Bilantul prapadului

luni, 22 august 2005, 23:00
3 MIN
 Bilantul prapadului

Ploile torentiale de la sfirsitul saptaminii trecute au lasat urme adinci in 33 comune si orase. Datele prezentate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta arata ce a fost distrus. Astfel, in judetul Iasi au intrat sub apa peste 11.000 de ha de teren agricol, fiind vorba de o suprafata de peste 3 ori mai mare decit intravilanul municipiului Iasi (3.400 ha). De asemenea, au fost distruse 135 de locuinte, alte 901 fiind avariate. Inundatiile au provocat si moartea a 53 de animale si a peste 2.300 de pasari.
Cea mai afectata localitate este Pascaniul, aici inregistrindu-se 108 case distruse, 72 de blocuri cu subsolurile inundate, 500 de pasari si 29 de animale moarte. Autoritatile judetene sustin ca pericolul unor inundatii a trecut, cel putin pentru perioada imediat urmatoare. Singura victima a inundatiilor din judet a ramas barbatul din comuna Cristesti. „Ca prioritate este evacuarea apelor din localitati si apoi evaluarea pagubelor. Cred ca in citeva zile prima problema va fi rezolvata, iar la inceputul saptaminii viitoare vom putea sti si pagubele materiale”, a declarat subprefectul Florin Ungureanu.
La Pascani ar fi trebuit sa ajunga ieri-dimineata doua pompe de mare capacitate. Acestea ar fi trebuit sa fie folosite la evacuarea apelor din oras. Pompele nu ajunsesera pina ieri dupa-amiaza, in schimb orasul a fost vizitat de un alt ministru. „Sulfina Barbu, ministrul Mediului, s-a interesat de problemele cauzate de inundatii, in special de cele legate de mediu. A promis sprijin in obtinerea de fonduri pentru remedierea problemelor”, a explicat Ungureanu. Acesta a mai spus ca, imediat dupa eveluarea tuturor pagubelor produse de inundatii, se va incerca obtinerea de fonduri pentru localitatile afectate. Bilantul prezentat ieri arata ca la nivelul judetului au fost 88 de poduri si podete distruse, 289 de poduri si podete avariate si au fost afectate de ape peste 78 km de drumuri judetene, aproape 200 km de drumuri comunele si 175 km de drumuri satesti si strazi. Numarul persoanelor evacuate a ajuns ieri la 532, apele provocind si colmatarea a 608 fintini. Ploile de vineri si simbata au afectat peste 1.100 de anexe gospodaresti, 474 fiind distruse. Ieri dupa-amiaza, doua localitati, Pascani si Blagesti, beneficiau partial de energie electrica. „S-ar putea ca datele sa se mai modifice, dar modificarile vor fi minore. In mare, acestea sint efectele ploilor torentiale inregistrate la Iasi”, a anuntat Ungureanu.
400 de ieseni vaccinati
Peste 400 de persoane din zonele din judetul Iasi afectate de inundatii au fost vaccinate atitifoidic, antitetanos si impotriva hepatitei A. Inca de vineri seara, echipele Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi si personalul laboratoarelor teritoriale din Tirgu Frumos si Pascani au demarat o serie de activitati pentru ajutorarea victimelor inundatiilor. „Este vorba de supravegherea surselor de apa, de supravegherea colectivitatilor unde sint adunate persoanele sinistrate, de vaccinarea persoanelor sinistrate. Au fost vaccinati antihepatitic 60 de copii, antitifoidic 189 de sinistrati, precum si antitetanic 170 de persoane care asigura evacuarea reziduurilor ramase in urma retragerii apelor. Inspectorii au supravegheat apoi dezinfectia grupurilor sanitare si au asigurat medicamente si materiale sanitare din rezerva ministerului pentru situatii speciale”, a precizat dr. Vicuta Todosiciuc, purtator de cuvint la DSP Iasi. De asemenea, inspectorii DSP verifica zilnic reteaua de apa catre consumatori de la Timisesti si se tine legatura in acest sens cu RAJAC. „Sintem pregatiti cu vaccinuri daca mai apar noi sinistrati, deoarece am imprumutat doze antitifoidic si antihepatic altor judete care au trecut prin inundatii luna trecuta. Acum le recuperam si vom avea suficiente”, a mai spus dr. Todosiciuc. (Felix GUZGA)

Comentarii