Profesorii galateni sint de acord cu schimbarile din invatamint

joi, 01 februarie 2001, 00:00
2 MIN
 Profesorii galateni sint de acord cu schimbarile din invatamint

Actuala echipa ministeriala anunta citeva schimbari legate de manualele alternative si structura anului scolar
Masurile anuntate de ministrul Educatiei si Cercetarii, Ecaterina Andronescu, si care se refera la manualele alternative si modificarea structurii anului scolar sint pe placul cadrelor didactice si inspectorilor galateni. Chiar daca au unele obiectii minore, acestia afirma ca revenirea la vechea data de incepere a anului de invatamint, 15 septembrie, reducerea numarului vacantelor intrasemestriale si promovarea unor manuale corecte si mai accesibile ca pret constituie lucruri bune.
Reforma manualelor alternative dureaza de ani buni si a fost prilej de bune afaceri pentru cei care s-au perindat prin birourile ministerului in tot acest timp.
Ca urmare, o multime de bani au fost aruncati in vint, deoarece de la an la an se comanda editarea de alte noi manuale, in conditiile in care de multe ori cartile care au ajuns in miinile elevilor si profesorilor s-au dovedit a nu fi in concordanta cu programele sau contineau nenumarate greseli.
Cu toate acestea, nici actuala echipa ministeriala nu e multumita de seria de manuale alternative existente in prezent.
Se considera ca la unele discipline s-a exagerat cu editarea de carti scolare, existind pentru un singur nivel de studiu cite opt si chiar zece variante de manuale. De aceea noul ministru al Educatiei anunta ca va restringe numarul de manuale alternative. In acelasi timp, reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii sustin ca vor scoate de pe piata cartile care contin greseli sau care sint exagerat de scumpe.
Ministeriabilii promit, totodata, ca pretul cartilor scolare va scadea simtitor, dindu-le astfel tuturor elevilor posiblitatea sa-si achizitioneze intregul set, si nu doar manualele mai importante, cum s-a intimplat in ultimul timp.
Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean din Galati (ISJ) sustin ca aceste masuri ar fi binevenite, daca ar fi luate cum trebuie.
"Nu intodeauna cele mai ieftine manuale sint si cele mai bune. O selectie a cartilor de scoala e necesara, insa conteaza si cum si pe ce criterii va fi facuta", ne-a declarat inspectorul general adjunct Marian Popa.
Elevii vor avea mai putine vacante
Pe linga problema manualelor, conducerea Ministerului educatiei intentioneaza totodata sa impuna revenirea la vechea structura a anului scolar. Ei au anuntat ca anul scolar 2001-2002 ar putea incepe la 15 septembrie iar numarul vacantelor ar putea fi reduse.
Inspectorii scolari galateni declara ca si aceasta ar fi o masura inteleapta deoarece, spun ei, inceperea anului scolar la 1 septembrie ii prindea pe profesori nepregatiti si obositi.
In cursul vacantei de vara, examenul de capacitate, cele doua sesiuni de bacalaureat, concursul de titularizare a cadrelor didactice si de numire pe post a suplinitorilor necalificati aproape ca se suprapun, neexistind timpul fizic necesar organizarii lor. "Cele doua saptamini ar fi suficiente ca examenele respective sa nu se mai suprapuna, astfel incit sa nu mai existe disfunctii", ne-a mai spus inspectorul general adjunct.
In acelasi timp, perioada 1-15 septembrie ar putea fi rezervata consfatuirilor cadrelor didactice, care de doi ani de zile incep scoala cu lectiile nefacute. (Roxana PENCIU)

Comentarii