O judecatoare, o doctorita, copii de bani gata etc., toti prinsi furind din magazine
Hotii de lux ai Iasului

marți, 05 iulie 2005, 23:00
6 MIN
 <i><u>O judecatoare, o doctorita, copii de bani gata etc., toti prinsi furind din magazine</i></u><br> Hotii de lux ai Iasului

„Nu ma pot abtine. Mina mi se duce parca singura. Il iau si-l bag pur si simplu in buzunar. La inceput ma faceam rosie toata la fata si simteam ca inima mi-o ia razna. Dupa aceea, mi-am facut un buzunar special. Nu am fost prinsa decit de doua ori si am platit de trei ori pretul”, spune o profesoara de 45 de ani care se trateaza la „Socola”, dar, oficial, de altceva. Ea stie foarte bine ca nu este bine sa furi, dar s-a trezit ca acest obicei a devenit o necesitate. „Fac asta cind sint deprimata, si usurarea pe care o simt dupa ce ies din magazin fara sa fiu prinsa imi alunga gindurile negre ce-mi trec prin cap”, explica femeia, care fura de obicei brelocuri, pachete de guma, rujuri, in general obiecte mici, fara prea mare valoare. Pe multe dintre ele le arunca imediat ce se departeaza de magazin, cind se simte prea vinovata de ce a facut. Pe altele insa le pastreaza ca, uitindu-se la ele, sa-si aminteasca senzatiile traite cind le-a furat. Nu a cerut ajutorul medicilor in mod expres pentru aceasta problema de rusine, sa nu fie catalogata drept nebuna. Este convinsa ca poate sa-si rezolve singura problema. „De obicei, cleptomanii nu cred ca sufera de o boala psihica. Cleptomania apare pe fondul altor tulburari mentale sau sechele din copilarie ori adolescenta. Astfel ca, la spital, nu avem persoane care sa se trateze numai de cleptomanie. Acesti oameni, care nu se considera bolnavi, fac parte din categoria celor care au tulburari de impuls”, spune dr. Fortuna, adaugind ca majoritatea cleptomanilor sint din rindul femeilor. Un caz interesant care a suscitat interesul medicilor specialisti a fost cel al unei doctorite, fosta directoare de unitate medicala, care a fost prinsa furind un pantof. „Doar un singur pantof a furat, nu o pereche. Era o doamna foarte eleganta si care isi permitea sa-si cumpere orice pantofi dorea. Spunea insa ca a simtit deodata ca trebuie sa-l fure, altfel nu stiu ce i s-ar fi intimplat. A avut impulsul de a fura si nu s-a mai putut gindi la consecinte”, a mai spus psihiatrul.
Magistrat cu functie inalta, pasionata de furtul cartilor
Relatarile despre cleptomanii Iasului ale medicilor specialisti sint completate de nenumaratele cazuri cu care se confrunta aproape zilnic agentii de paza din supermarketurile din Iasi. „Ramineam uimiti cind, dupa ce le prindeam si le luam la intrebari, ne aratau ca sint doctorite, avocate, profesoare. Sint aranjate si imbracate elegant, de nici nu-ti trecea prin cap ca ar putea fi hoate. Pe unele le prindeam si a doua oara. Si chiar a treia oara. Ajunsesem sa-mi formez ochiul si, cind le luam la control, descopeream produse prin geanta, prin buzunare dosite in interior, chiar si pe la bata de la chiloti”, spune Marian Tudor, care a fost mult timp agent de paza la „Metro” si la „Gima”. Unii medici psihiatri s-au confruntat chiar personal cu cleptomani, cunostinte despre care nu ar fi banuit niciodata ca ar fi putut fi in aceasta postura. „Am mers o data la Casa Cartii cu o cunostinta, o doamna magistrat cu functie inalta, ca sa-mi cumpar niste carti de specialitate. Voiam sa-i fac acestei doamne o legatura cu libraresele care imi tineau anumite carti de care aveam nevoie. Una dintre vinzatoare insa ma trage un pic deoparte si-mi spune despre doamna magistrat ca a fost prinsa furind carti. Venea cu o haina foarte larga, iar in buzunarele de la interior isi baga cite 10-20 carti deodata, de orice fel, nu conta. Am crezut ca fac infarct acolo cind mi-am dat sema ca am venit la librarie cu o cleptomana. Intimplarea a facut sa-i vad si casa, si am ramas uimita ca era ticsita cu carti, iar ferestrele zidite cu volume”, a povestit medicul, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, spunind ca magistratul inca mai lucreaza si astazi.
