Istoricii ieseni merg acum cu stringere de inima la Chisinau

sâmbătă, 19 ianuarie 2002, 00:00
2 MIN
 Istoricii ieseni merg acum cu stringere de inima la Chisinau

Unul din motivele pentru care oamenii de cultura romani nu mai merg la Chisinau este lipsa oricarei posibilitati financiare a celor de acolo de a mai organiza actiuni stiintifice: "Cei de la Universitatea din Chisinau nu-si mai pot publica propriile lucrari, in timp ce Scoala Inalta de Antropologie, de limba rusa, isi permite sa invite acolo cei mai mari savanti din Rusia", spune, nemultumit, istoricul iesean Victor Spinei.
In afara de aceasta, faptul ca pe piata din Chisinau se afla mai multa carte ruseasca decit romaneasca este descurajant pentru cei din Iasi. "Exista tendinta de a strangula orice incercare de reliefare a romansmului. Introducerea obligatorie a limbii ruse in scoli nu este in sine un pericol, ci este un simbol al acestei tendinte de a inabusi culturile locale", crede istoricul iesean.
"Uniunea Europeana va inchide ochii"
Cu toata mihnirea pe care o produce racirea, fortata de imprejurari, a relatiilor culturale cu Chisinaul, cercetatorii ieseni considera ca nu este momentul ca Romania sa intervina, oficial, in conflictele care au loc in aceste zile in Republica Moldova: "Daca apar interese accentuate romanesti in zona rasariteana si sint considerate nefondate, acestea ne-ar putea periclita relatiile cu Europa", crede prof.dr Victor Spinei. Acesta este convins ca, de dragul relatiilor proaspat sudate cu Rusia, Uniunea Europeana va inchide in continuare ochii la inechitatile ce au loc in fostele state sovietice, cu sustinerea Rusiei: "Occidentul este departe de a actiona cu acelasi cintar in toate situatiile ce apar pe continent". (Mirela CORLATAN)
Romanii din Cernauti cer ajutor Europei pentru Basarabia
Romanii nu sint singurii care isi manifesta ingrijorarea fata de ultimele evenimente din capitala Republicii Moldova. Astfel, romanii din Cernauti au adoptat o declaratie de solidarizare cu cei care lupta impotriva rusificarii totale a statului vecin, numita "Bucovina sustine Basarabia". "Ca romani din Bucovina, care am cunoscut rusificarea ieri si vedem ce inseamna deznationalizarea azi, ne exprimam sustinerea fata de miscarea de derusificare a scolii, cit si a altor initiative ce cauta renasterea democratica a romanilor Basarabeni", se spune in declaratia romanilor din Cernauti. De origine basarabeana, Ion Cretu, deputat raional de Cernauti la Kiev, considera ca Republica Moldova trece in aceste zile prin cele mai grele momente ale sale din perioada postsovietica: "Ultimatumul regimului Voronin adresat manifestantilor din Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau arata fata unei dictaturi de tip stalinist, despre care oamenii nu au uitat cum a incercat sa decimeze popoarele subjugate". Semnatarii declaratiei "Bucovina sustine Basarabia" fac un apel ca "institutiile de decizie din Europa si intreaga lume civilizata sa se implice in apararea Drepturilor Omului si democratiei" din Republica Moldova. (M.C.)

Comentarii