Isarescu si-a lasat sacul cu promisiuni la Bucuresti

joi, 20 iulie 2000, 23:00
5 MIN
 Isarescu si-a lasat sacul cu promisiuni la Bucuresti

Premierul Mugur Isarescu ar fi trebuit sa vina la Iasi cu o masina blindata, plina cu bani. Discutiile pe care le-a avut cu oamenii de afaceri ieseni si cu directorii marilor intreprinderi s-au purtat in jurul unui singur cuvint: "Bani!". Fiecare a cerut fie o suma exacta – pentru RAJAC, pentru Aeroport, pentru "Fortus" – fie facilitati fiscale, scutiri de taxe si impozite etc. Un calcul sumar arata ca seful Guvernului ar fi trebuit sa lase la Iasi, in cele 8 ore petrecute aici, macar vreo 200 milioane de dolari. Lucru care nu s-a intimplat, dar care n-a stirbit cu nimic din importanta evenimentului. Iasul este primul oras din tara pe care Mugur Isarescu il vede dintr-o perspectiva de ultim moment: cea de potential succesor al lui Emil Constantinescu la Cotroceni. Vizita premierului n-a lasat nici un moment impresia achitarii unei sarcini protocolare, unei evadari in provincie din cadrul unei agende guvernamentale extenuante. Isarescu a venit la Iasi sa vorbeasca lucruri serioase, sa afle problemele zonei, a venit mai ales sa asculte, si nu sa cucereasca simpatii. El este primul demnitar sosit la Iasi in ultimii ani care si-a lasat acasa sacul cu promisiuni, carind cu el doar caietul de sarcini.
Rugaciunile preotilor au adus ploaia si au salvat Guvernul
Inca de dimineata, Isarescu a fost asteptat ieri de ieseni ca pe un justitiar si un salvator. Pagubitii FNI, strinsi in fata la Mitropolie, au strigat "Isarescu nu uita, fa dreptate in tara ta", pe cind alt membru al Executivului – ministrul Finantelor, Traian Remes – era invinovatit de "jaful" care a avut loc acolo. La rindul lor, membrii sindicatului "Tepro", neasteptat de pasnici, in frunte cu liderul Virgil Sahleanu, i-au oferit flori. La slujba oficiata la Mitropolie, in urma careia premierul a primit distinctia "Crucea Moldava", Mugur Isarescu a fost deosebit de retinut in declaratii. Ulterior, mai destins, in cadrul unui cocktail, la care premierul a primit de la IPS mitropolitul Daniel un cadou ce infatisa un taran sculptat in lut si o tapiserie, a declarat "ca rugaciunile bisericii au ajutat programul guvernamental de anul acesta, pentru ca au adus ploaia".
S-ar putea sa ne cada din cer 15 miliarde de lei pentru Aeroport
La urmatorul episod al vizitei, desfasurat in aula "Mihai Eminescu" a Universitatii "Al.I. Cuza", Isarescu s-a comportat ca un antipolician. Fara complexe, Isarescu a vorbit asistentei despre inflatie, intr-o retorica care nu urmarea deloc sa cucereasca asistenta, despre strategii economice si de integrare europeana. Pentru Iasi, premierul a reamintit ca "va gasi o solutie pentru aeroport, care sa conecteze municipiul la traficul international". Obiectivul definit de Isarescu a fost integrarea Romaniei "cu cit mai mult caracter in Europa", cuvintele folosite fiind "necesara continuitate, perseverenta si seriozitate a factorilor politici". Presedintele Consiliului Judetean era in al noualea cer, convins ca a dat lovitura, premierul lasind de inteles ca va face tot posibilul sa vireze pentru Aeroport 15 miliarde de lei.
Seceta a dilatat inflatia
