Femeia care a adus pe lume peste 50.000 de oameni

marți, 02 decembrie 2003, 00:00
3 MIN
 Femeia care a adus pe lume peste 50.000 de oameni

Are 92 de ani si este veterana moaselor din Iasi. Maruntica, vioaie si vesela cum a fost o viata intreaga, Elena Greciu se poate mindri ca a adus pe lume peste 50.000 de ieseni in cei 33 de ani si jumatate cit a lucrat prin spitalele iesene. „In fiecare zi veneau pe lume cite 3-4 copii. In unele zile erau si cite 6-7 nasteri. Ginditi-va atunci citi copii au trecut prin miinile astea doua”, spune zimbind moasa, aratindu-si miinile zbircite, dar calde, de parca ar tine si acum un nou-nascut pe ele.
O boala femeiasca a facut, insa, ca veterana moaselor sa nu poata da nastere nici unui copil. Subiectul aduce tristetea in sufletul ei: „Am fost operata de fibrom uterin si nu am putut sa mai am copii. Am vrut sa adopt unul, dar nu a vrut sotul meu. Mi-am facut, insa, cu virf si indesat datoria in fata lui Dumnezeu, si pot spune ca am mii de copii”.
Ar fi vrut sa devina profesoara de franceza
Redevine vesela cind povesteste despre vremurile tineretii. Elena Greciu s-a nascut in 1911, iar despre virsta ei spune ca se datoreaza faptului ca face parte dintr-un familie longeviva. „Tata a murit la peste 90 de ani, ca si bunicul meu si o matusa de-a mea. Sint bucuroasa ca am ajuns si eu virsta asta si ca ma tine Dumnezeu sanatoasa”, spune ea, aratindu-mi intr-un album cu fotografii vechi pe parintii ei, in timp ce-mi povesteste mai departe de ce vrut soarta ca ea sa ajunga moasa. Vremurile grele din timpul celui de-al doilea razboi mondial l-a adus la sapa de lemn pe tatal ei. Asa s-a facut ca, odata cu terminarea liceului, tinara Elena Greciu nu a mai putut sa urmeze Facultatea de Litere, unde voia sa ajunga. „Mi-a placut foarte mult franceza si voiam sa o studiez la facultate. Dar tata nu mai avea bani sa ma tina. A trebuit sa invat o meserie ca sa cistig bani de trai. M-am inscris la Scoala Superioara gradul I de Moase de la Maternitatea «Cuza Voda». Asa am ajuns eu moasa. Nu-mi pare rau nici acum”, spune ea. Astfel, s-ar putea spune, fara sa se greseasca prea mult, ca este si singura moasa in viata cu scoala superioara la activ.
Doctorita Aldea a invatat sa moseasca de la ea
Cind nici nu se incheiase razboiul, Elena Greciu a ajuns moasa in satul Lunca, ca apoi sa plece la Hirlau. La Maternitatea „Cuza Voda” a inceput sa lucreze din 1954, dupa ce a semnat o hirtie ca nu are nici o pretentie sa i se asigure o locuinta. „Nici nu aveau de unde sa-mi dea o casa, pentru ca tot Iasul era pe-atunci numai darimaturi in urma razboiului. In picioare mai ramasese doar un hotel de pe strada Petru Rares”, isi aminteste ea. De aici a si iesit la pensie, 30 de ani mai tirziu. Despre femeile pe care le-a mosit la nastere nu-si mai aminteste multe lucruri. Spune insa ca multi ieseni de vaza de astazi care s-au nascut la Maternitatea „Cuza Voda” este foarte posibil sa fi trecut prin miinile ei. „Intr-o zi, la piata, m-a tras de mineca o femeie care vindea maturi. Si-a adus aminte ca eu o asistasem in urma cu 20 de ani si mi-a facut cadou o matura”, spune rizind moasa. De la ea, insa, au invatat meserie si studentii la medicina de atunci. „Pe cind era studenta, a venit la mine doctorita de astazi Marie Jeanne Aldea, care m-a rugat sa-i arat cum se moseste. A fost o studenta buna, care voia sa stie tot”, spune Elena Greciu. De pe urma meseriei, insa, veterana moaselor nu s-a ales cu mare lucru: „Masor si cintaresc tot ce cumpar, asa cum faceam cu copiii care se nasteau. Imi dau seama cind ma fura la cintar”. Astazi, batrina moasa traieste intr-o mica garsoniera, cu o pensie de 2,4 milioane lei, inconjurata de fotografiile din tinerete. Femeia este insa la curent cu tot ce se intimpla, televizorul fiindu-i cel mai bun prieten. (Carmen MAFTEI)

Comentarii