Hiriiala in strada intre politisti si iubitorii de maidanezi

Subtitlu

vineri, 11 ianuarie 2008, 22:31
5 MIN
 Hiriiala in strada intre politisti si iubitorii de maidanezi

Sefii Primariei sustin ca, pentru o perioada scurta de timp, iubitorii de animale au incercat sa blocheze intrarea in spatiul amenajat de Salubris. La fata locului au sosit si reprezentanti ai Politiei Comunitare. Pina la urma, situatia a fost aplanata. Autoritatile locale au continuat si ieri actiunile prevazute de lege in cazul descoperirii unui animal bolnav de rabie. Astfel, in perimetrul de protectie, cu o raza de trei km in jurul locului in care a fost gasita vulpea turbata, s-au vaccinat animalele de pe proprietatile iesenilor, iar animalele fara stapin au fost colectate in vederea eutanasierii.

  

Iubitorii de animale si reprezentantii Asociatiei "Sf. Mucenic Trifon" au reactionat la decizia de eutanasiere a ciinilor din perimetrul de siguranta, care cuprinde jumatate de oras, cu epicentrul in zona Poitiers. In cursul zilei de ieri, mai multi ieseni s-au adunat in fata depozitului de gunoi de la Tomesti, unde au protestat. "Cum sa-i omoare? Le-au dat ei viata? Ni s-a spus ca toti ciinii care au fost adusi aici au fost eutansiati", s-a revoltat ieseanca Ana Gheorghiu.

Mai mult, unii dintre iubitorii de animale sint de parere ca totul este o inscenare si nu a fost nici o vulpe bolnava de rabie. "E o inscenare. Zilele acestea trebuie sa fie promulgata legea pentru protectia animalelor, si atunci au inventat toata aceasta poveste, pentru a putea omori cit mai multe animale. Nu este uman ce se intimpla", a adaugat Gheorghiu.

Reprezentantii Asociatiei "Sf. Mucenic Trifon" s-au aratat consternati de modul cum au actionat angajatii Salubris si cei ai DSV. Catalina Cijevschi, reprezentanta asociatiei, a afirmat ca nu ar fi trebuit eutanasiati ciinii care au fost deja sterilizati. Femeia sustine ca, odata ce patrupedele au trecut pe la padoc, au fost si vaccinate antirabic. "Nu ne vom lasa. Duminica, la ora 13, ne vom aduna in fata la Prefectura si vom protesta si acolo", a declarat Cijevschi. O alta persoana venita sa protesteze s-a plins ca hingherii i-au luat doi ciini care aveau carnet de sanatate si erau vaccinati.

S-au prins doar 24 de ciini

Contactata telefonic, Catalina Strajeru, presedintele Asociatiei "Sf. Mucenic Trifon", a precizat ca in cursul zilei de ieri s-a ajuns la o intelegere in ceea ce priveste eutanasierea animalelor. "Ciinii nu vor mai fi eutanasiati. Vor fi vaccinati antirabic si tinuti in carantina timp de 10 zile. Exact asa s-a procedat si in alte orase, cum ar fi Bucuresti sau Vaslui, care s-au confruntat cu aceeasi problema", a afirmat Strajeru. Aceasta a explicat ca o camera a fost izolata si acolo vor fi dusi ciinii suspecti de rabie. In cursul zilei de ieri, au ajuns in carantina 24 ciini.

Sefii Primariei sustin insa ca, la nivelul comandamentului antiepizootic, nu s-a luat o astfel de decizie, de oprire a eutanasierii cerute de lege in astfel de cazuri. "Nu stiu de nici o decizie de acest fel. Comandamentul antiepizootic o poate lua, dar eu sint membru si nu am fost convocat. Nu stiu nimic. Nu ne putem juca cu aceste lucruri. Simbata va fi o alta intilnire a comandamentului", a explicat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.

Actiunile demarate de autoritati pentru evitarea raspindirii virusului au continuat si ieri. "S-au strins ciini si vineri. S-a continuat si vaccinarea animalelor cu stapin, aflate in raza de protectie. Au fost verificate 188 de gospodarii de pe teritoriul municipiului. In total au fost vaccinati antirabic 250 de ciini, 98 de pisici, 48 de porci, 40 de cai si 24 de vaci", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.

Primarul Nichita, acuzat de doi sefi din DSV ca sta cu miinile in sin

Cazul de rabie din Poitiers a stirnit contre dure intre sefii Directiei Sanitar-Veterinare (DSV). Dupa ce prefectul Iasului, Nicusor Paduraru, a cerut demisia adjunctului DSV, Mihai Cantemir, cel din urma a revenit ieri cu explicatii in cadrul unei conferinte de presa. Acesta, impreuna cu doctorul veterinar Constantin Platon, seful serviciului de bunastare animala din cadrul DSV, a plasat toata vina in bratele directorului institutiei, Ionel Bondoc.

La rindul sau, seful DSV a raspuns destul de dur contrelor lansate de Cantemir si Platon. "Chestiunea este destul de complexa. Cu toate acestea, pot spune ca a fost gestionata in cel mai profesionist mod", si-a inceput discursul Platon, dupa care au inceput si acuzele.

Potrivit acestuia, vina pentru faptul ca prefectul judetului nu a fost anuntat la timp cu privire la cazul de rabie din Poitiers ar apartine exclusiv directorului institutiei. "Luni a fost adusa vulpea la DSV. Marti, in jurul amiezii, au fost finalizate probele de laborator care au confirmat prezenta rabiei. Miercuri dimineata, in jurul orei 9.30, am mers in biroul directorului Ionel Bondoc si l-am instiintat si am vrut sa transmit cazul si prefectului. Insa dumnealui a spus ca este un caz foarte serios si ca il transmite personal prefectului. Cu toate acestea, ulterior am aflat ca instiintarea catre prefect a fost trimisa abia in jurul orei 15, pe fax", a declarat Platon.

"Potrivit legislatiei, in astfel de cazuri Comandamentul Antiepizotic Judetean, care este condus de catre prefect, trebuie anuntat de catre directorul institutiei. Acest lucru nu a fost facut. Rolul meu era sa anunt doar Comandamentul Antiepizotic Local, condus de primar. Lucru pe care l-am si facut", a completat Cantemir.

De cealalta parte, seful DSV isi pune la zid subalternii. "Resping categoric aceste acuzatii si nu vreau sa le comentez. Daca va fi cazul, voi aduce inclusiv dovezi ca nu au dreptate. Cel mai bine ar fi ca domnii Cantemir si Platon sa-si vada de treaba si sa se ocupe de sarcinile pe care le au trasate prin ordinele de serviciu", a avertizat Bondoc.

Acuzele celor doi doctori veterinari au vizat si primaria municipiului. "Toata lumea a inteles ca DSV trebuie sa se ocupe de acest caz. Este gresit. De acest caz se ocupa Comandamentul Antiepizotic local, condus chiar de primarul Gheorghe Nichita. Acesta a fost pus in garda chiar din luna noiembrie a anului trecut, cind a fost descoperit primul caz de rabie aproape de Sculeni. Vaccinarea nu este singura metoda de combatere a rabiei, care se poate extinde cel mai usor la animalele comunitare. Insa, de mai bine de doi ani, sefii orasului au luat doar act de complezenta in stringerea animalelor comunitare de pe strada", a incheiat Platon.

Comentarii