Intimplari ciudate la Penitenciarul Iasi

luni, 16 iulie 2001, 23:00
4 MIN
 Intimplari ciudate la Penitenciarul Iasi

Viorel Crap, detinut al Penitenciarului Iasi, a stabilit un inedit record in ceea ce priveste greva foamei. De 68 de zile, adica mai mult de doua luni, el nu a bagat in gura nici macar o firimitura de piine. Supravietuirea ii este asigurata de picaturile din perfuzii si de cite o gura de ceai neindulcit. "Detinutul este sub supraveghere medicala si sta in perfuzii", a spus directorul inchisorii, Mircea Bors. Protestul lui Viorel Crap se indreapta impotriva sentintei judecatoresti, care l-a obligat sa-si petreaca 20 de ani de inchisoare. "Detinutul a fost condamnat pentru omor", a explicat Mircea Bors de ce Viorel Crap este clientul sau in Penitenciar. Protestul lui Viorel Crap nu este singular. Alti patru colegi de celula au intrat in refuz de hrana, motivele fiind juridice si pe motiv de transfer. Astfel, Constantin Calinciuc, condamnat la cinci ani si jumatate pentru furt, Daniela Molotoc, trimisa la inchisoare pentru 15 ani din cauza unui omor, si Viorel Tudor, care este arestat preventiv pentru trafic de influenta, au intrat in refuz de hrana in semn de revolta impotriva sentintelor judecatoresti. Un al cincilea membru al trupei de grevisti este Costel Zatinga, care a refuzat sa ia hrana Penitenciarului pina la obtinerea unui transfer intr-o alta inchisoare.
In ceea ce priveste un top decit au inceput sa se infometeze, de departe Viorel Crap este campion cu cele 68 de zile. Il urmeaza Viorel Tudor, cu 28 de zile de refuz de hrana, iar ceilalti au perioade de inanitie cuprinse intre opt zile si o zi. "Toti detinutii care au intrat in refuz de hrana sint cazati intr-un spatiu special si sint sub supraveghere medicala", a spus Mircea Bors, pe care nu il sperie o astfel de situatie. Desi pare o inflatie de grevisti, din punctul de vedere al directorului, existenta a cinci persoane care refuza sa manince este o situatie normala. "In permanenta avem unu-doi detinuti care intra in refuz de hrana. La 2.100 de detinuti pe care ii avem, si din care marea majoritate sustin ca sint nevinovati, cinci nu este o cifra care sa ne sperie", a comentat Mircea Bors.
Protest impotriva colonelului Bitea: "am fost torturat si mi s-a tras cu ciocanul in genunchi si in testicule"
In avalansa de grevisti care a cuprins Penitenciarul, un loc aparte l-a avut Ciprian Melinte, al carui caz a ajuns la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Acesta, condamnat la sapte ani de inchisoare pentru un viol pe care nu il recunoaste, a facut de mai multe ori greva, iar reprosurile sale s-au indreptat atit impotriva sentintei, cit si a colonelului Ioan Bitea, directorul adjunct al Penitenciarului. Ciprian Melinte a trimis peste tot memorii, adica la Tribunal, la Parchetul Militar, la Presedentie si la Strasbourg, in care s-a plins de "programul de torturare pe care il aplica impotriva mea colonelul Bitea". "Am fost chemat la colonelul Bitea, dupa care mi s-au pus catusele, am fost torturat, mi s-a tras cu ciocanul in genunchi si in testicule, am fost privat de hrana, apa, aer, lenjerie, mi s-a violat corespondenta", sint doar citeva din motivele inserate de Ciprian Melinte in memoriile indreptate de el impotriva lui Ioan Bitea. Strigatele disperate ale detinutului au ajuns si la Gheorghe Onofrei, seful Centrului de Consiliere si Dezvoltare, organizatie al carei obiect de activitate este respectarea drepturilor omului. "Am primit numeroase scrisori de la Ciprian Melinte si am trimis, de vineri, la Strasbourg, cazul sau", a spus Gheorghe Onofrei, care este convins ca, in penitenciarul iesean, sint incalcate drepturile omului. "Pe baza numeroaselor semnale care vin din inchisoare, pot sa spun ca acest Penitenciar seamana cu inchisoarea Pitesti, renumita pentru regimul aspru aplicat detinutilor in perioada comunismului", a spus Gheorghe Onofrei.
In urma scrisorilor trimise de detinut a rezultat ca Ciprian Melinte a fost condamnat pentru un viol in care fata a acceptat de bunavoie raporturi sexuale cu el. "Mama fetei lucreaza ca infirmiera la Socola, de unde a facut rost de certificate medicale pentru fata, si locuieste in acelasi bloc cu colonelul Bitea", a scris Ciprian Melinte banuind de unde i se trag "relele tratamente aplicate de colonelul Bitea". Sirul nemultumirilor a inceput cu faptul ca "mandatul de arestare a fost prelungit de mai multe ori fara ca eu sa fiu prezent", dupa cum sustine el. Drept urmare, dupa cum a mai scris el, a cerut colonelului Bitea sa-i fie aratate documentele presupuse a fi semnate de el. Din acest moment a inceput "tortura". Despre cele scrise de Ciprian Melinte, directorul Mircea Bors spune ca sint doar minciuni. "Acum doi ani, cind Melinte a intrat in refuz de hrana, detinutul a fost chemat de domnul Bitea. Cind un detinut anunta intentia de refuz de hrana, se face un proces-verbal si se aduce la cunostinta comandantului. In acest caz, Ciprian Melinte a spus ca se va automutila daca nu va rezolva nimic cu refuzul de hrana. Atunci, potrivit legii, cind un detinut spune ca se va automutila, se iau conditii speciale, adica este imobilizat, i se pun catuse, sau chiar lanturi la picioare", a incercat Mircea Bors sa explice diplomatic modul de viata al lui Ciprian Melinte in Penitenciar. Pina in prezent, la Curtea Drepturilor Omului de la Strasbourg a fost trimisa oficial doar sesizarea cu privire la "tortura" din Penitenciar. Cu privire la cealalta nemultumire, condamnarea la inchisoare pentru un viol pe care nu il recunoaste, "trebuie epuizate toate caile de atac din tara, si abia dupa aceea se poate apela la Strasbourg", a incheiat Gheorghe Onofrei. (Adriana PLECAN)

Comentarii