Lovitura grea pentru Ion Mihai, fost cel mai influent director din Iasi
Puscarie cu executare si jeep confiscat

marți, 31 ianuarie 2006, 00:00
5 MIN
 <i><u>Lovitura grea pentru Ion Mihai, fost cel mai influent director din Iasi</i></u><br> Puscarie cu executare si jeep confiscat

Judecatorii au dat ieri lovitura. Pentru prima oara in ultimii ani, un dosar de coruptie la nivel inalt s-a finalizat cu pedepse in regim de detentie. Protagonistul procesului care s-a intins mai bine de jumatate de an a fost unul dintre numele grele ale Iasului: Ion Mihai, fostul director general al CET. Potrivit sentintei date ieri de Tribunalul Iasi, Mihai va petrece urmatorii trei ani in spatele gratiilor de la Penitenciarul de maxima siguranta Iasi. Desi a rezistat in fruntea CET peste 10 ani, indiferent de cum a batut vintul in politica, Ion Mihai a fost detronat si ulterior condamnat de o ancheta inceputa de procurorii oradeni. Ulterior, dosarul a fost preluat de catre Serviciul Teritorial al Departamentului National Anticoruptie Iasi. Acuzatiile care l-au coborit pe Mihai din scaunul de director in boxa acuzatilor au fost acelea de luare de mita si instigare la marturie mincinoasa. Judecatorii l-au declarat ieri vinovat de a fi primit spaga un jeep Land Rover pentru a cumpara carbune de la o firma din Ungaria. Tot o pedeapsa cu detentie i-a fost rezervata si afaceristului Ion Blidar (55 ani), seful filialei din Oradea a firmei maghiare „Bardos”. Acesta a fost la rindul sau condamnat la un an de inchisoare pentru dare de mita. De la Blidar, Tribunalul a dispus confiscarea a 59,6 milioane de lei, contravaloarea folosului obtinut. In acelasi timp, instanta a dispus si confiscarea de la Ion Mihai a Land Rover-ului pus la bataie de afaceristul oradean.
„Domnul Mihai nu este acasa astazi. Incercati in alta zi”
Vestea sentintei pare sa fi pecetluit buzele tuturor persoanelor care au avut vreo legatura cu acest dosar. Orice incercare de a-l contacta pe Ion Mihai pe telefonul mobil a fost zadarnicita de raspunsul mecanic al mesageriei vocale. Ieri-seara, in apartamentul cu numarul 9 al familiei Mihai, din blocul „Ghica Voda” (vizavi de Judecatorie), domnea o liniste totala. In spatele usii grele, de fier, se auzeau, din cind in cind, pasi inabusiti. Un glas slab de femeie in virsta a curmat, in cele din urma, linistea. „Cine e?”, a rostit aceasta inainte ca linistea sa se lase din nou. Dupa o vreme, usa s-a dat la o parte si in cadrul ei a aparut un barbat intre doua virste. „Nu este acasa”, ne-a taiat-o el scurt. „Nu insistati. Domnul Mihai nu este acasa astazi. Incercati in alta zi”, a continuat politicos, dar ferm, barbatul. Reprezentanta legala in acest proces a lui Ion Mihai, avocata Maria Aldea, s-a aratat retinuta cu privire la pedeapsa severa aplicata de judecatori clientului sau. „Nu pot sa comentez hotarirea unei instante. Tot ce am de declarat, cu ghilimelele de rigoare, se va regasi in motivatia apelului pe care intentionez sa il declar chiar miine”, s-a multumit sa raspunda avocata. Deznodamintul procesului care s-a intins la Tribunal pe parcursul a mai bine de un an si jumatate l-a lasat fara cuvinte si pe actualul director general al CET, Dorin Ivana. „Nu am ce sa comentez. Nu vad ce legatura am eu cu toate lucrurile acestea. In plus, acest subiect nu imi face placere”, a replicat scurt Dorin Ivana, director tehnic al institutiei pe vremea cind la cirma CET era Ion Mihai.
Din 37.000 tone de huila, doar 10% a ajuns la Iasi
