Se ascut "armele" admiterii

miercuri, 12 iulie 2000, 23:00
9 MIN
 Se ascut "armele" admiterii

Pe considerentul ca examenul de admitere in licee si scoli profesionale reprezinta o repetare inutila a concursului de capacitate si o supunere a elevului la eforturi suplimentare, nejustificate din punct de vedere pedagogic, MEN a decis anularea traditionalului concurs de admitere, chiar din acest an. Dupa o analiza minutioasa a noului regulament privind intrarea la liceu/profesionala, corpul didactic si parintii, indeosebi, privesc cu reticenta maniera de selectie a elevilor pentru clasa a IX-a. Cei mai multi par convinsi de faptul ca gimnazistii vor fi alesi nu in ordinea ierarhica a mediilor celor inscrisi, ci conform sistemului pile-relatii.
Doar jumatate dintre absolventi vor putea intra la liceu. In conditiile in care procentul de promovabilitate la examenul de capacitate este de 91,3%, fiecare din cei 4.094 de gimnazisti poate spera la un loc in liceele judetului. Singura problema majora o constituie cifra de scolarizare. La nivelul invatamintului liceal au fost aprobate pentru infiintare, odata cu 1 septembrie a.c., nu mai putin de 103 clase/curs de zi. Asta inseamna ca, mai bine de jumatate dintre candidatii cu certificat de capacitate vor intra la liceu. Restul vor putea opta pentru specialitatile scolilor profesionale si ale celor de ucenici, unde pot fi acceptati in jur de 1500 de elevi, cu sau fara diploma de capacitate.
Chiar daca orice parinte si-ar dori sa-si dea copilul la un liceu cit mai bine vazut, este de preferat ca acesta sa tina cont de rezultatele candidatului si sa accepte ideea de a-l inscrie la o scoala mai potrivita. Altfel, elevul risca sa ajunga la un liceu si mai slab decit i-ar fi permis performantele sau sa invete cot la cot cu cei care n-au dat sau n-au promovat examenul de capacitate. Este cunoscut faptul ca media de la concursul de capacitate are o pondere de 75% din nota de admitere. Iar admitantii din acest an stiu deja cu ce nota se inscriu in competitie.
Admiterea, pas cu pas
Pentru a asigura candidatilor o minima orientare, "Monitorul" va prezinta astazi sansele de a fi acceptat in liceele judetului, functie de mediile luate la capacitate.
La sfirsitul acestei saptamini incepe prima etapa a sesiunii de admitere. Este faza cea mai importanta si cea mai controversata. Fiind vorba despre o competitie cu totul inedita, cadrele se feresc sa faca supozitii fata de cum se va face selectia. In baza unei statistici intocmita de presedintele Comisiei Judetene de Capacitate, inspectorul general-adjunct Mihai Ladaru si cu sprijinul directorilor de licee din municipiu putem avansa "intervalul" de medii de admitere la fiecare unitate liceala din Focsani. Miza cea mare o va constitui colegiile nationale "Al.I.Cuza" si "Unirea", cit si Liceul Comercial "M.Kogalniceanu" si Liceul umanist (fosta Scoala Normala).
Candidatii si parintii lor, deopotriva, vor trebui sa fie cit mai bine informati si cit mai rapizi posibil in toate cele trei zile ale primei etape de inscriere. Este ca o tragere la tinta cu un singur glont, cartusul fiind fisa de inscriere, unica. Cu aceasta fisa, care se va completa in momentul depunerii si un dosar de inscriere aspirantul se prezinta la liceul unde considera ca are sanse sa fie admis.
Bataia cea mare se da la colegii
La examenul de capacitate note peste 9.00 au obtinut 11% dintre gimnazisti, ceea ce raportat la numarul promovatilor inseamna 480 de medii cuprinse intre 9 si 10. Cu o medie de absolvire la fel de mare, oricare din cei 480 de fericiti promovati ai capacitatii pot solicita un loc la Colegiile Nationale. "Cuza" are in plan realizarea a trei clase cu profil uman si cinci cu profil real, adica liceul poate accepta maxim 200 de candidati. La "Unirea", planul de scolarizare prevede doua clase de uman si alte cinci clase la profilul real. Astfel, la CNU vor fi admisi numai 175 de candidati, indiferent de numarul celor inscrisi si mediile de admitere. Cum cei mai multi laureati ai examenului de capacitate si-au aratat interesul de a deveni liceeni la colegiile nationale, ar mai ramine in jur de 105 gimnazisti cu note de admitere intre 9 si 10 care pot opta pentru celelalte licee de elita.
