Ultimul tun!: Hienele politice, cu ochii pe „cadavrul” Pomicola

vineri, 30 ianuarie 2004, 00:00
7 MIN
 Ultimul tun!: Hienele politice, cu ochii pe „cadavrul” Pomicola

„Pomicola” Focsani se pregateste sa-si schimbe stapinii. Printr-o ordonanta de urgenta, care modifica o lege organica, Guvernul a inclus Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Pomicola Focsani pe lista unitatilor agricole care vor fi privatizate. Alfata in dificultati financiare foarte mari, „Pomicola” este deja amenintata de creditori, iar lucrarile agricole de primavara sint puse sub semnul intrebarii. Privatizarea, care asteapta inca o semnatura a premierului Adrian Nastase, se anunta de pe acum a fi una dintre cele mai „grele” afaceri care au avut in loc in perioada post decembrista in „provincia europeana” Vrancea. Zeci de cladiri, peste 400 de hectare de teren cu acces la sosea si cu aductiunea de apa gata facuta asteapta sa fie scoase la vinzare in buza Focsaniului. Statiunea a acumulat in ultimii ani datorii de zeci de miliarde de lei, catre institutiile statului, dar si catre banci, transformind-o intr-o prada aproape sigura pentru cei care vor sa devina proprietari pe terenurile unde se va extinde in viitor orasul. Livezile imbatrinite au inceput sa fie defrisate in acest an si vindute ca lemn de foc. Operatiunea de replantare costa minim 100 de milioane la hectar, in conditiile in pomii incep sa produca dupa minim cinci ani. Este greu de crezut ca cineva va investi intr-o afacere care s-a dovedit falimentara in ultimii ani. In schimb, terenurile statiunii valoreaza la ora actuala peste 30 de milioane de euro, daca ar fi folosite pentru constructii. Deja se zvoneste ca mai marii judetului si-au impartit de pe acum terenurile intre ei, asteptind momentul privatizarii. Din cauza datoriilor acumulate, Casa Judeteana de Pensii a sechestrat deja una din ferme si a scos-o la licitatie. Unitatea nu s-a vindut, dar e posibil ca la a treia licitatie sa-si gaseasca un nou stapin. Dupa cum se stie, cei care se afla la putere au patentat metoda prin care acapareaza pe mai nimic activele de miliarde detinute de stat. Acestea s-au vazut in cazul falimentarii si executarii silite a fostelor IAS-uri de la Odobbesti si Cotesti, cind clientii PSD au acaparat la preturi derizorii cele mai valoroase active.
Se stie, terenurile din jurul Focsaniului se dovedesc o investitie sigura si rentabila pe termen lung, in conditiile in care orasul se dezvolta cu preponderenta in partea de sud-est, unde au aparut cele mai multe constructii noi. Terenurile din „Beverly Hills”, cum este cunoscut noul cartier de la Petresti, unde si Marian Oprisan detine o importanta suprafata de teren, au facut tot timpul cu ochiul celor care s-au aflat la conducerea judetului. Primavara electorala da insa noi sperante oamenilor cu greutate din judet, si nu este greu de ghicit cine sint acestia. Guvernul intentioneaza sa privatizeze Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Pomicola Focsani. Potrivit OUG nr. 78/2003, pentru modificarea si completarea Legii nr. 290/2002, privind organizarea si functionarea unitatilor de cercetare-dezvoltare din domeniul agriculturii, aflate in subordinea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu Sisesti”, o parte din unitatile de tip „pomicola” se vor transforma in societati comerciale.
Din Vrancea se va privatiza numai „Pomicola” Focsani, in timp ce Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Viti-Vinicola Odobesti isi va pastra actuala destinatie. „In viitor se intentioneaza restringerea suprafetelor pentru cercetare, iar suprafetele productive vor fi concesionate. Pomicola va fi transformata in societate comerciala cu capital de stat pentru producerea fructelor. Intra in procedura societatilor comerciale cu capital de stat”, ne-a spus Vasile Raiu, directorul Agentiei Domeniilor Statului Vrancea.
Cartier de lux in locul livezilor