Potrivit procurorilor de la Serviciul Teritorial Iasi al DNA, in martie 2002, Ion Mihai a achizitionat o masina de teren la un pret derizoriu. Un Land Rover, care i-ar fi asigurat sefului caldurii accesul la vila din Birnova, a fost considerat de procurori drept „spaga” oferita lui Mihai de catre directorul firmei „Bardos”. In schimbul masinii, „Bardos” ar fi fost ajutata in obtinerea unor contracte de aprovizionare cu carbune a CET Iasi. „Ajutorul” a venit cu prilejul unei licitatii tinute la Bucuresti in perioada in care CET Iasi apartinea de „Termoelectrica”. Astfel, firma „Bardos Gyorgy Es Tarsai KFT” cu sediul in Ungaria a cistigat la respectiva licitatie furnizarea a 80.000 tone de huila energetica ce urma a fi adusa in Romania de firma lui Blidar, SC „Cristcom”. Printr-un act aditional contractului semnat la Bucuresti in octombrie 2001, 37.000 tone de huila urmau sa ia drumul Iasului la sfirsitul aceluiasi an. Din intreaga cantitate, nici 10% nu a mai ajuns la CET Iasi, carbunele fiind de calitate inferioara celei prevazute in contract. La inceputul lui 2002, „Termoelectrica” a decis sa sisteze contractul atit cu firma din Ungaria, cit si cu firma intermediara din Oradea, condusa de Blidar. „Spaga” ar fi fost data, asadar, pentru continuarea derularii contractului, in ciuda neajunsurilor constatate.
Mihai a fost arestat, apoi eliberat
Conform rechizitoriului, pentru a ascunde provenienta masinii, Ion Mihai si afaceristul oradean ar fi convenit ca autoturismul sa fie vindut fictiv unei terte persoane din Bucuresti. Land Rover-ul a fost achizitionat astfel la o suma mai mica de bucuresteanul Bogdan Nan si ulterior revindut catre Ion Mihai. Prin aceasta manevra, au mai aratat procurorii, masina cumparata in Germania cu 35.000 de marci (echivalentul a 23.000 de dolari la nivelul anului 2002) a ajuns la directorul de atunci al CET cu numai 15.000 de dolari. Din aceasta suma, Mihai a sfirsit prin a plati doar 10.000 de dolari, pe motiv ca masina ar fi prezentat anumite defectiuni tehnice. Procurorii au precizat ca masina nu a parasit nici o clipa curtea firmei din Oradea inainte de a fi luata la CET Iasi. Potrivit rechizitoriului, pentru a ascunde toate urmele afacerii, Ion Mihai le-ar fi convocat pe toate persoanele implicate in achizitionarea masinii de teren si ar fi incercat sa il determine sa nu declare adevarul cu privire la provenienta Land Rover-ului.
Ion Mihai, unul dintre cei mai influenti oameni ai orasului
Ion Mihai a fost unul dintre cei mai influenti oameni ai orasului. Angajat al CET inca din 1963, a devenit director general al institutiei incepind cu 1993. Din momentul in care a preluat cirma CET, acesta a reusit sa se mentina la conducere indiferent de cine guverna tara sau Iasul. A fost director atit sub administratia PSD, cit si CDR. Pina in 2002, cind CET a trecut in subordinea Consiliului Local, societatea lui Mihai era o filiala a „Termoelectrica” Bucuresti. Chiar si asa, nici de la centru si nici local, la Iasi nu s-a cerut inlocuirea sa din functie. Ulterior punerii sale sub acuzare, in iunie 2004, Ion Mihai a fost scos din functia de director. A ramas insa angajat al institutiei doar timp de trei luni, dupa care s-a pensionat. Potrivit fostilor sai colegi, din momentul pensionarii sale, Ion Mihai a fost solicitat de fiecare data cind exista o avarie importanta la CET, fiind unul dintre cei mai buni specialisti pe care i-a avut vreodata CET. La momentul cind a fost arestat, averea lui Ion Mihai se ridica la aproximativ trei miliarde lei. Familia sa detine o vila pe doua niveluri in Birnova, estimata de arhitecti la 1,5 miliarde lei. In plus, fostul sef al CET mai este proprietarul unui apartament pe str. Sf. Lazar, linga Judecatorie. (Geanina JINARU)

Comentarii