La Comercial se poate intra cu medii intre 8.50 si 9.00
Dupa toate probabilitatile, urmatorul liceu care va fi asaltat de cererile fruntasilor capacitatii este Liceul Comercial "M.Kogalniceanu", caruia i s-au aprobat de catre MEN 200 de locuri la admitere si alte 25 de locuri cu taxa de scolarizare cinci milioane lei anual. Clasa ce va fi constituita in regim privat va avea specialitatea contabilitate, dupa cum precizeaza directorul scolii, profesor Radu Stefan. "La Economic se va intra probabil cu note intre 8.50 si 9. Niciunul din elevii acceptati nu-si va putea alege profilul mai devreme de doi ani, asa cum impune regulamentul. In clasa a XI-a, functie de mediile obtinute in cei doi ani de liceu, vom distribui liceeni pe profiluri", a subliniat directorul Liceului Comercial.
La Scoala Normala, ultima medie va fi cel putin 8
La Scoala Normala, care din toamna isi modifica statutul din liceu cu profil pedagogic in liceu umanist, candidatii pot opta numai pentru noul profil impus de MEN, in limita a 100 de locuri/patru clase. Directorul adjunct, profesor Maria Lupu, e de parere ca ultima medie de admitere va fi cel putin opt. De notat faptul ca, aceeasi situatie statistica a ISJ arata ca note intre 8 si 8.99 au fost obtinute de 769 de candidati la capacitate. Parte din acestia plus alti citiva cu note intre 9 si 9.50 se vor opri la Liceul teoretic "Emil Botta" Adjud (150 de locuri). Liceul Teoretic "Duiliu Zamfirescu" Odobesti (50 de locuri), Liceul Teoretic "Ioan Slavici" din Panciu (125 locuri), si nu in ultimul rind la Grupul Scolar "S.Mehedinti" din Vidra (125 locuri). Tot cu peste opt se poate intra si la Liceul de Muzica si Arte Plastice "Gh.Tattarescu", la profilul uman unde sint libere 25 de locuri. La clasele de specialitate "cartile" sint deja facute in sensul ca la "Gh.Tattarescu" sesiunea de admitere a inceput mai devreme si astfel, astazi se numara primii "boboci". Sint declarati admisi la sectia desen 25 de candidati si alti sapte la sectia muzica. Restul de 18 locuri urmeaza a fi supuse competitiei incepind de simbata, 15 iulie a.c. Si la Liceul cu Program Sportiv, admiterea se incheie tot astazi. Numai 50 din cei 54 de candidati inscrisi vor deveni liceeni la Sportiv, in urma rezultatelor obtinute la probele eliminatorii, derulate ieri si alaltaieri si partial, astazi.
Cu peste 7.50 esti acceptat la Grupul Scolar Electrotehnica sau Constructii Montaj
29% dintre candidatii care au promovat capacitatea au sanse reale de a-si continua studiile la oricare din grupurile scolare din Focsani. La Electrotehnica sau la G.S.Constructii – Montaj "lupta" se va da pe clasele de real. Fostul liceu nr.1 are avantajul ca la filiera tehnologica, cifra de scolarizare este de 100 de elevi si astfel, ajutat de specialitatea informatica, se va bucura de concurenta si gimnazisti bine pregatiti.
"La informatica, matematica-fizica, electronica, electrotehnica vom face o selectie mai riguroasa. Se va intra cu note peste sapte daca nu chiar peste 7.50", precizeaza directorul scolii, ing. Gabriel Danielescu. La G.S.Constructii – Montaj situatia admiterii se prezinta cam la fel. Motivul il constituie paleta foarte larga de meserii, unde sint disponibile 125 de locuri. Fostului liceu nr.4 i s-a aprobat si infiintarea unei clase cu profil real, din toamna acestui an. Aici, pretentiile din partea scolii sint mai mari, si s-ar putea ca ultima medie de intrare sa nu coboare mai mult de 7.50.
Tinind seama de numarul foarte mare de note intre 7 si 8 (1170 de candidati) vor fi destui elevi interesati de oferta G.S.Forestier care dispune de 75 de locuri la filiera tehnologica si alte 50 la profilul real. Sint multe locuri libere si la toate formele de invatamint si Grupul Scolar de Industrie Usoara, unde directorul, profesor Petronia Moraru, ne asigura ca din acest motiv vor fi acceptati elevi din toate grupele de medii. "Avem sase clase, adica 150 de locuri libere la liceu, alte noua clase la scoala profesionala si doua clase la scoala de ucenici. Nu numai la ucenici, ci si la profesionala vom putea accepta la redistribuire si elevi fara certificat de capacitate", argumenteaza directoarea fostului Liceu nr.2.
