30 de functionari trimisi in judecata

miercuri, 31 mai 2000, 23:00
8 MIN
 30 de functionari trimisi in judecata

Lista acuzatilor
Cel mai mare pericol ii paste pe cei doi eroi principali ai acestui scandal financiar: fostul director Silvian Ciuta si fostul sau sofer personal, Dorel Lucaci. Dupa luni de zile de cercetari si dupa audierea a zeci de persoane, concluzia politistilor este ca in DADJ totul era manevrat de cuplul Ciuta – Lucaci. Impotriva celor doi sint formulate cele mai multe acuzatii. In urma lor, ca responsabilitate asupra imensei fraude comise, vin contabila sefa, Maricica Ciobanu, si economista Florentina Ploaie, care au aprobat zeci de deconturi fictive. Ploaie s-a implicat si mai mult, completind cu mina ei foi de parcurs nejustificate in numele lui Dorel Lucaci.
Magareata va cadea si pe capul consilierului judetean Adrian Girlea, liberalul de la Consiliul Judetean impotriva caruia politistii detin dovezi clare ca a furat din banii publici. Acesta a prezentat note de cazare la "Hanul lui Manuc" din Bucuresti care s-au dovedit a fi false, fapt prezentat pe larg de "Monitorul" in cursul anului trecut.
Pe linga acestia vor mai raspunde in fata procurorilor Romeo Stoica, dirigintele de santier de la Bordea, unde "Ilcons" a raportat lucrari neexecutate, Constantin Iliescu, patronul "Ilcons", impreuna cu secretara lui, V. Dimitriu, autori ai celebrelor oferte pentru licitatie batute la aceeasi masina de scris, desi chipurile proveneau de la trei firme diferite, sefii de serviciu Joandrea si Zamfir, soferii Daniel Lucaci (nepotul lui Dorel) si Petru Martinas, si alti inca aproape 20 de functionari de la DADJ.
Cit a furat fiecare
Din 1,3 miliarde de lei, cit reprezinta paguba de la DADJ, un tun de 367 milioane a fost tras doar din "cooperarea" cu firma "Ilcons". Patronul Constantin Iliescu era prieten de 20 de ani cu directorul Silvian Ciuta, prietenie valorificata, dupa cum reiese din raportul Politiei, printr-un jaf la drumul mare: unul tinea de "sase", iar celalalt baga mina in butoiul cu miere. Lui Iliescu i s-a dat comanda executarii a doua chesoane la Bordea, undeva in apropiere de Grajduri, in urma unei selectii de oferte de toata pomina. Dosarul instrumentat de Politie a dovedit cele scrise de "Monitorul" vara trecuta. La acel simulacru de licitatie au fost prezentate trei oferte, dar care fusesera batute la aceeasi masina de scris, descoperita a fi chiar cea din biroul secretarei lui Constantin Iliescu, patronul de la "Ilcons". Celelalte doua oferte au fost prezentate din partea "Moldifca" si "Iasicon", societati ale caror conduceri ne-au declarat in vara anului trecut ca nici n-au stiut de aceasta selectie de oferte. In procesul verbal de licitatie nu apare nici un reprezentant de la "Moldifca" sau "Iasicon". Logic, oferta cea mai mica a apartinut "Ilcons"-ului. Dupa ce si-a adjudecat lucrarea la un pret de circa 500 milioane de lei, devizele au fost majorate cu inca 150 de milioane. Dupa verificarea intregii situatii de lucrari, ofiterii de la Politia Economica au concluzionat ca 367 milioane de lei nu se regasesc in executia propriu-zisa. "S-au dat bani fara sa existe o situatie de lucrari si au fost decontate devize fictive – materiale care n-au existat, cantitati umflate etc.", ne-a declat lt. Gabriel Coman. Politia a facut propunere de trimitere in judecata impotriva lui Constantin Iliescu, pentru fals, uz de fals, fals in inscrisuri oficiale, inselaciune.