Premierul a mai remarcat ca, pentru prima oara in acest an, preturile la alimente au crescut in sezonul de vara, fapt care ar duce la o crestere a inflatiei cu 4-5%, adica in total de 31-32% in acest an. "Vom deschide linii de credit de 100 de milioane de dolari pentru importuri alimentare pentru a calma tendintele interne de crestere a preturilor". El a dat vina pe seceta din aceasta vara, care ar putea sa arunce procentul inflatiei peste cel programat, de 27%. "Speram ca in toamna sa recuperam, dar trebuie sa fim realisti", a apreciat sceptic primul ministru. El spera insa ca depasirea indicelui inflatiei sa nu afecteze negocierile cu FMI. "Vom lupta in transee pina la ultima clipa", a incercat el sa se incurajeze singur.
Burlui a facut agitatie de provincie
In a doua parte a intilnirii, rectorul Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi", Mihai Cretu, i-a inminat premierului o scrisoare redactata de Senat, care protesta fata de hotarirea MEN de reducere a cifrei de subventionare a invatamintului de stat si suplimentarea locurilor cu taxa, o lovitura pentru al doilea centru politehnic din tara. Apoi, rectorul Universitatii de Medicina, Carol Stanciu, consilier judetean PDSR, s-a plins ca "cineva, acolo, la Bucuresti, nu ne iubeste pentru ca s-a redus numarul de locuri de la Universitatea de Medicina din Moldova" si de faptul ca, la licitatiile de programe cu finantare de 200 milioane de dolari, reprezentantii Universitatii sint sistematic scosi din joc. Acest fapt, dublat si de bruiajul din sala al rectorului Universtatii "Apollonia", Vasile Burlui (membru ApR), care a inceput sa-l intrebe pe premier citi ministri din Moldova sint in Guvern si sa deplinga saracia din Moldova, au transformat finalul intilnirii cu universitarii in momente pline de penibil.
Premierul va urmari derularea evenimentelor de la "Tepro"
Oamenii de afaceri ieseni l-au bombardat cu zeci de cereri care sa le usureze afacerile: facilitati fiscale, aplicarea TVA la incasare, si nu la facturare, scaderea impozitului pe profit. Gheorghe Nichita, managerul RAJAC, a sarit direct la lucruri concrete. El i-a cerut primului ministru bani de la bugetul de stat pentru a putea acoperi diferenta de 25% a creditelor finantate prin ISPA necesare pentru a termina statia de epurare a municipiului Iasi.
Primarul Constantin Simirad a aruncat premierului o provocare: anularea TVA la utilitatile publice. "Si asa oamenii nu pot plati, iar TVA-ul la apa, la energia termica, la transportul in comun, ii impovareaza si mai mult", a spus primarul.
Oamenii de afaceri ieseni i-au cerut prim-ministrului nici mai mult, nici mai putin decit sa ridice o stavila in calea birocratiei care le pune bete in roate. "Am vrut si eu sa-mi fac o casa si a trebuit sa umblu cinci luni de zile sa obtin 42 de aprobari", a povestit premierul din propria experienta, dindu-le dreptate afaceristilor. Oamenii de afaceri i s-au plins de prevederile legale defectuoase care ii impiedica sa-si dezvolte afacerile.
In capul mesei, Isarescu le asculta cu urechile ciulite doleantele pe care si le nota in carnet. Directorii marilor uzine iesene care sint pe sponci, ca "Fortus", "Moldomobila", au prezentat sefului Guvernului problemele care le fac viata amara. Mugur Isarescu s-a oferit sa isi aseze mina protectoare asupra oamenilor de afaceri din Moldova, zona pe care a descris-o in culori sumbre.
In momentul in care liderul sindical de la "Tepro", Virgil Sahleanu, a luat emotionat cuvintul, sala a devenit un adevarat furnicar. Cuvintele taioase ale lui Sahleanu l-au facut pe premier sa marturiseasca faptul ca nu stapineste foarte bine subiectul. Sahleanu i-a cerut sa faca dreptate in tara lui Papura-Voda. "Daca pleaca cehul, devenim rentabili in sase luni", s-a jurat Sahleanu cu mina pe inima.
(M. CHIPER, M. OLARIU)

Comentarii