Cu 7.00 se poate intra la Grupul Scolar de Transporturi Auto
Sint locuri libere si sanse mari de a intra cu o nota de sapte si la Grupul Scolar de Transporturi Auto, care in ultimii ani, inregistreaza o adevarata avalansa de cereri din partea candidatilor. Totul depinde de orientarea elevilor. Cu o medie de admitere peste sapte, fiecare din candidati poate opta pentru liceele cu profil agricol, atit la cel din Focsani, cit la cele din judet. Planul de scolarizare al G.S.Agricol Adjud permite realizarea a cinci clase la profilul tehnologic, iar Agricol Odobesti scoate la concurs 100 de locuri, ceea ce va duce la formarea a patru clase a IX-a in anul scolar urmator. Si G.S.Dumitresti si-a aratat intentia de a alcatui doua clase la profilul real. Probabil cele 50 de locuri vor fi ocupate, in mare majoritate de absolventii scolii din comuna. "La nivelul invatamintului liceal consider ca se va intra cu note peste sapte, iar cei 41% dintre candidatii care au promovat capacitatea cu note intre 5 si 6.99 vor alege scoala profesionala si probabil si cea de ucenici. Este bine sa se urmareasca cit mai indeaproape situatia inscrierilor in fiecare zi, mai ales de cei circa 1400 de elevi care au luat note peste 8 la capacitate", a subliniat inspectorul general – adjunct Mihai Ladaru. La scolile de ucenici se vor inscrie inca din prima etapa de admitere si cei 475 de absolventi ai cursului gimnazial care fie n-au dat examenul de capacitate, fie l-au picat in sesiunea iunie a.c. sau cea de anul trecut.
Cum se va face departajarea elevilor cu medii egale, de pe ultimul loc
In cazul in care trei candidati cu medii egale ajung in situatia de a concura pe ultimul loc, indiferent de unitatea liceala, ei vor fi considerati admisi. Daca numarul este mai mare, departajarea se va face in functie de media de la examenul de capacitate sau nota la testul de aptitudini. La liceele teoretice, candidatii declarati admisi vor fi retartizati, in ordinea descrescatoare a mediilor si in functie de optiuni, imediat dupa incheierea sesiunii de admitere. Cit priveste scolile profesionale, repartizarea se face in functie de oferta scolii, in cadrul celor 15 domenii ale pregatirii de baza.
Astazi, ultima instruire inainte de a se da startul admiterii
In aceasta dimineata, toti directorii liceelor si grupurilor scolare din judet vor dezbate pentru ultima data, inainte de a se da startul admiterii, regulamentul "concursului de medii". Initiativa apartine inspectorului general adjunct, Mihai Ladaru care considera ca este necesara o ultima instruire a responsabililor admiterii, la care sa se lamureasca toate acele aspecte importante ce vizeaza selectia corecta a candidatilor.
Care sint etapele inscrierii la licee si scoli profesionale
Inscrierile se vor efectua in trei etape distincte, in cursul lunii iulie, in functie de ocuparea numarului de locuri din planul de scolarizare al fiecarei unitati. In prima etapa (15-18 iulie) sesiunea de admitere se declara incheiata numai la liceele care si-au completat numarul de locuri. Elevii respinsi dupa prima faza a inscrierilor au dreptul sa-si retraga candidatura si sa participe la o a doua etapa, pe locurile ramase libere in licee si scoli profesionale. Chiar daca locurile nu s-au ocupat in totalitate, candidatii inscrisi in momentul incheierii primei etape devin admisi. A doua etapa de inscriere a fost stabilita a se desfasura in intervalul 20-22 iulie, pe locurile ramase libere. Candidatii declarati respinsi si la a doua selectie mai au o singura alternativa – scoala profesionala sau scoala de ucenici. Inscrierile la aceste unitati constituie cea de-a treia etapa, cea din 24-26 iulie.
Unitatile liceale vor afisa la sfirsitul fiecarei zile de inscriere numarul de elevi care si-au depus candidatura si notele acestora pe grupe de medii: 10-9.50; 9.50-9.00; 9.00-8.50; etc.
Cu o zi inainte de finalizarea fiecarei etape liceale, vor afisa listele preliminare cu elevii considerati admisi, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere. Toate rezultatele vor fi centralizate de Comisia Judeteana de Admitere. (Cristina LAZARIN)

Comentarii