„De frica, toti platesc”
Unii cleptomani insa ajung sa faca o pasiune din incaltamintea sportiva. Chiar daca au doua, trei sau patru perechi de pantofi, fura in continuare acelasi produs. „Era un pitic adult pasionat de adidasi. Cind l-am vazut prima data iesind din magazin, privirea mi-a cazut la pantofi, pentru ca purta un numar mare fata de inaltimea de un metru douazeci, cit avea el. I-am admirat chiar adidasii, fara sa ma gindesc atunci ca erau din magazin. A venit a doua oara si tot cu acelasi fel de adidasi l-am vazut plecind. A treia oara l-am prins. Si asta dupa ce i-am verificat traseul pe inregistrarile video de la camerele de supraveghere. Lua adidasii din raft, intra in cabina de proba, le scotea aplicatiile de siguranta, se incalta apoi cu ei si iesea linistit din magazin. Practic, omul isi schimba adidasii dupa ce ii purta citeva saptamini, dorind probabil sa poarte numai adidasi noi”, a povestit agentul despre una dintre metodele de furt de la „Metro”. Prins, piticul a fost pus sa plateasca de trei ori produsul pentru a nu ajunge la Politie. „Asta este regula. Daca nu platesc, ii dam pe mina Politiei. De frica, toti platesc. De trei ori, uneori chiar de 5 ori pretul produsului furat. Asa se mai scoate si din paguba produsa, pentru ca nu ii prinzi intotdeauna pe toti”, a adaugat Marian Tudor. Tot la „Metro”, agentii de paza au ramas surprinsi sa constate ca unul dintre clientii care furau este fiul unui om de afaceri iesean care detine un cunoscut lant de magazine. Agentii au aflat apoi de la tatal baiatului ca nu era prima data cind acesta fura din magazine, desi primea bani de buzunar care i-ar fi permis sa-si cumpere orice lucru dorea. „Am asistat la bataia care i-a aplicat-o tatal lui, de am crezul ca-l omoara. Furase tot adidasi, iar tatal a platit aproape 8 milioane de lei pe loc”, isi aminteste agentul.
Chilotei in portofel
„Cleptomanii fura pentru senzatiile, emotiile pe care le traiesc in acel moment. Se poate adauga si talentul cu care isi insusesc obiectele fara a fi vazuti sau prinsi. La baza stau insa alte tulburari psihologice, iar ei au senzatia ca prin furt isi rezolva astfel de probleme, de frustrari. Se pot intilni insa cleptomani si printre epileptici, care nu au numai crize, ci si tulburari automatisme declansate dupa criza. Este in acea faza cind nu stie ce este cu el, dupa o criza care poate tine doua-trei saptamini. In aceasta stare intra intr-un magazin, fura un pachet de biscuiti, il prinde politia si cind il ancheteaza nici macar nu-si aduce aminte ce a facut. Am avut un astfel de caz la Comisia de Minori. Cleptomani se intilnesc si in rindul gravidelor care, sub un impuls de moment generat de o pofta sau o dorinta oarecare, nu se gindesc la actul propriu-zis, ci la satisfacerea poftei”, spune dr. Virginia Fortuna. In general, cleptomanii fura obiecte de care nu au neaparata nevoie sau pentru care fac o pasiune, cum sint cosmeticele, lenjeria de dama, periute de dinti, parfumuri, sosete sau ciorapi de dama, pixuri, brichete etc. „Cind eram la Gima se furau foarte multe cosmetice de marime mica, cum sint rujurile, fardurile sau parfumurile. Stiau cum sa dezlipeasca aplicatiile de siguranta si ieseau cu ele pe poarta fara sa se sesizeze. Apoi, lenjeria de dama tanga era in top la furturi. Multe femei, si mai tinerele, si mai peste 40 de ani, care si-ar fi permis sa-si cumpere fara probleme si 10 perechi, ieseau cu marfa strinsa in pumn sau inghesuita in portofel”, mai spune agentul de paza. Psihopatia de care sufera cleptomanii este la limita normalului, spun medicii specialisti. Unii lupta cu acest impuls de moment, altii insa se desfata cu senzatiile traite. „Atita timp cit nu vor sa recunoasca ca au o problema psihica, boala lor este fara leac”, concluzioneaza doctorita Fortuna. (Carmen MAFTEI)

Comentarii