Fanteziile sefilor RATC, subventionate de la bugetul local

miercuri, 06 martie 2002, 00:00
4 MIN
 Fanteziile sefilor RATC, subventionate de la bugetul local

RATC cumpara piese de care magaziile proprii erau pline
Directorul RATC a aprobat in 1998 achizitia a 140 bucati "resort megi" (piese necesare tramvaielor), desi in stocul regiei se mai aflau 300 de astfel de piese. Semnele de intrebare legate de aceasta achizitie sint si mai multe daca avem in vedere furnizorul pieselor: SC "Scudaplast" SRL din Vinatori Neamt. Tranzactia care a avut loc acum patru ani a fost in valoare de 24 milioane lei. Chiar daca suma platita de RATC nu pare foarte mare, modul in care s-a perfectat afacerea spune totul despre cum se lucreaza la regia de transport. "Scudaplast", care nu are decit trei angajati, a vindut si in 2001 RATC-ului covoare de cauciuc pentru podelele tramvaielor, pentru care Girlea a aprobat plati de peste 400 milioane lei in cash, la scurt timp dupa livrare. Aceasta cu toate ca datoriile regiei de transport catre furnizori importanti de utilitati si piese de schimb se cifrau la 80 miliarde lei in 2001, iar RATC platea motorina mai scumpa tocmai "din lipsa de lichiditati". Despre raporturile dintre Girlea si "Scudaplast" a vorbit chiar seful RATC. Acesta a prezentat niste banale covoare de cauciuc drept indispensabile pentru soarta regiei, motivind astfel platile rapide. Mai mult, Girlea chiar a mintit, ca sa acopere "Scudaplast", declarind ca firma din Vinatori este al doilea producator in domeniu din Romania.
Agentia de turism a RATC, subventionata cu banii contribuabililor
Pretextele lui Girlea pentru pierderile de 25 miliarde lei ale RATC in 2001 s-au legat de lipsa subventiilor de la bugetul local. "Primaria mai are sa ne dea 17 miliarde pe 2001", s-a plins Girlea. Gestionarea subventiilor nu a fost insa niciodata punctul tare al sefului RATC. Cel mai elocvent exemplu este anul 1998, cind aproape 500 milioane lei proveniti din subventii de la bugetul de stat s-au dus pe cu totul alte activitati decit cele de exploatare, asa cum prevedea legea. De pilda, Girlea a directionat subventiile catre agentia de turism a RATC, functionala in 1998, care a inghitit 129 milioane lei din banii statului. O suma aproape egala a intrat si in activitatea de "restaurare «vagon maturatoare AEG 1925»", care nu avea nici o legatura cu transportul in comun.
Lucrari cu subventii cit dublul costurilor
La lucrarile de schimbare a liniilor de tramvai din Copou, Girlea a fost si mai ingenios. Desi lucrarea era subventionata din bugetul local, directorul RATC a folosit si subventiile oferite de stat. Practic, 100% din costul lucrarii a fost platit de catre Primarie, dar Girlea a mai alocat 80 milioane din banii de la stat, supradimensionind, practic, lucrarea. Pe linga aceste exemple de folosire necuvenita a subventiilor, Girlea mai are pe constiinta si gafe contabile. Astfel, RATC a incasat 20 de milioane din subventii dintr-un condei, prin umflarea unor deconturi. In noiembrie 1997, deconturile regiei au fost de 1,42 miliarde, in timp ce balanta de verificare pe aceeasi luna a aratat ca rulajele regiei din acea perioada nu au fost decit de 1,38 miliarde. Jumatate din diferenta de 40 milioane a fost suportata din subventii, adica din banii iesenilor.
La RATC nu mai vorbeste nimeni
Curios este si faptul ca in contabilitatea regiei de transport pare sa nu fie nici o regula coerenta de functionare. Seful Biroului Investitii, Dan Simin, semna cecuri dupa cum il taia capul. De exemplu, Simin a platit firmei "Nelsit" din Iasi, in 1997, 12 milioane lei, printr-un cec datat 17 iulie. Simin a semnat cecul fara ca in spatele acestui act sa se afle vreun contract de vinzare-cumparare, ci doar in baza unei facturi datata 2 iulie. Dubios este ca receptia pentru marfa de la "Nelsit" – dibluri de lemn – s-a facut abia pe 14 octombrie 1997, adica trei luni mai tirziu. Acesta nu este singurul exemplu de acest gen, Simin avind la activ mai multe cazuri similare. Ieri, atit Petru Girlea cit si Dan Simin au refuzat sa-si prezinte punctele de vedere. Mai mult, contactat telefonic in jurul prinzului, Girlea a cerut un ragaz de jumatate de ora, fiind prins intr-o "discutie importanta", asa cum a sustinut chiar el. Ulterior, directorul RATC si-a inchis telefonul mobil. (Catalin PRISACARIU)
Simirad: "Girlea este un prost manager"
La conferinta de presa de ieri, primarul Constantin Simirad a luat pentru prima
oara pozitie fata de dezvaluirile din "Monitorul" privind activitatea RATC. Primarul s-a declarat hotarit sa-l demita in cel mai scurt timp pe directorul RATC. "Este clar ca Girlea nu mai poate ramine la conducerea RATC. La urmatoarea sedinta a Consiliului Local voi propune demiterea lui Girlea, mai ales ca nu este prima oara cind apar probleme la RATC". Simirad a dispus efectuarea unui control de catre serviciul de audit al Primariei, privind activitatea RATC din acest an. Rezultatele controlului urmeaza sa constituie baza "rechizitoriului" la adresa lui Girlea. "Curtea de Conturi verifica deja actele RATC din perioada 2000-2001. Pentru a avea o imagine completa, serviciul nostru de audit va verifica si actele din acest an", a spus Simirad. Primarul nu s-a hotarit insa asupra celui care ii va urma lui Girlea in postul de director al RATC. "Girlea a confirmat ca este un prost manager. Sint deschis oricarei propuneri pentru un inlocuitor", a incheiat primarul. (A.Z.)

Comentarii