Cit de bogati sint sefii Iasului

luni, 05 mai 2003, 23:00
4 MIN
 Cit de bogati sint sefii Iasului

Consilierii locali si judeteni s-au grabit sa depuna declaratii de interese. Pentru ca 5 mai a fost ultima zi pentru depunerea declaratiilor de interese, multi din cei 45 de consilieri judeteni si 31 de consilieri locali au declarat in scris societatile la care sint administratori si consiliile de administratie la care participa. Pe biroul subprefectului Corneliu Rusu Banu au inceput sa se ingramadeasca declaratiile de interese de la primariile din judet. „Termenul legal de depunere a acestor declaratii este de 15 zile pentru parlamentari si de 60 de zile pentru consilieri, primari, viceprimari si functionari publici, termenul incepind sa curga de la 21 aprilie. Daca insa declaratiile au fost depuse mai devreme, nu e nici o problema”, a declarat secretarul general al Prefecturii, Tudor Leonte.
Viceprimarii Iasului au renuntat la calitatea de consilier
Interpretarea gresita a pachetului de legi anticoruptie a semanat ieri confuzie in Consiliul Local (CL) iesean. O parte dintre consilierii municipali, intre care si cei doi viceprimari, s-au grabit sa-si depuna declaratiile privitoare la avere, functii si conflictele de interese care pot decurge din acestea. In fapt, termenul-limita pentru alesi locali nu a fost ieri, cind a fost termenul pentru parlamentari, ci va expira abia pe 21 iunie. Primii care s-au grabit sa-si faca publice declaratiile au fost cei doi viceprimari. Atit Vasile Dumitriu, cit si Vasile Munteanu au declarat ieri ca renunta la calitatea de consilier local, care este, potrivit legii, incompatibila cu cea de viceprimar. „Oricum, timp de doi ani n-am primit indemnizatii de consilier, din motive pe care nu le cunoastem. Ce avea sa facem, sa dam in judecata Primaria?”, a argumentat Munteanu. De asemenea, cei doi viceprimari si-au facut publice averile. „Detin un apartament cu trei camere si o casa la Rediu, in asociere cu socrii mei. Conturi in banca nu am, mai putin cel pe care l-am deschis fiicei mele cu multi ani in urma, ca sa-si incaseze alocatia”, a declarat Dumitriu. La rindul sau, viceprimarul Munteanu a spus ca biblioteca personala este bunul sau cel mai de pret. „Mai am un apartament, o casa de vacanta si o masina veche de patru ani”, a precizat Vasile Munteanu. Pina acum si-au mai manifestat intentia de a parasi CL pe motiv de incompatibilitate Gheorghe Nichita – manager RAJAC, Romeo Olteanu si Renata Puscasu, toti consilieri PSD. Hotariti sa ramina in consiliu, in detrimentul altor functii, s-au aratat Constantin Neculau (PRM), Dan Carlan (PNL) Constantin Adascalitei (PSD).
Incompatibilii de la judet
In urma unei dispozitii interne a presedintelui Consiliului Judetean (CJ), Lucian Flaiser, consilierii judeteni si-au facut ieri publice averea si functiile detinute in afara CJ. In situatii de incompatibilitate se regasesc un numar de 8 consilieri judeteni. Silviu Lache (PSD) si Cezar Spulber (PSD) reprezinta CJ in AGA la SC „Lucrari Drumuri si Poduri”. Luminita Iordache (PSD) si Mihai Mustata sint membri in Consiliul de Administratie al Aeroportului, Mustata fiind in acelasi timp si director al sucursalei APAPS. Victorel Lupu (PSD) si Vasile Simion (PSD) sint membri in consiliul de administratie al RAJAC, Lupu fiind si sef al Directiei Judetene a Finantelor Publice. Genovica Vulpoi (PSD) este inspector-sef adjunct al ISJ, iar Bogdan Barleanu (PSD) conduce Inspectoratul Judetean de Cultura. „Nu intotdeauna exista un conflict de interese. Ca sef al APAPS, Mihai Mustata nu are nici o treaba cu CJ, dar el este incompatibil prin efectul legii. Pentru a nu lasa loc la alte interpretari, toti consilierii judeteni care ocupa si alte pozitii in afara Consiliului vor trebui sa aleaga, indiferent daca institutia respectiva este sau nu subordonata CJ”, a precizat secretarul CJ, Ion Serbina.
Averile sefilor judetului
Nici unul dintre sefii CJ nu detine o a doua functie, ei neavind astfel de ales intre demnitatea publica si administrarea vreunei societati. Conform declaratiilor de avere, cel mai bogat s-a dovedit a fi vicepresedintele CJ Mihai Popescu. Acesta detine in proprietate un apartament in Centrul Civic, o Dacie din 1998, o casa de vacanta, 2 ha de fineata si 0,4 ha de padure. „In afara de acestea, mai am un depozit bancar de peste 10.000 euro. Oricum, valoarea acestuia nu depaseste mult suma mentionata”, a spus Popescu. Averea celui de-al doilea vicepresedinte al CJ, Neculai Ivanciu, se compune dintr-o casa in valoare de 20.000 dolari, o casa de vacanta si un „Opel Vectra”. Lucian Flaiser si-a declarat un apartament, o casa de vacanta, o Dacie si 1,3 ha de vie si gradina. „Eu am 3.000 mp de balarii si un apartament cu doua camere pe numele sotiei”, a rezumat Serbina. (A.Z., M.P.)
Parlamentarii ieseni au renuntat oficial la afaceri
Parlamentarii ieseni au renuntat, cel putin oficial, la afaceri. Parlamentarii PSD care detineau functii in consiliile de administratie ale unor firme private au preferat sa ramina in Parlament. Deputatul Paul Neamtu a detinut functia de director general si un pachet important de actiuni la SC „Moldrom” SA. Neamtu s-a hotarit sa renunte la functia din consiliul de administratie al firmei pina la terminarea mandatului de deputat. „De ?Moldrom? nu ma mai ocup efectiv de 2 ani . Am optat pentru Parlament, desi cu o oarecare parere de rau. Cu siguranta, dupa 2004 voi reveni la afaceri”, a precizat Neamtu. Aceeasi optiune a facut-o si Traian Dobre, acesta renuntind la presedintia Consiliului de Administratie al „Comat” SA. Fost director, membru in CA, dar si detinator al unui pachet de actiuni la societatea „Moldova Tricotaje”, deputatul Cristian Nechifor a renuntat la afaceri inca din ianuarie. „In momentul in care a inceput sa se vorbeasca de incompatibilitati, mi-am dat demisia si din CA, dar si din fruntea firmei”, a spus Nechifor. In situatii de incompatibilitate s-au aflat si senatorul PSD Vasile Mocanu, director general al SC „Agricola” Tirgu Frumos, si deputatul Pavel Tirpescu, administrator al SC „Ligant” SA Pascani. Conform afirmatiilor subprefectului Corneliu Rusu Banu, si acestia au preferat sa ramina in politica. „Am discutat cu fiecare in parte si i-am intrebat ce aleg. Au preferat sa-si pastreze calitatea de parlamentari. Nu mai avem la Iasi nici un caz de parlamentar incompatibil”, a spus Rusu Banu. (A.Z.)

Comentarii