Loteria locurilor de munca in invatamint

vineri, 26 mai 2000, 23:00
4 MIN
 Loteria locurilor de munca in invatamint

Cadrele didactice aflate ieri in aceasta situatie plingeau ieri in fata comisiei de rezolvare a restringerilor de activitate si blestemau ziua in care s-au hotarit sa-si aleaga aceasta meserie.
"Nu stiu de ce se scot invatatori pe banda rulanta daca nu mai sint posturi. Am inteles ca absolventii de anul viitor nu vor mai avea unde sa lucreze nici macar la tara, deoarece se vor ocupa toate catedrele la concurs. Dupa ce ca avem un salariu de mizerie, nu mai avem nici siguranta unei slujbe.
In plus, ca sa te duci la tara trebuie sa dai jumatate din salariu pe naveta si sa renunti la viata personala, sa nu-ti poti intemeia cum trebuie o familie", ne-a declarat invatatoarea Anisoara Stan. Aceasta a spu ca va refuza postul de la tara si ca, daca nu va mai prinde nimic in toamna, lasa balta invatamintul, dupa sapte ani de vechime, si se apuca de altceva.
Invatatoarele care nu au vrut sa mearga la tara risca sa devina somere
Referitor la situatia creata in urma restringerilor de activitate, inspectorul care se ocupa de problemele de personal, Stefan Nedu, ne-a declarat: "Daca nu vor prinde o catedra nou infiintata in toamna, invatatoarelor care au renuntat sa ia posturi la tara li se va desface contractul de munca. Ele vor fi nevoite sa se prezinte la un nou concurs de titularizare, insa se preconizeaza ca anul viitor nu vor mai fi posturi libere. O parte din absolventii de profil pedagogic de anul acesta ramin chiar someri. Situatia cu posturile de invatatori se va inrautati de la an la an, iar restringerile de activitate vor fi si mai numeroase anul viitor".
Acordul unitatilor reprezentative, mai tare decit punctajul
O situatie aparte s-a inregistrat ieri in cazul celor doua invatatoare care aveau acelasi punctaj: 41,2 puncte si care au solicitat ultimul post ramas liber in Galati.
La aplicarea criteriilor sociale s-a constatat ca ambele au aceeasi situatie familiala, iar in cele din urma a primit insa postul Stana Baicu, deoarece fusese inspectata in ultimul an, spre deosebire de Daniela Jalba, care nu mai fusese vizitata de nici un inspector de doi ani.
Ulterior, dupa ce Stana Baicu plecase din sala, s-a constatat ca aceasta nu avea la dosar acordul de la Scoala nr. 18, considerata reprezentativa, unde era postul vacant. In schimb, Daniela Jalba avea dosarul complet si deci i s-ar fi cuvenit de fapt catedra. Cu lacrimile siroind pe obraji, Daniela Jalba ne-a spus: "Am facut contestatie si mi s-a spus ca trebuie sa astept decizia Consiliului de Administratie al ISJ. Pina atunci, insa, Stana Baicu poate depune acordul Scolii nr. 18 la dosar, ceea ce nu este drept".
Tot din cauza ca nu aveau acordul Consiliilor de Administratie de la scolile Smirdan, Tulucesti si Schela, care sint reprezentative, unele cadre didactice nu au putut solicita posturile respective desi aveau punctaj mare. "Eu am sperat ca voi prinde post in oras, asa ca nu am mai mers la scolile reprezentative din mediul rural pentru a obtine acord. Daca as fi avut hirtia asta la dosar, as fi prins un post bun, cu naveta usoara. Acum sint nevoita sa merg la Costache Negri", ne-a spus invatatoarea Marina Fortu.
Posturile de la cele trei scoli au fost obtinute de cadre didactice care aveau punctaj mai mic, dar aveau acordul atasat la dosar.
Unei invatatoare din Bucuresti i se refuza transferul la o scoala de cartier
Cea mai impresionanta poveste a fost a invatatoarei Mihaela Luca, din Bucuresti care, desi gasise un cadru didactic de la Scoala nr. 16 cu care sa faca schimb de catedre, nu a fost acceptata pentru ca venea de la o unitate nereprezentativa. "De doi ani sint detasata in judetul Galati deoarece aici m-am mutat cu toata familia, iar anul acesta nu mai am dreptul la detasare. Sotul meu e somer, am trei copii in intretinere si nu stiu ce sa ma fac. Am cheltuit sute de mii pe anunturi in ziare pentru a gasi aceasta invatatoare de la Scoala nr. 16 care vrea sa faca schimb de catedra cu mine deoarece s-a stabilit in Bucuresti. Eu insa nu pot sa obtin postul deoarece scoala de la care vin din Bucuresti este nereprezentativa, in timp ce Scoala nr. 16 are statutul de reprezentativa. Cu toate acestea unitatea de la care vin eu nici nu se compara cu aceasta Scoala nr. 16, care nu stiu pe ce criterii a fost numita reprezentativa. Eu vin de la o unitate de invatamint in care lucreaza cadre didactice care au realizat manuale scolare, dar in Bucuresti acest statut de scoala reprezentativa s-a acordat mai greu, nu ca la Galati, unde s-a realizat fara pic de discernamint. Voi merge in audienta la Ministerul Educatiei si voi incerca sa rezolv aceasta situatie. Altceva nu mi-a mai ramas de facut", ne-a spus, lacrimind, Mihaela Luca. (Roxana PENCIU)

Comentarii