Alte 350 milioane de lei au fost bagate in drumul experimental de la Valea-Adinca, suma cheltuita de la buget fara a fi trecuta in planul de investitii aprobat de Consiliul Judetean. Si despre aceasta afacere "Monitorul" a scris pe larg. Ideea realizarii unui drum din materiale noi, de import, a venit din partea firmei "Baco". Termenii contractului dintre Consiliul Judetean (CJ) si "Baco" erau ilegali, CJ angajindu-se sa plateasca in avans intreaga suma necesara achizitionarii materialelor. Practic, o firma privata a fost imprumutata de o institutie publica din banii contribuabililor. Adaosul comercial cu care "Baco" a vindut materialele catre DADJ a fost de 80%, in conditiile in care marfa fusese luata din Braila si livrata imediat Consiliului Judetean. Pentru a acoperi gaura, presedintele Vladimir Tanasoiu a obligat Primaria Miroslava, pe raza careia se afla portiunea de drum, sa preia la propriul buget cele 350 de milioane cheltuite. Responsabilitatea a fost trecuta pe umerii lui Silvian Ciuta si altor subordonati ai sai, desi afacerea a depasit anvergura DADJ, contractul fiind semnat de fostul presedinte CJ, Liviu Antonesei.
53 milioane de lei au fost sustrase din casieria DADJ prin metoda deconturilor false. Modul in care s-a procedat este strigator la cer. Dorel Lucaci, in primul rind, dar si alti functionari din Directie, inclusiv directorul Ciuta, completau acte de decont fara sa anexeze chitante care sa arate pe ce s-au cheltuit banii. Economista Ploaie Florentina, cea care trebuia sa ceara aceste chitante, a semnat fara remuscari toate deconturile. Nici contabila sefa, Maricica Ciobanu, nu s-a obosit sa verifice, desi semna pe deconturi si o superviza pe Ploaie, si nici Silvian Ciuta, cel care semna ultimul. In acest fel, conturile DADJ reprezentau un fel de pusculita personala a celor care lucrau acolo. Ceva de genul "nu mai am bani acasa, completez un decont si se rezolva". "Am gasit deconturi in numele lui Dorel Lucaci, dar scrise de Florentina Ploaie. Dumneaei n-a recunoscut, dar am facut expertiza grafologica. Instanta va hotari", ne-a mai declarat lt. Gabriel Coman. Ciuta s-a decontat cheltuielile dintr-o deplasare in Italia pe baza unor chitante in care rubricile erau nominalizate in limba romana. Politistii au descoperit ca Dorel Lucaci i-a dat 50.000 de lei unei receptionere de la Hotelul "Muntenia" din Bucuresti pentru a-i elibera o nota de cazare in alb. Receptionera apare, de asemenea, cu propunere de trimitere in judecata pentru luare de mita.
Pentru aceasta suma vor raspunde atit cei care le-au solicitat, cit si cei care le-au aprobat. Acuzatiile sint, dupa caz, neglijenta in serviciu sau abuz in serviciu.
Ciuta si Lucaci au mai furat separat 47 milioane de lei pe baza de deconturi pe care apar numai semnatura lui Ciuta. Personal, fostul director al DADJ si-a tras numai 1,2 milioane de lei, restul intrind teoretic in buzunarul soferului sau personal. Aceasta suma provine din raportarea a zeci de drumuri efectuate doar in imaginatie, pe baza unor foi de parcurs aprobate de Silvian Ciuta. Este unul din cele mai sensibile puncte ale anchetei, pentru ca la mijloc sint chiar drumurile despre care Dorel Lucaci a spus in cursul anchetei ca era obligat sa le faca la ordinele consilierilor judeteni. Lucaci n-a vrut sa dea o lista completa de nume si date, dar politistii cred ca, la un moment dat, acesta ar putea face dezvaluiri complete. "E posibil ca o parte din drumurile raportate sa nu fie reale, deci sa fie aranjamentul lui Lucaci. Dar o alta parte e posibil sa fie facute cu persoane importante care n-aveau legatura cu activitatea DADJ", a opinat lt. Coman. Dupa declansarea scandalului, Lucaci si apoi Ciuta au spus in citeva rinduri ca primeau ordine la miezul noptii sa duca un consilier judetean, sau chiar parlamentar, fie la Bucuresti, fie in alta parte. Silvian Ciuta a declarat presei, dupa primirea deciziei de pensionare, ca cele mai multe ordine veneau de la vicepresedintele CJ, Constantin Stentel. "Nu am anchetat consilieri judeteni pentru ca nu avem documente care sa-i incrimineze. Daca vor fi marturii in acest sens, ancheta poate fi extinsa", au mai spus ofiterii Politiei Economice.
