Securistii in sutana, deconspirati!

miercuri, 04 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 Securistii in sutana, deconspirati!

Celebra Lege "Ticu", privind dosarele fostei securitati, face valuri printre clerici. Dupa ce a cerut Colegiului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) sa isi vada propriul dosar, preotul Costica Popa din Focsani contesta recenta decizie a Comisiei SRI de a scoate de sub incidenta legii fetele bisericesti. "Ca sa iertam, trebuie sa cunostem, sa recunoastem si apoi sa ne dezlegam de rau", isi explica atitudinea, deocamdata singulara, preotul Costica Popa, de la "Capela Militara".
Publicarea dosarelor de securitate a preotilor devine o problema din ce in ce mai tumultoasa, dupa ce Comisia parlamentara de control a SRI a decis eliminarea din Legea Ticu a acestei prevederi. Recent, surse din CNSAS au afirmat public ca exista presiuni pentru ca preotii "cu pete" sa nu fie deconspirati, iar trecutul de colaboratori al acestora sa nu fie adus la cunostiinta publicului.
Preotul focsanean Costica Popa, care slujeste la biserica "Sfintii Imparati", cere insa expres autoritatilor ca deconspirarea clericilor care au facut pact cu fosta securitate sa devina o certitudine. "Daca societatea civila nu este interesata de acest aspect, trebuie sa ne lamurim cel putin noi, preotii, intre noi. Dosarele celor care au colaborat cu fosta securitate trebuiesc cunoscute, macar in interiorul Bisericii, pentru a ne da seama pina unde s-a mers cu atitudinea duplicitara a preotilor. Deocamdata am facut acest demers doar verbal la CNSAS, insa daca obstructionarea legii va continua, voi face o plingere scrisa", a declarat pentru "Monitorul", preotul Costica Popa.
Refuzul "colaborarii" cu Securitatea, platit scump

Cel care pastoreste parohia arondata Capelei Militare a cerut chiar sa-si vada propriul dosar de la securitate. Parintele Popa spune ca are motive intemeiate sa creada ca fostele servicii secrete l-au avut in vizor, insa raspunsul CNSAS-ului a fost ca acest dosar nu a fost deocamdata descoperit. Potrivit raspunsului oficial al Consiliului, cererea preotului din Focsani ramine in atentia CNSAS, daca eventuale documente vor iesi ulterior la iveala.
Parintele Costica Popa afirma ca in 1982 a fost contactat de fosta securitate, care i-a propus sa "colaboreze", dupa un model inca bine stiut. Refuzul sau l-a costat scump. Preotul focsanean, care ar fi trebuit sa plece in Canada pentru a pastori o comunitate romaneasca din diaspora, s-a trezit la putina vreme ca numele sau a fost sters de pe lista Patriarhiei. Acelasi tip de probleme, spune el, au fost intimpinate in anii ’70, cind ar fi trebuit sa plece intr-o alta excursie in Statele Unite sau in Grecia, unde ar fi trebuit sa urmeze cursuri de doctorat. Convins ca multe din aceste necazuri au putut fi pricinuite prin "bunavointa" unora dintre cei cu care a lucrat in cele sfinte, parintele Popa vrea sa le afle numele, si pentru aceasta este dispus sa mearga pina la capat.

"Numai adevarul ne face liberi"
Chiar daca stie ca deocamdata este singur in acest demers, preotul focsanean stie ca si alti confrati gindesc ca el. "Daca sint ierarhi si preoti de buna credinta, sa vina si sa-si exprime opinia fata de aceste incercari de a scoate clericii de sub incidenta Legii Ticu. Sa aiba curaj si atitudine sacramentala si sa curete, sa limpezeasca Biserica lui Dumnezeu de toate elementele duplicitare", afirma hotarit parohul "Capelei Militare". Mai rezervat este parintele Popa cu privire la pedepsele pentru fetele bisericesti gasite cu pete la dosar. "Depinde de gravitatea faptelor. Daca cineva a suferit in urma activitatii de colaboratori a acestor preoti, daca i s-a adus cumva atingere moral sau profesional", a declarat el reporterilor nostri.
Atitudinea contrastanta a preotului focsanean se manifesta deocamdata doar in relatie cu lucratorii Bisericii. Cel putin pina acum, nici un alt prelat nu a cerut atit de insistent aflarea adevarului in privinta celor care au colaborat cu securitatea, "turnindu-si" colegii sau deconspirind, in ciuda tuturor poruncilor divine, confesiunile enoriasilor.
Desi parintele Costica Popa doreste sa se faca lumina asupra acestui aspect, el a marturisit ca nu va implica factori de alta natura in demersul sau, care ramine deocamdata unul personal. "Este o problema bisericeasca, nu este cazul sa intervin pe la deputati sau alte oficialitati. Un lucru este clar. Si Sfinta Scriptura ne spune ca numai adevarul ne face liberi. Ca sa iertam, trebuie sa cunoastem, sa recunoastem, si apoi sa ne dezlegam de rau", a marturisit in final, parintele bisericii "Sfintii Imparati". (Lidia GROSEI)

Comentarii