Nu sint bani pentru inlocuirea pieselor furate de la acceleratorul de particule

duminică, 27 martie 2005, 23:00
4 MIN
 Nu sint bani pentru inlocuirea pieselor furate de la acceleratorul de particule

Iesenii bolnavi de cancer isi pot lua adio si in acest an de la tratamentul cu acceleratorul liniar de particule. Un tratament care multor bolnavi le-ar putea putea prelungi sau chiar salva viata. Daca la sfirsitul anului trecut se putea spera la punerea acestuia in stare de functionare in acest an, o data cu schimbarea puterii, situatia acceleratorului a intrat din nou pe o linie moarta. Noul ministru al Sanatatii, prof.dr. Mircea Cinteza, a anuntat deja ca nu sint bani si nu va aloca in acest an nici un ban pentru acceleratorul de particule de la Iasi. Astfel ca, aparatura de inalta performanta in valoare de 4 milioane de dolari va mai sta pe tusa inca un an, dupa ce aproape patru ani a zacut in curtea Spitalului „Sf. Spiridon” sub o prelata.
Dupa ce mai bine de trei ani celebrul de acum accelerator liniar de particule pentru tratarea tumorilor canceroase a stat depozitat sub ploaie, zapada si ger in curtea Spitalului „Sf. Spiridon”, astazi aparatura de inalta performanta are toate sansele sa mai stea nefunctionala inca zeci de luni bune. Anul trecut, noua conducere a spitalului a reusit sa rezolve problemele legate de instalarea acceleratorului intr-un spatiu adecvat si realizarea unui traf electric separat. „Eu am preluat, practic, o gaura si o caruta de probleme cu acest aparat. Atunci mi-am propus sa fac tot ce-mi sta in putinta ca sa-l pun in functiune. Ce a depins de mine am reusit sa fac”, a spus directorul spitalului, Dragos Negru. La ora actuala, aparatura este instalata in cladirea special amenajata pentru ea, punctul de alimentare cu energie electrica este terminat si noua usa din plumb, special realizata pentru camera acceleratorului, montata la locul ei. „Acum mai trebuie sa inlocuim modulele furate atunci cind aparatura a fost mutata dintr-un loc in altul si sa inlocuim componentele deteriorate cit timp acceleratorul a stat in curte. Cu totul, asta inseamna o suma de 9 miliarde de lei”, a explicat dr. Negru. Suma necesara a fost pusa pe hirtie detaliat si trimisa de nenumarate ori la Ministerul Sanatatii. De aici insa vestile sint mai mult decit descurajatoare. Noul ministru, Mircea Cinteza, a anuntat ca nu sint bani la buget, iar directorii de spitale sa nu vina sa mai ceara vreun ban in plus peste bugetele pe care le vor primi anul acesta. In aceste conditii, Dragos Negru este constrins sa se gindeasca la alte solutii: „O varianta ar fi sa recurgem la sponsori, dar nu am sperante prea mari pentru ca suma este mare. Voi incerca si niste discutii cu firma Medrom, care a adus aparatul si l-a montat, ca sa ne ajute si ei cumva, poate reusim sa reparam modulele deteriorare. Sper insa ca la rectificarile de buget sa se aloce totusi si bani pentru punerea in functiune a acceleratorului. Sint obligat sa fiu optimist ca vom reusi sa rezolvam problema”.
„Durata medie de viata a unui astfel de accelerator este de 10-12 ani”
In aceasta situatie, aparatul care ar fi trebuit deja sa salveze mii de vieti omenesti va mai sta nefunctionabil si in acest an. Despre starea acestei aparaturi, degradarea fizica si morala in tot acest timp cit a stat degeaba, ne-a atentionat Elena Ungureanu, fizician medical, originara din Iasi, si care a citit pe internet articolele publicate de „Ziarul de Iasi” despre accelerator. Aceasta lucreza in Melbourne, Australia, in unul dintre cele mai prestigioase spitale pentru tratarea cancerului in Australia, „Peter MacCallum Cancer Institute”. „Durata medie de viata a unui astfel de accelerator este de 10-12 ani, dupa care trebuie inlocuit din cauza degradarii partilor componente si a imposibilitatii obtinerii parametrilor optimi de functionare in continuare. In plus, contractele de garantie sint numai pentru un an, iar contractele de service si de mentinere sint extrem de scumpe. Probleme de ordin tehnic cu acceleratoarele pot aparea zilnic, in functie de virsta acceleratorului, de aceea un astfel de aparat nu poate functiona fara personal tehnic instruit de catre companie si care sa fie prezent permanent in spital”, a precizat Elena Ungureanu. Acceleratorul de la Spitalul „Sf. Spiridon” este deja „in virsta” de 6 ani, iar la momentul in care ar functiona la parametri maximi ar putea sa aiba 8 ani. Adica ar mai avea inca vreo 4 ani de viata. Despre aceste aspecte directorul Spitalului „Sf. Spiridon” nu pare insa sa-si faca prea multe griji fiind convins ca, o data pus in functiune, acceleratorul va functiona foarte bine multi ani: „Categoric va functiona. Tomograful pe care lucrez eu are 14 ani si inca functioneaza foarte bine si facem cu el zeci de investigatii zilnic. Avem si o parte din echipa pregatita pentru lucrul cu aparatul. Probele insa vor dura destul de multa vreme, cam 3-4 luni. Ma voi ocupa sa-i fac si contract de service acceleratorului dupa ce va fi pus in functiune”. Pina atunci insa, un calcul simplu arata ca si anul acesta sute de bolnavi de cancer vor creste rata mortalitatii in Romania. (Carmen MAFTEI)

Comentarii