Alerta maxima impotriva antraxului

marți, 25 iulie 2000, 23:00
2 MIN
 Alerta maxima impotriva antraxului

Directia Sanitara Veterinara se afla in stare de alerta, dupa ce in sudul tarii s-au depistat zeci de cazuri de antrax. Pentru a preveni aparitia bolii, medicii veterinari vor merge in comune pentru a vaccina animalele. "Exista pericolul sa apara si la noi astfel de cazuri, mai ales dupa seceta, alunecari de teren si inundatii", a spus Gheorghe Duminica, directorul Directiei Sanitar-Veterinare. In judetul Iasi nu a fost semnalat pina in prezent nici un caz de antrax. Intrucit boala este mortala pentru animale, ele sint vaccinate in fiecare primavara. Animalele mai mici de doua luni, care nu au fost inca vaccinate, sint in pericol de a fi contaminate, urmind a fi vaccinate in cel mai scurt timp.
Antraxul, caruia i se spune si "buba neagra", este o boala infecto-contagioasa care se manifesta prin febra mare (41-42 de grade Celsius), greturi, varsaturi, hemoragie nazala si digestiva si aparitia unor bube negre pe piele. Atit la om, cit si la animal, antraxul se trateaza cu antibiotice si ser carbunos. Virusul poate supravietui in sol timp de peste 50 de ani si reprezinta un pericol pentru persoanele care consuma carnea animalului infestat sau intra in contact cu singele acestuia. Boala apare mai ales la ierbivore: oi, vaci, cai. "Pentru a preveni raspindirea bolii, animalul care este depistat cu antrax trebuie ars si ingropat", a spus Alexandru Gheptea, medic veterinar.
Agentia Nationala Sanitar-Veterinara a declarat stare de carantina in judetul Tulcea, zona in care s-au inregistrat zeci de cazuri de antrax la bovine, care au murit. Pentru protejarea impotriva antraxului, boala transmisibila si la om, ANSV a interzis pasunatul animalelor in zonele in care a aparut boala si scoaterea din zona a furajelor si a animalelor. Dupa cazurile de antrax din judetele din sudul tarii, ieri a fost raportat un caz si in judetul Hunedoara. (M.O.)

Comentarii