Dezvaluiri soc despre coruptia din Armata
Un colonel rupe tacerea

luni, 25 aprilie 2005, 23:00
4 MIN
 <i><u>Dezvaluiri soc despre coruptia din Armata</i></u><br> Un colonel rupe tacerea

Un fost ofiter superior iesean care a stat 11 luni dupa gratii acuza fosta conducere a Ministerului Apararii de favorizare a firmelor afaceristului Ovidiu Tender, in defavoarea armatei romane, si de inscenare pentru a fi arestat. Alaturi de fostul ministru Ioan Mircea Pascu si de seful Statului Major General, Mihail Popescu, ofiterul i-a trecut in „boxa acuzatilor” si pe procurorii militari ai Parchetului National Anticoruptie, „care au actionat la ordin politic si care au dispus arestarea abuziva a mai multor militari”. Miza „jocului”? Peste 100 miliarde de lei, adica un contract de aprovizionare cu combustibil lichid usor (CLU) pentru intreaga armata romana, care trebuia sa ajunga in buzunarele lui Tender, asa cum sustine locotenent colonelul Fanica Tucaliuc. „Joc” caruia i-au cazut victime 26 de ofiteri si civili din armata.
Frig in dormitoarele armatei in plina vara
Povestea a inceput dupa o vizita in 2003 la o unitate militara din Vatra Dornei a sefului Statului Major General al Armatei, general Mihail Popescu. In plina vara, vizita avind loc in august, generalul a constatat ca in dormitoarele militarilor „este frig”. Concluzia trasa imediat a fost ca centralele termice s-au defectat din cauza calitatii proaste a combustibilului. Ministrul Apararii, Ioan Mircea Pascu, a sesizat „prompt” procurorii PNA, solicitind efectuarea de cercetari privind existenta „unor posibile acte de coruptie in aprovizionarea armatei”. „Procurorii militari ai PNA au raspuns la fel de prompt solicitarii ministrului si au trecut la fapte, adica la arestarea ofiterilor care se ocupau de aprovizionarea cu combustibil. Firmele cistigatoare ale contractelor de aprovizionare trebuiau eliminate si locul lor trebuia luat de firma lui Tender”, a declarat colonelul Tucaliuc. Toti ofiterii care s-au ocupat cu aprovizionarea armatei cu combustibil au fost trimisi in spatele gratiilor. Dupa multe luni de incarcerare, judecatorii au decis eliberarea lor si continuarea procesului in stare de libertate. Dar Fanica Tucaliuc a decis sa afle adevaratele motive ale „mascaradei de ancheta”, dupa cum numeste el actiunea procurorilor.
„A incercat chiar sa-l mituiasca”
In 2003, la Bucuresti, Cluj si Iasi s-au organizat licitatii pentru contractarea de combustibil lichid necesar armatei. „La licitatia de la Iasi firma lui Tender nu s-a prezentat. La cea de la Bucuresti insa, organizata mai tirziu, a venit si «Tender» SA, care s-a clasat a doua cu o oferta mai mare cu 23 de miliarde de lei decit firma cistigatoare”, a aflat dedesubturile afacerii colonelul Tucaliuc. „Pentru a cistiga licitatia, un reprezentant al d-lui Tender a facut presiuni asupra comandantului din Bucuresti, incercind chiar sa-l mituiasca, insa acesta a refuzat si atunci l-au amenintat ca pina la urma vor face ei aprovizionarea la toata armata si fara el”, se arata in memoriul semnat si trimis de Tucaliuc presedintelui Basescu. Lucru care s-a dovedit ulterior a fi adevarat.
Triunghiul Talpes-Popescu-Pascu
„Se cunoaste relatia domnului Tender cu domnul Talpes, care in 2003 coordona si Ministerul Apararii si Ministerul Justitiei. Acesta, cu complicitatea generalului Popescu si a ministrului Pascu, cu premeditare a contribuit la eliminarea noastra din reteaua de achizitie combustibil lichid pentru a face loc domnului Tender. Ca dovada, arestarile noastre s-au facut cu doar doua luni inainte de sfirsitul anului, ca sa nu se mai poata organiza o alta licitatie si sa se mearga prin negociere dintr-o singura sursa. Si aceasta sursa nu a putut sa fie decit firma domnului Tender”, explica Tucaliuc mecanismul afacerii. Totusi, nu existau motive pentru rezilierea contractelor deja semnate. Si atunci s-a trecut la fabricarea lor.
Cadou de Craciun pentru Tender
Consilierului juridic al unitatii militare de la Iasi i s-a cerut studierea cailor legale de reziliere a contractelor de achizitii CLU. Acest lucru apare pe o copie a unui document detinut de Fanica Tucaliuc. Raspunsul juristei Dorica Marinescu este unul pe masura cererii. „Urmare a rezolutiei pusa de dumneavoastra, prin care imi solicitati sa studiez caile legale de reziliere a contractelor de achizitie publica, va informez: Pina la data de 22.10.2003, data la care s-au prezentat specialisti din cadrul PNA la unitatea noastra, nu au existat motive de reziliere a contractelor, deoarece furnizorii, in baza documentelor existente la unitatea noastra, isi indeplineau obligatiile asumate prin contracte. (…) Daca dupa rezilierea contractelor se va putea proba cu documente legale ca produsul a fost necorespunzator standardelor prevazute in contract, procedura de recuperare a prejudiciului cauzat din acest motiv va fi mult mai greoaie deoarece, din documentele existente la unitatea noastra, referitoare la calitate, nu rezulta ca pina la data de 22.10.2003 aceasta societate ne-a furnizat combustibil necorespunzator calitativ (…) In legatura cu contractul incheiat cu firma Enoprod Comanesti, nu cunosc sa avem date referitoare la calitatea necorespunzatoare a produsului si, din cite sint informata, societatea a continuat sa furnizeze CLU si dupa data de 25.10.2003”, sustine jurista Marinescu, care arata ca motivul calitatii indoielnice a CLU livrat armatei nu sta in picioare. Cu toate acestea, pe 3 decembrie 2003, cind toti ofiterii responsabili cu aprovizionarea se pregateau de sarbatori in puscarie, conducerea armatei semneaza un contract de aprovizionare pentru toate unitatile cu SC „Tender” SA Timisoara. „Negociere dintr-o singura sursa, cea numita Tender, asa i-au spus sefii de la Bucuresti. Oferta mult mai mare decit ale celorlalte firme care aprovizionau armata. Si culmea este ca Tender lua CLU din acelasi loc ca si firmele eliminate. Dar a cistigat mai mult pe seama ministerului”, a dezvaluit misterele afacerii Fanica Tucaliuc. „A fost o ancheta comandata politic impotriva noastra, si exista dovezi in acest sens”, a mai spus colonelul Tucaliuc. Acesta este hotarit sa ajunga pina la Curtea Drepturilor Omului de la Strasbourg pentru a cere dreptate. (Vasile MIRON)

Comentarii