Datoriile de peste 20 de miliarde pe care le are „Pomicola” Focsani fac ca cele aproape 400 de hectare de teren din zona Petresti sa devina o prada aproape sigura pentru cei care pindesc o asemenea ocazie. Accesul la sosea, aductiunea cu apa gata facuta si, mai ales, faptul ca se afla in intravilanul Focsaniului transforma livezile Statiunii Pomicole intr-un loc ideal pentru extinderea viitoare a Focsaniului. Preturile in zona respectiva variaza intre sase si zece euro pe metrul patrat. Facind o medie, la pretul de opt euro pentru un metru patrat de teren, Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Pomicola valoreaza peste 30 de milioane de euro. Asa cum s-a intimplat si in alte cazuri in care institutiile au avut de recuperat datorii, este foarte posibil ca terenurile statiunii sa fie vindute la preturi de nimic mai marilor puterii locale. Deja una din fermele pomicole a fost scoasa la licitatie de Casa Judeteana de Pensii, activele fiind sechestrate in contul datoriilor.
Autoritatile judetene planuiesc de multa vreme sa transforme Petrestiul in cartier al Focsaniului, ceea ce ar duce automat la o crestere a valorii terenurilor din zona. Semnalul ca terenurile din zona Petresti-Vinatori sint o investitie de viitor a fost dat chiar de Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, care planuia sa faca un Disneyland mioritic linga cele opt hectare cumparate de mama sa „pentru agricultura” la Vinatori. Primarul Decebal Bacinschi crede ca extinderea Focsaniului spre localitatile din jur aduce mai multe avantaje decit dezavantaje. „Avantaje ar fi ca valoarea caselor, valoarea terenurilor va creste foarte mult, dar in acelasi timp cei care locuiesc acolo vor fi dezavantajati din anumite puncte de vedere. Vor fi alte taxe, vor fi alte impozite s.a.m.d. Dar, in acelasi timp, in viitor vor beneficia de utilitati cum le are si Focsaniul de altfel, gaze, apa, canalizare s.a.m.d. Vor fi niste avantaje si niste dezavantaje. Din punctul meu de vedere, avantajele vor fi mai multe decit dezavantajele”, ne-a spus Decebal Bacinschi.
Statiunea, „in gitul puterii”
In ultimii ani, Statiunea „Pomicola” a dus-o foarte greu si nu a mai beneficiat de nici un fel de sustinere financiara din partea statului. Daca in urma cu citiva ani distribuia material saditor in toata Romania, dar si in multe alte tari din Europa, de citiva ani nu mai face nici un fel de export de fructe sau pomi. Statiunea a mai ramas cu 28 de angajati din cei peste 200 cu care se mindrea in momentele de glorie, cind soiurile produse la Focsani se bucurau de prestigiu mondial. In acest moment, la ferme au mai ramas doar sefii si paznicii, lucrarile specifice de primavara fiind puse sub semnul intrebarii. In plus, Pomicola a ramas statiune de cercetare doar cu numele, intrucit nu mai are la ora actuala nici un cercetator cu acte in regula, iar printre angajati domneste o stare de incertitudine. „Stau, astept sa vad ce o sa fie… La noi, ca in toate unitatile agricole ale statului, plantatiile s-au imbatrinit. Durata de utilizare la unele este cu mult depasita fata de ce este normal. Ca sa replantezi, sa intineresti aceste suprafete de livezi inseamna, la ora asta, numai materialul saditor, la un pret minim, 60 de milioane de lei pe hectar. Fara sa punem la socoteala lucrarile de defrisat, desfundat, plantat si intretinut pina la cinci ani, la semintoase si pina la 6-7 ani la simburoase, fara sa scoti nici un ban. Spuneti-mi, care este dispus sa dea bani, care sa stea 6-7 ani blocati, fara sa ii recupereze, avind in vedere ca nu exista credite pentru asa ceva. O sa vina cei interesati, poate sa faca altceva…”, spune dr. ing. Ioan Popescu, actualul director al Statiunii de Dezvoltare si Cercetare Pomicola. In aceste conditii, directorul recunoaste ca Statiunea nu poate avea o soarta prea buna dupa privatizarea promisa de Guvern. Cea mai mare cautare o vor avea terenurile si activele din patrimoniul sau. „Terenurile statiunii au stat mereu in gitul celor care au fost la putere, insa nu au putut face nimic”, ne-a mai spus directorul Ioan Popescu.
Amenintata cu falimentul
Din cele peste 2000 de hectare pe care le avea inainte de 1989, statiunea mai are acum o suprafata de numai 575 de hectare, care apartine domeniului public al statului. Unele dintre acestea sint situate in zone extrem de cautate pe piata imobiliara. Pe linga terenurile cu vad comercial, situate pe soseaua de centura a Focsaniului, Statiunea are ferme la Dumbraveni, Chiojdeni, Homocea, Vizantea, si doua in judetele Buzau si Galati. La Dumbraveni, de exemplu, o parte insemnata din paminturi a fost deja preluata de primarie, fara stirea conducerii Statiunii, dupa cum spune directorul. In livezi se produceau cantitati destul de insemnate de mere, caise, cirese si visine. Linga Focsani, Pomicola mai detine 372 de hectare de livezi si patru de teren arabil, potrivit datelor de la Oficiul Judetean de Cadastru, Geodezie si Cartografie. Dupa cum se vede la fata locului, statiunea se apropie cu pasi rapizi de disparitie si cei care lucreaza aici spun ca are mici sanse de redresare. Multe dintre livezi au inceput sa fie defrisate, iar pomii au fost vinduti locuitorilor din Petresti si Vinatori, ca lemne de foc. „Sint livezi care au 40, 50 de ani. Le-am vindut ca lemne de foc pentru ca trebuia sa scoatem macar cheltuielile de defrisare”, ne-a mai spus directorul. Incepind din 1996, statiunea a inceput sa adune datorii peste datorii, care nu au mai putut fi platite si din cauza productiei slabe datorata, in special, grindinei si secetei. Numai anul trecut, productia a fost distrusa de grindina in proportie de 90%. Datoriile statiunii se ridica la citeva zeci de miliarde de lei. BCR a cerut declansarea procedurii de faliment pentru un imprumut a carui valoare la ora actuala se ridica la peste 16 miliarde de lei, iar procesul se afla pe rol la Tribunalul Vrancea. Alte institutii ale statului, cum ar fi Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, Directia de Finante sau Casa Judeteana de Pensii au inceput deja procedurile de executare silita. Privatizarea nu face decit sa aduca un cadru legal pentru ca „Pomicola” sa-si schimbe stapinul. (Mihai BOICU)

Comentarii