Leonte i-a aratat cartonasul rosu lui Mircea Lucescu

joi, 16 mai 2002, 23:00
3 MIN
 Leonte i-a aratat cartonasul rosu lui Mircea Lucescu

Cazul terenului din Bucium al antrenorului Mircea Lucescu a ajuns in instanta.
Prefectura a solicitat instantei constatarea nulitatii absolute a titlurilor de proprietate obtinute de sotia antrenorului, Elena Lucescu. "Titlurile de proprietate eliberate familiei Lucescu nu au respectat normele legale. Daca familia vrea acest pamint va trebui intii sa dovedeasca ca a fost ultimul proprietar al celor 7,5 hectare de la Bucium", a spus, ieri, Leonte. Acesta a chemat familia antrenorului in instanta, primul termen de judecata fiind fixat pe 3 iunie.
Cum a obtinut Elena Lucescu pamintul de la Bucium
Elena Lucescu si sora ei, Daria Stratan, au obtinut 7,5 hectare de teren la ferma Manta Rosie din Bucium. Cele 7,5 ha se afla amplasate in strada Visan, in apropierea blocurilor ANL din Bucium. Pretul mediu al terenului construibil se ridica in zona la 2 dolari/mp. Vindute ca teren de constructie, cele 7,5 hectare de teren ale Elenei Lucescu ar valora acum aproape 5 miliarde lei. Dupa aparitia legii 18/1991, Elena Lucescu si sora ei au cerut retrocedarea a 7,5 hectare de teren in zona Bucium, pamint care ar fi apartinut familiei sale. Comisia judeteana de fond funciar a aprobat cererea, reconstituindu-i Elenei Lucescu dreptul de proprietate asupra intregii suprafete, din care 0,5 ha in fizic si 7 ha sub forma de actiuni la IAS Bucium. Ulterior, Lucescu a solicitat la 27 martie 2000 retrocedarea in fizic a intregii suprafete, in baza legii 1/2000. Dupa doua luni, intre IAS Bucium si comisia municipala de fond funciar a fost incheiat un protocol prin care IAS ceda 46,42 ha teren pentru improprietarirea a 9 persoane, intre care si Elena Lucescu.
Leonte sustine ca actele depuse sint insuficiente
Actele depuse in sprijinul cererii de retrocedare au fost insa insuficiente pentru a demonstra dreptul de proprietate, sustin oficialii Prefecturii. Cele doua certificate emise de Arhivele Statului au confirmat ca antecesorii Elenei Lucescu, Nicolae si Emanoil Stratan detineau in 1945, undeva in comuna Bucium 7,5 hectare de teren. Amplasamentul terenului nu a fost insa precizat. Abia in decembrie 1999, Elena Lucescu anexeaza la dosar o declaratie notariala prin care doi martori confirma ca cei doi Stratan au avut teren in Bucium, indicindu-se si amplasamentul. Nici un cuvint despre data la care familia Stratan ar fi detinut terenul in cauza sau despre momentul in care terenul a trecut in proprietatea statului. In cererea sa, Elena Lucescu sustine ca pamintul ar fi fost preluat de IAS Bucium in 1951. Nici un act nu a fost insa depus in sprijinul acestei afirmatii.
Elena Lucescu nu a demonstrat nici ca terenul sau, si nu al altora, ar fi trecut in proprietatea statului. Prin articolul 13 al HG 131/1991, petentului i se impune prezentarea unor acte de proprietate, de tipul procesului verbal de preluare a terenului de catre IAS sau a unui act de expropriere. Elena Lucescu nu a prezentat insa nici un fel de act de acest tip.
Primul termen de judecata a fost fixat pe 3 iunie
"O conditie imperativa ce trebuie indeplinita in procedura reconstituirii dreptului de proprietate este dovada preluarii terenului de catre stat. Solicitantele nu au depus nici un inscris care sa ateste daca terenul a fost preluat de stat sau a intrat in patrimoniul CAP", se arata in actiunea depusa de juristii Prefecturii la Judecatoria Iasi. Primul termen al procesului dintre Prefectura si cele doua surori a fost fixat pentru inceputul lunii iunie. "Speta acestui caz este cit se poate de simpla. Elena Lucescu nu si-a demonstrat nici dreptul de proprietate si nici calitatea de mostenitor. Prin urmare, titlurile de proprietate emise pentru terenul din Bucium nu au fost eliberate pe o baza legala", a rezumat secretarul general al Prefecturii, Tudor Leonte. (A.Z.)

Comentarii