101 milioane de lei au fost furate prin intermediul bonurilor de benzina de la PECO. In acest domeniu, de la care a pornit tot scandalul, politistii au facut descoperiri uluitoare. "Se decontau intr-o singura zi bonuri de benzina care ar fi ajuns sa faca plinul toate masinile institutiilor publice din Iasi", ne-a declarat lt. Gabriel Coman. Metoda prin care incasau banii era tipic haiduceasca, fiind trecute prin casierie bonuri pentru care nu se lua benzina. DADJ platea la PECO valoarea bonurilor, iar soferii isi decontau ulterior facturi pe aceeasi cantitate de benzina. Vinovati sint Dorel Lucaci, Silvian Ciuta si intregul compartiment economic al Directiei.
Alte 91 milioane de lei au fost decontate pe piese si ulei de masina trecute pe facturi in cantitati industriale. Pentru masina Espero a directorului Ciuta si care era condusa de Lucaci, s-au decontat 8 volane, 12 jante, sute de litri de ulei. Ca de obicei se obtineau facturi in alb care apoi erau folosite pentru acte de decont completate in DADJ. Raspunderea apartine soferilor si celor care au aprobat.
Inca 180 milioane de lei au fost decontate pe baza unor foi de parcurs fictive. Soferii stateau la sediu, iar dupa-amiaza prezentau foi pe care apareau mii de kilometri circulati. Contabilii, Ciuta semnau fara probleme pentru ca banii erau din bugetul judetean, adica platiti de contribuabili.
Dorel Lucaci si-a mai trecut in cont si o delapidare de 22 milioane lei, rezultata din avansuri care nici macar n-au mai fost justificate ulterior prin facturi, fie ele si fictive. Cind un sofer reuseste in ceva mai mult de un an sa primeasca 22 milioane de lei in avans, fara sa-l intrebe nimeni pe ce i-a cheltuit, e greu sa mai accepti justificarile celor au condus aceasta institutie publica. Din DADJ s-au stors banii ca dintr-un sac fara fund.
5,2 milioane de lei si-a decontat si consilierul judetean Adrian Girlea. Acesta a prezentat doua note de cazare de la "Hanul lui Manuc", care s-au dovedit a fi false. Initial, dupa dezvaluirile aparute in "Monitorul", Girlea a returnat suma decontata, dar apoi s-a razgindit si a cerut inapoi banii, afirmind ca falsul nu-i apartine si ca el a dormit cu adevarat la "Hanul lui Manuc". Si acest fals reprezinta piesa la dosarul inaintat Parchetului de pe linga Curtea de Apel.
Care sint acuzatiile
Silvian Ciuta este acuzat de catre Politia Economica de urmatoarele infractiuni: fals intelectual, uz de fals, inselaciune, gestiune frauduloasa, neglijenta in serviciu, abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata.
Dorel Lucaci este acuzat de: delapidare, fals intelectual, uz de fals, fals material in inscrisuri oficiale, inselaciune, gestiune frauduloasa, abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, dare de mita.
Acuzatiile impotriva lui Adrian Girlea sint: fals intelectual, uz de fals, inselaciune.
Ceilalti functionari de la DADJ care apar in dosar sint de asemenea acuzati de comiterea unor infractiuni dintre cele enuntate mai sus.
Dosarul, la care politistii au lucrat peste opt luni, se afla de doua zile pe masa procurorilor de la Parchetul de pe linga Curtea de Apel. Politistii considera ca n-au ramas semne de intrebare in acest dosar. Daca procurorii vor confirma propunerile formulate de Politia Economica, in Iasi ar putea avea loc unul din cele mai complexe procese din ultimii ani. Ar fi un semnal serios pentru toti functionarii publici care si-au transformat institutia la care lucreaza intr-o feuda proprie. "Cel putin Ciuta si Lucaci se afla in mare pericol de a efectua o pedeapsa cu inchisoarea. Dupa faptele facute, logic nu se poate ajunge la o alta sentinta", ne-au declarat ofiteri din cadrul IPJ Iasi. (Gabriel GACHI)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii