Tavalugul debransarilor

marți, 02 septembrie 2003, 23:00
3 MIN
 Tavalugul debransarilor

Febra debransarilor care a cuprins toata tara a ajuns la un nivel care pune sub semnul intrebarii randamentul retelei centralizate de incalzire. Pe ultima suta de metri, cetatenii, ingrijorati de facturile fabuloase la intretinere din timpul iernii trecute, au dat buzna la usile regiilor de termoficare cu gindul sa-si monteze centrale de apartament sau macar sa-si taie teava la doua-trei calorifere de la sistemul comun de termoficare. „La nivel national este ingrijoratoare explozia debransarilor. Populatia si-a pierdut increderea in sistem. Daca autoritatile administratiei publice locale nu vor elabora rapid strategii si programe viabile sistemul centralizat se indreapta spre colaps”, a declarat pentru presa centrala Ioan Radu, presedintele ANRSC.
Organizarea centralizata a sistemului de incalzire, sustinuta ani de zile cu bani grei de la bugetul de stat, vrind-nevrind a dat bataie de cap si focsanenilor.
Anul acesta au fost inregistrate circa 3500 de cereri de debransare de la sistemul centralizat, in conditiile in care in evidentele ENET apar 28 de mii de apartamente pe raza orasului. Insa numai in ultimile doua luni au fost inregistrate nu mai mult de 500 de cereri. Cei care vor sa se debranseze de la reteaua centralizata de caldura, mai au la dispozitie mai putin de o luna. Focsanenii care nu au reusit pina acum sa depuna o cerere pentru a renunta la serviciile societatii de termoficare si isi doresc acest lucru, trebuie sa se grabeasca. Conducerea ENET intentioneaza sa inchida perioada de depunere inainte de 1 octombrie. „Eu am vrut sa inchidem chiar cu o luna mai devreme. Este vorba de introducerea in calorifere a agentului termic, iar oamenii nu mai au timp pentru montarea centralelor, chiar daca ar avea avizul respectiv. Stiu pe cineva care a ramas cu centrala nemontata pe timpul iernii. Pina cel tirziu pe 20 septembrie ar trebui sa sistam primirea cererilor”, a declarat Marian Visan, directorul tehnic ENET.
Pasii debransarii
Cererile trebuie depuse la sediul UDET, unde vor fi analizate de o comisie de specialitate si supuse aprobarii. Dupa aprobare, fiecare cetatean trebuie sa plateasca 550 de mii lei, contravaloarea avizului de debransare. Urmatorul pas este alegerea firmei care efectueaza debransarea propriu-zisa. Avizul este valabil 12 luni. Dosarul trebuie sa contina avizul de la Distrigaz Galati, adeverinta de la asociatie din care sa reiasa ca sinteti cu plata la zi a intretinerii, solutia proiectantului de microcentrale pentru apartament si avizul locatarilor de pe scara. Acestea sint conditiile pentru cei care vor sa-si monteze centrale de apartament. Pentru debransarea de la sistemul centralizat de termoficare, dar fara sa se monteze centrale sau alta sursa de incalzire pe timp de iarna, nu se dau aprobari!
„Dumnezeu cu mila”
In aceste conditii, focsanenii care au deja datorii mari, asteapta aceleasi facturi si la iarna. „De unde sa platesc atitea milioane din doua milioane jumatate, plus doi copii de crescut ? S-au adunat si se vor mai aduna. Daca nu-mi aproba, o sa ma scoata la vinzare pina in primavara”, se tinguie un locatar din asociatia 307. Conducerea ENET sustine ca debransarea caloriferelor din unele camere afecteaza vecinii mai ales la temperaturi scazute, iar diferentele de temperatura pot produce crapaturi in ziduri. „Din discutiile avute cu unii constructori am inteles ca o diferenta de 20 grade dintre doua camere poate produce crapaturi, iar daca vine cutremurul, Dumnezeu cu mila”, a spus Valter Popescu, directorul general ENET.
Specialistii ENET cred ca microcentralele de apartament vor deveni in curind nerentabile. „Scumpirea gazelor va duce la marirea sumei necesare pentru incalzirea de la iarna folosind centralele de apartament. Eu nu am centrala si nici nu am de gind sa-mi montez. Eu cred ca focsanenii au avut caldura destula asta iarna”, a mai spus Marian Visan, directorul tehnic al ENET.
Panorama oferita de situatia actuala a sistemului centralizat de distributie a caldurii este sumbra, iar focsanenii nu pot spera sa iasa din aceasta situatie nici in aceasta iarna. (Cezar CHITROCEANU)

Comentarii