Increngaturi de familie in ancheta diplomelor false de la UMF

vineri, 10 iunie 2005, 23:00
4 MIN
 Increngaturi de familie in ancheta diplomelor false de la UMF

In perspectiva de a fi cercetat pentru a doua oara in dosarul Diplomelor False, Vasile Burlui pare sa-si fi gasit din nou o stea norocoasa. Ginerele Mariei Pohoata, procurorul general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Iasi, institutie desemata pentru a instrumenta dosarul, a fost angajat recent la UMF, institutia condusa de Vasile Burlui. Bogdan Doroftei, sotul notarului Manuela Pohoata, fiica procurorului, este de cinci luni preparator la Obstetrica-Ginecologie. Unii profesori de la UMF spun ca acest lucru ar putea influenta obiectivitatea celei de-a doua anchete in cazul diplomelor false, al carui personaj cheie, Vasile Burlui, rectorul UMF, este acum „seful” ginerelui Mariei Pohoata.
Doroftei a predat inainte la „Apollonia”, universitatea mosita de Burlui
In luna ianuarie, Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa” a scos la concurs un post de preparator pentru Clinica de Obstetrica si Ginecologie a profesorului Gheorghe Costachescu. In ciuda numarului mare de medici rezidenti la aceasta specialitate – printre cele mai cautate de altfel – la concurs s-a inscris doar un singur candidat: Bogdan Doroftei, casatorit cu fiica procuroarei Mariei Pohoata, Manuela, de profesie notar. Candidatul nu este unul dintre rezidentii de la Clinica de Obstetrica si Ginecologie de la Spitalul „Cuza Voda”, unde era vacant postul de preparator. „Sint rezident de anul IV”, ni s-a recomandat Bogdan Doroftei, omitind sa spuna ca a ajuns rezident nu promovind examenul national, ci pe „o usa” greu accesibila oricui: adica inscriindu-se la doctorat si echivalind apoi doctoratul cu rezidentiatul. Comisia l-a trecut pe Doroftei cu brio la concursul pentru post, acordindu-i media 9,31. Nu se stie ce l-a ajutat mai mult. E probabil insa ca „experienta profesionala” dobindita in anii trecuti, cind a predat la Universitatea „Apollonia” – infiintata de fundatia cu acelasi nume, al carui membru fondator a fost nimeni altul decit Vasile Burlui – sa-si fi spus in vreun fel cuvintul la concurs.
Secretomanie la UMF: „Nu vreau sa comentez nimic legat de concursul de preparator”
Intrebati despre concursul pe post al lui Bogdan Doroftei, membrii comisiei de concurs au refuzat sa dea detalii. Din comisia concursului au facut parte prof.dr. Gheorghe Costachescu, in calitate de presedinte, prof.dr Ivona Lupascu-Anghelache, ambii la Spitalul „Cuza Voda” si prof.dr. Stefan Mihalache, chirurg la Spitalul de Urgente. „Nu imi aduc aminte de concurs”, ne-a declarat prof.dr. Stefan Mihalache, inchizind telefonul. „Nu vreau sa comentez nimic legat de concursul de preparator si nici de un alt concurs de la Universitatea de Medicina”, a spus prof.dr. Ivona Lupascu. Seful clinicii de Obstetrica si Ginecologie, prof.dr. Costachescu, pare si el rupt de evenimentele ce se petrec chiar in clinica lui. „Nu stiu cine s-a angajat ultimul ca preparator la mine in clinica. Poate stie purtatorul de cuvint de la Universitatea de Medicina. Acolo se da concursul. Sau poate purtatorul de cuvint al Spitalului”, a spus Costachescu, desi a fost presedintele comisiei care l-a examinat pe ginerele Mariei Pohoata. „Medicul nu este persoana publica, asa prevede Legea 344”, a declarat perfect informat, candidatul Doroftei.
Nici rectorul Vasile Burlui nu stie nimic despre concursul in urma caruia s-a angajat Bogdan Doroftei. „Concursurile pentru posturile mici, de preparator si asistent, se dau la facultati. Acolo sint dosarele de concurs”, a motivat rectorul Vasile Burlui. Intrebat cum comenteaza ca la concurs s-a inscris un singur candidat, iar acesta e ginerele Mariei Pohoata, Vasile Burlui a raspuns: „Oamenii sint liberi sa se inscrie. Nu-i putem impiedica”.
„E clar ca rezultatul anchetei va fi vizibil influentat”
Unii profesori de la UMF cred insa ca obiectivitatea anchetei in cazul celor 63 de diplome acordate de Facultatea de Stomatologie de la Iasi, condusa pe atunci de Vasile Burlui, unor cetateni italieni fara bacalaureat, ar putea avea de suferit. „Este clar ca in acest caz rezultatul anchetei va fi vizibil influentat. Jocurile nu mai sint corecte. Dar noi nu ne vom opri aici, vom atrage atentia asupra acestei situatii”, a spus intrigat conf.dr. Vasile Mihaescu. La inceputul lunii trecute, Mihaescu a cerut Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie redeschiderea dosarului diplomelor false sub acuzatiile de fals intelectual, uz de fals si fals in declaratii. Cererea sa a fost trimisa spre solutionare Parchetului de pe linga Curtea de Apel Iasi, condusa de procurorul Maria Pohoata.
„Nu se poate vorbi de obiectivitatea cercetarilor intreprinse de institutia condusa de doamna Pohoata, cind la mijloc sint copii angajati in institutia vizata de ancheta”, a adaugat conf.dr. Vasile Mihaescu. (Francesca STOIAN)
Maria Pohoata spune ca nu amesteca familia cu profesia
Maria Pohoata, procurorul general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Iasi, sustine ca nu amesteca afacerile familiale cu cele profesionale. „Ginerele meu a intrat in familia noastra prin alianta”, a spus procuroarea. Maria Pohoata a adaugat ca nu stie in acest moment daca dosarul diplomelor false va fi instrumentat la Parchetul de pe linga Curtea de Apel: „Dosarul cu pricina a fost instrumentat si solutionat de Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar eu nu pot sa infirm o solutie data de superiori. Chiar daca va trebui sa reiau ancheta, afacerile de familie nu le amestec niciodata cu cele profesionale”, ne-a mai declarat Maria Pohoata. (A.A.)

Comentarii