Specialistii sustin ca prin aplicarea noilor reguli de impozitare a veniturilor globale, cei mai multi dintre contribuabili vor fi avantajati, urmind sa incaseze mai multi banuti pe finele lunii si implicit sa plateasca mai putin la stat. Dezavantajati vor fi doar cei care pina acum nu plateau impozit pentru activitatea desfasurata. (Elena CRISTIAN)

Comentarii