Rampele de gunoi, adevarate "bombe" naturale

miercuri, 12 iulie 2000, 23:00
3 MIN
 Rampele de gunoi, adevarate "bombe" naturale

Directorul Directiei de Supraveghere a Starii de Sanatate a Populatiei, dr. Elena Vrabie, ne-a declarat ca in toate localitatile gunoiul este depozitat fara a se respecta legile privind protectia mediului si normele sanitare, care prevad ca amplasarea platformelor de gunoi nu trebuie sa se faca in apropierea cursurilor de apa, a puturilor de apa potabila sau a cailor de comunicatii, in zone inundabile sau in imediata apropiere a zonelor locuibile.
Aceste rampe de gunoi trebuie imprejmuite si amenajate in asa fel incit sa nu permita scurgerea dejectiilor si nici patrunderea in interiorul platformei a apelor provenite din ploi. Gunoaiele ar trebui depozitate in gropi naturale sau create ca urmare a unor lucrari de excavatii, care sa permita acoperirea cu pamint, in mod periodic a deseurilor, deoarece nu exista posibilitatea arderii acestora.
Nici un crematoriu pentru arderea deseurilor, in tot judetul
Doctorul Elena Vrabie ne-a declarat ca nu exista, in tot judetul, nici macar un crematoriu pentru arderea gunoaielor. Singura statie de incinerare a deseurilor menajere din Galati nu mai functioneaza din 1991, deoarece nu-si putea acoperi cheltuielile de functionare si consumul de gaz metan necesar arderii si nu are sisteme moderne de epurare a gazelor arse.
Singurele deseuri incinerate in acest moment sint cele din spitale, considerate extrem de periculoase: seringi, ace, vata, organe, fase etc. In rest, deseurile menajere din municipiul Galati sint depozitate la groapa de gunoi aflata la sud de Sidex, in afara orasului, dar care nu are sistem de protectie a mediului sau de monitorizare. Depozitarea de face necontrolat, gunoaiele nu se acopera cu pamint si ocupa trei hectare de teren. Zilnic, la platforma de gunoi a municipiului se transporta cel putin 250 de tone de deseuri, astfel ca muntii de gunoaie au acum o inaltime de aproape 25 de metri. Din cind in cind, aceste gunoaie se autoaprind si atunci mai scade cantitatea de reziduri dar intervine poluarea atmosferica. De fapt, aceste platforme de depozitare a deseurilor menajare solide sint in permanenta surse de poluare a mediului si de imbolnavire a populatiei, din cauza pasarilor si animalelor atrase in zona datorita hranei, acestea putind oricind sa transmita boli populatiei.
Platformele de gunoi trebuie cuprinse in planul de urbanism
La nivelul intregului judet sint amenajate nu mai putin de 223 platforme de depozitare a gunoaielor, carora li se adauga si altele, improvizate.
Amplasarea rampelor de gunoi trebuie sa fie prevazute in Planul de urbanism al localitatii deoarece terenul respectiv trebuie sa apartina acestuia. Dupa cum ne-a declarat vicepresedintele Consiliului Judetului, Dorin Otrocol, in vizita intreprinsa la Vinatori s-a constat faptul ca platforma de gunoi a comunei este amplasata in afara zonei delimitate de planul de urbanism. Acesta a adaugat ca, in urma deplasarilor facute in ultimele doua saptamini in citeva localitati ale judetului, a constatat numeroase nereguli in ceea ce priveste curatenia in interiorul comunelor si modul de depozitare a deseurilor, motiv pentru care s-a transmis tuturor localitatilor o hotarire mai veche a CJ, datind din 1993, referitoare la atributiile ce le revin primarilor in problema igienizarii localitatilor.
In vara trecuta o comisie mixta, formata din reprezentanti ai Inspectoratului de Protectie Civila, Agentii de Protectie a Mediului, Consiliul Judetului si Prefecturii a facut o verificare amanuntita a moduli in care primarii au inteles sa-si gospodareasca localitatile, ocazie cu care au fost descoperite numeroase nereguli: gunoaie depozitate pe malul si in albiile riurilor Siret si Birlad, canalele de scurgere a apelor provenite din ploi erau pline de reziduri furajere etc. Controalele efectuate de autoritatile judetene s-au soldat si cu citeva amenzi aplicate primarilor, astfel ca deficientele au fost remediate urgent.
De atunci a trecut insa aproape un an, iar un nou val de verificari ar fi absolut necesar, cu atit mai mult cu cit temperaturile atmosferice sint ridicate, iar depozitele de gunoi au devenit adevarate bombe naturale. (Mirella AUR)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii