Din arestul Politiei, directorul Milatinovici a incercat sa-si vinda apartamentul

miercuri, 10 ianuarie 2001, 00:00
4 MIN
 Din arestul Politiei, directorul Milatinovici a incercat sa-si vinda apartamentul

O manevra neasteptata lanseaza mai multe semne de intrebare in dosarul directorului comercial al SCA "Bucium" SA Iasi, Petru Milatinovici. Acesta a fost arestat simbata, 6 ianuarie, de procurorii Parchetului de pe linga Judecatoria Iasi, alaturi de unul dintre partenerii sai de afaceri, Petru Bacanu, directorul firmei baimarene "Grig Trans" SRL. In caderea sa, se pare ca Milatinovici va trage dupa el si citiva politisti. Luni, dupa ce aparatorul si, in acelasi timp, sora sa, Maria Gitlan, a incercat, fara succes, sa intre la prim-procurorul Parchetului de pe linga Judecatoria Iasi, un notar public i-a facut lui Milatinovici o surprinzatoare vizita la sediul Inspectoratului Judetean de Politie, in timp ce acesta era condus spre o sala de audieri. Motivul? Semnarea unui contract de vinzare – cumparare vizind apartamenul sotilor Milatinovici, apartament situat intr-o zona bine cotata in municipiul Iasi, respectiv strada Garii.
Petru Milatinovici, directorul comercial al SCA "Bucium" SA, a incercat sa-si vinda apartamentul pentru a scapa de sechestrul impus pe bunuri de Parchetul de pe linga Judecatoria Iasi. In cursul dupa-amiezii de luni, 8 ianuarie, notarul Corina Pavel s-a prezentat la sediul Inspectoratului Judetean de Politie cu actele de vinzare-cumparare ale apartamentului familiei Milatinovici. Introdus in arest in urma cu patru zile, Petru Milatinovici primise un mandat de arestare pentru 30 zile.
Pentru a recupera prejudiciul material cauzat societatii "Bucium", procurorii au dispus emiterea unei ordonante de aplicare a sechestrului pe apartament si alte bunuri.
Dupa cum a afirmat seful arestului, maior Adrian Pintilie, "incercarea de a-si vinde apartamentul in momentul aducerii directorului Milatinovici la audieri a fost stopata de ofiterul desemnat pentru cercetarea cazului. Acesta i-a prezentat notarului o copie xerox dupa ordonanta de aplicare a sechestrului". Maiorul Adrian Pintilie a subliniat ca nu s-a semnat nici un document, pentru ca politistii au intervenit inca din primul moment. El a adaugat ca Petru Milatinovici a fost adus la Politie in jurul orei 15, pentru noi audieri, dupa ce a fost escortat la un laborator medical, pentru efectuarea unor analize obligatorii in cazul persoanelor arestate. Notarul Corina Pavel a declarat politistilor ca actele premergatoare incheierii contractului de vinzare-cumparare au fost perfectate de sotia sa, inainte de arestarea lui Petru Milatinovici. Politistii au considerat irelevant acest fapt, din moment ce Parchetul a dispus sechestrarea bunurilor acestuia. Corina Pavel a refuzat orice declaratie publica pe aceasta tema, spunind ca "nu se poate spune nimic in faza intocmirii actelor notariale, fiind vorba despre vointa celor doua parti. Un contract devine cunoscut din momentul in care este inregistrat la Judecatorie". Incheierea contractului de vinzare – cumparare a apartamentului sotilor Milatinovici a fost oprita in ultimul moment. Interventia politistului a fost salutara, altfel, acum, procurorii nu mai aveau ce sechestra, pentru ca apartamentul ar fi fost vindut cu acte in regula. Acest incident va intra si in atentia procurorilor Parchetului Militar Iasi. Urmeaza ca magistratii militari sa stabileasca exact ce s-a intimplat in sediul Politiei, iar, in functie de cercetarile lor, este posibil sa cada si capetele unor politisti.
Tot la recuperarea prejudiciului se gindeste si directorul general al SCA "Bucium" SA, Eugen Sandu. El a solicitat filialei "Banc Post" blocarea conturilor firmei "Grig Trans" din Baia-Mare, insa directorii respectivi au refuzat acest lucru, pina la formularea unei sentinte judecatoresti.
Sandu a afirmat ca responsabilitatea livrarii vinurilor catre "Grig Trans" a revenit exclusiv directorului Milatinovici. "Prima data, aceasta firma a platit 240 milioane de lei pe factura, in luna noiembrie a anului trecut. Directorul comercial a incheiat contractul in valoare de 1,2 miliarde lei pe data de 6 decembrie si a dispus incarcarea marfii in valoare de 1,5 miliarde lei. Cu o luna inainte, pe 6 noiembrie, am emis o decizie prin care i-am cerut directorului comercial sa ia masuri, pentru ca nivelul incasarilor societatii sa nu fie mai mici de 200 milioane de lei lunar si sa recupereze banii prin mijloace adecvate de la firmele cu restante la plata. El m-a asigurat ca firma "Grig Trans" este un partener de afaceri serios si a incheiat contractul. Cifra de afaceri rezultata din bilantul contabil era de 500 milioane lei, iar din scrisoarea de bonitate emisa de banca rezulta ca nu a avut incidente bancare". Primul cec scadent emis de "Grig Trans", in valoare de 800 milioane lei, a avut ca termen data de 19 decembrie, nefiind platit nici la aceasta data. Conform prevederilor contractuale, urmatorul cec ar fi trebuit sa fie achitat pe 12 ianuarie 2001.
Eugen Sandu a mai afirmat ca l-a avertizat pe directorul comercial Petru Milatinovici ca a fost informat de catre directorii de la societatea "Vinia" in legatura cu neonorarea, de catre firma "Grig Trans", a unui cec de 800 milioane lei. "Mi-a spus ca s-a cunoscut cu Petru Bacanu, directorul "Grig Trans", la o degustare de vinuri la Constanta, iar in timpul sederii sale in Iasi, l-a gazduit la el acasa. Din punctul sau de vedere, nu existau nici un fel de probleme". (Fanica DUMITRASCU, Radu BURLACU)

Comentarii