Guvernul vrea sa interzica centralele de apartament invocind un motiv aberant

sâmbătă, 16 februarie 2002, 00:00
2 MIN
 Guvernul vrea sa interzica centralele de apartament invocind un motiv aberant

In Iasi, numarul centralelor de apartament deja montate trece de sase mii, iar iesenii depun in continuare cereri prin care solicita montarea unor astfel de surse alternative de caldura.
La "Distrigaz" Iasi se primesc inca cereri
La sucursala ieseana a "Distrigaz", de unde se obtine avizul de racordare la gaz metan pentru centrala de apartament, cererile se primesc in continuare. "Este adevarat ca numarul cererilor a mai scazut, fata de intervalul de dinaintea sarbatorilor de iarna, dar sint multe persoane care solicita avize", a declarat Dinu Baesu, sef de sectie la "Distrigaz". Acesta a adaugat ca nici un document oficial nu a sosit pe adresa "Distrigaz" Iasi: "Noi sintem subordonati statului, care ne poate cere oricind sa nu mai acordam avize. Deocamdata, nu ni s-a cerut acest lucru". Pina la 1 ianuarie a acestui an, in Iasi s-au montat 6.100 centrale de apartament.
Distribuitorii locali spun ca e o aberatie
Distribuitorii locali de centrale termice de apartament au fost stupefiati de posibila hotarire a Guvernului. Fostul consilier municipal, Vasile Danale, in acelasi timp patron al firmei "Danallis", a contestat motivatiile ecologice prezentate de ministrul Cozminca. "Este o aberatie ceea ce se incearca. Centralele de apartament au, in majoritate, turbo-suflanta, ceea ce face ca gazul metan folosit in centrale sa fie ars de doua ori in timpul procesului de incalzire. In final, nu mai ramine nici o noxa", a declarat Danale. Reprezentantul firmei "Instalatorul", Nicu Panaite, are o parere asemanatoare. "Aceste centrale au prevazuti niste parametri acceptati in Comunitatea Europeana, unde grija pentru mediu este drastica. Cred ca aceasta hotarire a Guvernului ar trebui foarte bine fundamentata, inainte de a fi luata", a spus Panaite.
Nici Protectia Mediului nu sustine ideea lui Cozminca
Specialistii in protectia mediului considera pretextele ecologice ale Executivului aproape hilare. Seful Inspectoratului pentru Protectia Mediului (IPM) Iasi, Corneliu Horaicu, s-a exprimat plastic: "Asta-i o poveste. Nu poate fi vorba de nici o poluare in cazul centralelor de apartament. Si chiar daca ar fi, nu ar fi mai mult decit polueaza CET". Un alt indiciu al "inofensivitatii" ecologice a centralelor de apartament este si faptul ca cel care solicita montarea unei astfel de centrale nu are nevoie de nici o aprobare a IPM. Mai mult, centralele de apartament reprezinta alternativa ieftina si sigura a locatarilor care aleg astfel acest serviciu in schimbul celui scump si slab calitativ oferit de regia de termoficare. Interzicerea montarii acestor centrale pare, astfel, sa aiba ca unica motivatie protejarea serviciilor de termoficare ale statului, in detrimentul concurentei libere pe piata agentului termic. Practic, prin aceasta initiativa se incearca legarea iesenilor de conductele ruginite de termoficare ale RADET. (Catalin PRISACARIU)

Comentarii