Guvernul ii leaga pe ieseni de calorifere

miercuri, 28 aprilie 2004, 23:00
4 MIN
 Guvernul ii leaga pe ieseni de calorifere

Legamintul lui Mihai. Nu al lui Mihai Viteazu. Ci al lui Ion Mihai de la CET. Practic, iesenii vor fi legati de caloriferele sistemului centralizat de termoficare. Si asta daca pachetul legislativ pregatit de Guvernul Adrian Nastase este pus in practica. Concret, Guvernul intentioneaza sa interzica debransarile individuale de la CET, adica iesenii sa nu-si mai monteze centrale de apartament. Eliminarea graduala a subventiilor la energie termica cu 25% pe fiecare an pina in 2007 este un alt proiect care va conduce, direct, la o majorare a facturilor la incalzire si apa calda. Un al treilea prevede incheierea de contracte individuale intre CET si fiecare iesean. Consecinta va fi debransarea individuala a datornicului de la apa calda si incalzire chiar din propriul apartament. „Ziarul de Iasi” va prezinta pe larg toate aceste masuri pregatite de Guvern si comentate de la Iasi de directorul CET, Ion Mihai, si de un sef de asociatie.
Prin eliminarea subventiilor, pe termen scurt, cresc facturile la incalzire
Astfel, una din cele mai importante masuri pregatite de Guvern prevede ca, pina in 2007, subventia acordata de stat pentru fiecare gigacalorie sa fie complet eliminata. Adica, eliminarea in fiecare an a cite 25%. Este o cerinta impusa de Uniunea Europeana. Concret, acum la Iasi costul de producere al unei gigacalorii este de 1,4 milioane lei. Insa populatia o cumpara cu doar 800.000 lei, diferenta fiind suportata ca subventie cu fonduri de la bugetul de stat, dar si de la cel local. Din august, luna din care Guvernul vrea sa elimine 25% din subventie, pretul unei gigacalorii platite de ieseni va fi de 950.000 lei. Sa facem un calcul ipotetic. In decembrie 2003, la un pret de 800.000 lei gigacaloria, iesenii care locuiau intr-un apartament cu doua camere au avut de achitat 1,5 milioane lei la incalzire. Dupa eliminarea a 25% din subventie, cind pretul gigacaloriei va fi de 950.000 lei, factura la incalzire pentru acelasi apartament de doua camere va fi in decembrie 2004 de aproximativ 1,8 milioane lei. Firesc, eliminarea subventiei va influenta si pretul apei calde. Acum, la Iasi, specialistii CET sustin ca iesenii platesc pentru un metru cub de apa calda 62.000 lei fata de 92.000 lei, cit ar fi costul real de preparare. Din august, dupa eliminarea a 25% din subventie, pretul pe care un iesean il va plati pentru fiecare metru cub de apa calda menajera ar putea fi de 70.000 lei. Logic, la un consum lunar mediu de familie de 3 mc, factura la apa calda va fi de 210.000 lei fata de 186.000 lei, cit e acum. „Este vorba de un proiect de Ordonanta de Urgenta al Guvernului. Reducerea treptata a subventiei va incepe din acest an si se va termina in 2007”, a declarat Ion Mihai, directorul CET. Acesta a afirmat ca banii care s-ar fi dus pentru subventionarea gigacaloriei vor ajunge tot la CET, insa vor avea o destinatie precisa, pentru investitii in sistemul de producere si distributie a agentului termic, in vederea eliminarii pierderilor.
Interzicerea centralelor de apartament
Un alt proiect al Guvernului, prezentat si de presa centrala, prevede interzicerea debransarilor individuale la cerere. Consecinta directa ar putea fi imposibilitatea instalarii de centrale termice de apartament. Adica iesenii vor fi legati de calorifere. In proiectul aflat in discutie se face referire doar la posibilitatea debransarii de la sistemul centralizat doar a unei asociatii intregi. „Este o aberatie. Mentinerea unui sistem centralizat atita vreme cit proprietarii nu pot sa-si contorizeze singuri consumul este un pas inapoi. Iar debransarea unei asociatii intregi este greu de realizat pentru ca va fi dificil de obtinut acordul tuturor”, a declarat Constantin Maftei, seful asociatiei de proprietari bloc 554 Pacurari.
Citat de un cotidian central, Aureliu Dumitrescu, director al Directiei pentru Comunitati Locale din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor anunta ce ar putea fi mai rau. Acesta a spus ca nu exclude posibilitatea ca si cei care si-au montat deja centrale sa fie obligati sa renunte la aceste instalatii. Concret, cele peste 10.000 de familii care au centrala proprie si care au investit zeci de milioane de lei ar putea fi nevoite sa renunte la ele si sa revina la sistemul centralizat de incalzire.
Se lucreaza la contractele individuale
Un alt proiect al executivului este cel referitor la realizarea de contracte individuale. „Practic, nu este vorba de contracte individuale cu CET-ul in adevaratul sens al cuvintului. Vor exista in schimb niste conventii cu fiecare locatar, dar realizate prin intermediul asociatiei”, a explicat Mihai. Cu alte cuvinte, CET va incheia un contract de furnizare a energiei termice cu asociatia, care va avea insa cite o anexa pentru fiecare familie in parte. Prin acest nou tip de contract se incearca debransarea individuala a datornicului. Acum, CET poate debransa un bloc intreg din cauza datoriilor la apa calda si incazire din cauza citorva restantieri cu facturi de zeci de milioane de lei. Daca acest proiect va fi pus in practica, se vrea ca instalatorii CET sa intre in case si sa debranseze, punctual, doar acele apartamente in care familiile nu si-au achitat facturile. Astfel, vecinii bun-platnici vor beneficia in continuare de apa calda si incalzire.
Guvernantii mai doresc o contorizare totala la caldura si apa calda pina la 31 decembrie 2005, angajarea de catre producatorii de energie termica a recuperatorilor de datorii si sistarea agentului termic pentru rau-platnici si iarna. (Felix GUZGA)

Comentarii