Emotii la afisarea listelor admiterii la facultate

duminică, 29 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 Emotii la afisarea listelor admiterii la facultate

Pina la urma, "bobocii" se dumireau foarte greu care era facultatea la care fusesera admisi intrucit in rubrica respectiva era trecut un cod. Ca urmare, ei erau nevoiti sa parcurga alti metri de liste pentru a descoperi unde au fost repartizati.
Candidatii cu medii peste noua considerati respinsi
La mai multe facultati, au fost si unele situatii bizare in care concurenti cu medii peste 9,00 au fost considerati respinsi, desi la institutia respectiva ultima nota cu care s-a intrat era mult mai mica. Respectivii candidati optasera doar pentru o singura specializare la care nu au mai prins loc. Cum nici la forma de invatamint cu taxa nu au vrut, ei s-au trezit pe lista respinsilor, chiar daca aveau posibilitatea sa intre la orice alta facultate. Cele mai multe situatii de acest gen s-au inregistrat la specializarea Geografia-turismului, unde nu mai putin de cinci concurenti cu medii peste 9,00 au pierdut posibilitatea sa fie admisi la o alta facultate pentru ca si-au trecut pe fisa de inscriere doar o singura optiune. Primul respins a trecut "milimetric" pe linga sansa de a fi considerat student la acest profil. Ultima medie cu care s-a intrat a fost 9,47, iar el a avut "numai" 9,41.
Cele mai mari medii la facultatile unde nu s-au dat probe
La institutiile de invatamint superior unde admiterea s-a facut pe baza de dosar si dupa media de la bacalaureat, linia s-a tras in dreptul unor medii "astronomice". La Geografia-turismului s-a intrat cu medii intre 9,93 si 9,47. La specializarile Facultatii de Istorie candidatii au fost admisi cu note intre 9,87 si 9,18. Tot cu medii foarte mari s-a intrat si la Facultatea de Industrie Alimentara. Cea mai mare medie de admitere de la Universitatea "Dunarea de Jos" a fost 9,99, a Marinelei Cristina Tanase, care a fost admisa la Industrie Alimentara. Cea mai mica medie aici a fost 9,03. La forma scurta de invatamint de la aceasta institutie s-a intrat cu medii intre 9,14 si 8,47. Chiar si la "Mecanica" si Metalurgie, unde candidati cu medii de 7,50 la bacalaureat sperau si ei sa prinda un loc, ultimele medii de admitere au fost 8,08 si respectiv 7,70. Tot o facultate unde s-a intrat fara examen si unde mediile au fost foarte mari este cea de "Stiinte". Candidatii selectati pentru cursurile acestei institutii au avut la bacalaureat note intre 9,95 si 8,85.
Note mici la testele grila
Desi si la facultatile unde s-au dat teste de verificare a cunostintelor s-au dus candidati ce aveau medii mari la bacalaureat, notele cu care s-a intrat la aceste specializari au fost destul de mici. Motivul a fost faptul ca s-au obtinut note destul de mici la testele de verificare a cunostintelor. Acest lucru denota faptul ca notele de la bacalaureat nu reflecta intotdeauna nivelul real al cunostintelor candidatilor si ca selectia pe baza acestui criteriu se poate dovedi gresita. Un caz graitor in acest sens este un candidat la specializarea limba engleza-limba franceza. Desi avea la bacalaureat 9,54, acesta avea media la engleza si franceza din toti anii de liceu 5,00, iar la test a reusit sa ia abia 5,75. Situatii asemanatoare am mai identificat si la alte specializari, unde absolventi de liceu cu medii peste 9,00 la bacalaureat nu au reusit sa ia la testare macar 5,00. La facultatile unde s-a dat examen ultimele medii cu care s-a intrat au fost mult mai mici decit la celelalte institutii. La Facultatea de Stiinte Economice Administrative, unde in anii anteriori se intra cu medii peste 8,00, anul acesta s-a intrat cu 6,36 la profil economic si cu 7,69 la administratie publica, forma lunga durata. La colegiile acestei facultati ultimele medii cu care s-a intrat au fost mai mari decit la specializarile de lunga durata. La Colegiul de profil economic s-a intrat cu medii intre 9,69 si 8,91, iar la administratie locala cu note intre 9,89 si 8,87. Tot cu note mici s-a intrat si la Filologie, unde ultima medie la engleza-franceza a fost 6,99, la romana-franceza 6,23 iar la romana-engleza 6,75. Totusi notele cu care s-a intrat la Teologie au depasit toate asteptarile. Desi aici in alti ani era o batalie crunta pentru ocuparea unuia dintre putinele locuri existente, anul acesta numarul candidatilor a fost mic iar ultimele medii de admitere au fost 5,02 la Teologie-engleza si 5,98 la Teologie-litere. Tot cu medii foarte mici s-a intrat si la Colegiul de institutori, unde ultima medie a fost 5,02. (Roxana PENCIU)

Comentarii