Apriga dezbatere, cu Biblii si Constitutii in mina, intre blocurile din Podu Ros

marți, 05 iulie 2005, 23:00
4 MIN
 Apriga dezbatere, cu Biblii si Constitutii in mina, intre blocurile din Podu Ros

Sala de festivitati a Gradinitei nr. 12 de pe Aleea Nicolina este plina ochi. Aici are loc o dezbatere publica in premiera, dedicata unei biserici pe care Mitropolia vrea sa o construiasca intre blocurile de pe Aleea Rozelor. Multi locatari din zona au venit inflacarati la discutii si hotariti sa respinga proiectul care le-ar face pe viitor sa le rasune clopotele sub geam. Infocati sint si citiva locatari de virsta a treia care sustin proiectul, dar care se vad acum in minoritate.
Un seminarist filma totul
Batrinii stau pe bancute, iar tinerii ingroasa rindurile in picioare si astupa usa. Pe bancile din spate, inspectorii de la Garda de Mediu si Agentia de Protectie a Mediului asculta atenti ce spun oamenii. Trebuie sa faca un raport pentru autorizatia de mediu solicitata. Toti sint cu ochii pe soborul de preoti din fata scenei venit sa convinga oamenii ca, daca Dumnezeu vrea biserica acolo, atunci va fi ridicata indiferent de atitudinea si actiunile oamenilor, dupa cum spunea anul trecut protopopul Vili Dorosinca. Dintr-un colt al salii se filmeaza. Un tinar seminarist cu barba, adus de cei patru preoti, inregistreaza dezbaterea, sa ramina marturie. Atmosfera este incinsa si locatarii vorbesc toti deodata. Un barbat intre doua virste incearca sa faca pe moderatorul, dar sfirseste intr-o concluzie resemnata: „Este circ si piine aici, ca in antichitate”. Oamenii il huiduie si striga „NU” pentru ridicarea bisericii, apoi se aplauda frenetic.
„Vreau sa-mi exercit art. 35 din Constitutie”
„Vreau sa-mi cresc copii linga bloc, pe locul ala verde, asa cum este el. Ne-a spus preotul sa-i duc in Copou. Ce vorba e asta? A si inceput, din martie, sa puna in casutele postale hirtii ca sa donam bani pentru ridicarea bisericii. Apoi, copacii care vor fi taiati. In tot orasul sint din ce in ce mai putine spatii verzi si copaci”, striga un barbat din usa salii. Oamenii il aplauda si incep sa vorbeasca toti deodata. Nici unul dintre preoti nu mai apuca sa spuna o vorba, desi au venit bine pregatiti sa dea ochii cu oamenii. Pe o masuta a fost aranjata o macheta a planului de constructii, iar o doamna asteapta sa dea explicatii si sa raspunda la intrebarile tehnice.
Daca preotii au avut si Biblia la intilnire, unii locatari, direct afectati de amplasamentul bisericii, au venit cu Constitutia. „Rog cinstitele fete bisericesti de fata sa-mi dea voie sa-mi exercit un drept din Constitutie, articolul 35, dedicat dreptului la un mediu sanatos. Acesta spune, citez: «Statul recunoaste dreptul oricarei persoane la un mediu inconjurator sanatos si echilibrat ecologic». Ii rog sa ma lase sa respect in continuare credinta ortodoxa, iar Biserica sa aiba o alta atitudine in acest caz si sa nu construiasca biserica in spatiul strimt dintre blocurile noastre”, spune Georgeta Stirbu, o locatara cu geamurile de la apartament plasate chiar in fata viitoarei constructii. Femeia este si ea aplaudata indelung.
Pustimea cartierului a participat si ea
Din pragul usii se aud tipetele vesele ale unui grup de tineri, care si-au gasit la dezbatere un motiv de distractie. O doamna mai in virsta, indignata de atitudinea lor, iese in tromba din gradinita si aduce la locul adunarii doi agenti de politie. In drum spre sala este oprita, iar agentii apostrofati ca se baga unde nu le fierbe oala. „Acum vad ca vor sa aduca si politia, dupa ce au rupt afisele cu anuntul adunarii de doua ori. Noi le puneam, iar aceste doamne care sustin preotii le rupeau. Sa nu stie oamenii ca se discuta despre amplasament. Ei nu se gindesc ca blocurile sint vechi, iar cind o sa inceapa cu escavatiile se poate darima unul? Sintem niste furnici si ne calca preotii in picioare. Am vrut sa facem noi curat parcul. Nu e voie, ca este al Primariei. L-au lasat in paragina anume ca sa dea terenul Mitropoliei. Se vorbeste ca preotii vor sa ia si policlinica stomatologica, sa se extinda. Taie copacii astia cinci ca sa faca parcare”, spune Stela Badaran, o locatara din blocul Z4.
„E aranjat totul. Acuma e doar circ pentru noi”
Locatarii care sint de partea preotilor, mai toti in virsta, sustin ca celelalte biserici deja construite sint departe de casa lor, chiar si Biserica „Sfintii Imparati Constantin si Elena” de linga Sala Sporturilor la care se ajunge in doar 10 minute in pas de plimbare. „Este departe si aia pentru noi, sintem batrini si mai greu ajungem acolo. Vrem sa avem biserica noastra, aici, daca tot avem si preot tinar”, spune o femeie. Problema amplasamentului noii bisericii a ramas in coada de peste. Preotii au plecat convinsi ca totusi se poate realiza proiectul, iar locatarii afectati, ca nu se va ridica nici un lacas sub ferestrele lor. Unii mai sceptici cred ca treaba a fost deja aranjata, iar ca dezbaterea e praf in ochi. „Este aranjat deja totul. Popii s-au dus cu geanta cu bani la Primarie si au aranjat. Acum e doar circul pentru noi, pacalitii”, spune amarit Constantin Leonte. Urmeaza ca institutiile statului sa ia o decizie. (Carmen MAFTEI)

Comentarii