Numere ca la camasi pe fiecare ou vindut

duminică, 18 septembrie 2005, 23:00
3 MIN
 Numere ca la camasi pe fiecare ou vindut

Iesenii vor sti exact de acum inainte daca ouale pe care le cumpara din piata sau din magazin sint proaspete sau nu. Si aceasta daca vor citi inscriptionarea obligatorie impusa de la 1 septembrie producatorilor avicoli, in urma unui hotariri a Guvernului, care se aliniaza normelor Uniunii Europene. Cumparatorii vor mai putea afla si gramajul acestora, deoarece toate ouale vor purta masuri la fel ca cele pentru lenjeria intima. Astfel, ouale din categoria A trebuie sa aiba masurile XL – foarte mari, de 73 grame si peste, L – mari, de la 63 grame pina la 73 grame, M – medii, de la 53 grame pina la 63 grame si masura S – mici, sub 53 grame. Fiecare ou mai trebuie sa indeplineasca si alte caracteristici: sa aiba coaja si membrana normale, curate si intacte; camera de aer sa nu depaseasca 6 mm ?n ?naltime, sa fie imobila, iar pentru ouale cu mentiunea „extra” aceasta sa nu depaseasca 4 mm; albusul oului trebuie sa fie transparent, limpede, de o consistenta gelatinoasa si lipsit de corpuri straine de orice natura; galbenuaul oului trebuie sa fie vizibil la examinare doar sub forma unei umbre, fara contur aparent, sa nu se distanteze vizibil de pozitia centrala ?n cazul rotirii oului, sa fie lipsit de corpuri straine de orice natura; embrionul sa se afle ?ntr-un stadiu de dezvoltare imperceptibil; sa fie lipsite de mirosuri straine.
Acum, producatorul e depistat imediat
?nainte de a parasi locul de productie, fiecare container cu oua trebuie marcat cu urmatoarele informatii, care trebuie sa fie ?nscrise pe container si ?n documentele ?nsotitoare: numele, adresa si numarul de identificare ale producatorului; numarul de oua sau greutatea lor; data ouatului sau perioada de ouat; data livrarii. „Ouale care nu indeplinesc conditiile celor din categoria A pot fi utilizate de ?ntreprinderile de industrie alimentara”, a precizat Laura Pascu, reprezentant al Asociatiei pentru Protectia Consumatorului din Romania, o fundatie neguvernamentala. Aceasta spune ca ouale si ambalajele cu oua sint marcate si cu specificatii privind metoda de crestere a pasarilor. „Termenii pentru definirea acestor metode sint pentru ambalaje – oua de gaini crescute ?n aer liber; oua de gaini crescute ?n hale la sol si oua de gaini crescute ?n baterii – si pentru oua – aer liber si sol”, a explicat Laura Pascu. Atunci cind un cumparator va depista oua vechi sau cu probleme si va reclama acest lucru la OPC, aceasta autoritate va putea, potrivit noilor inscripionari, sa depisteze repede si usor atit producatorul, colectorul, cit si depozitul si comerciantul.
Producatorii sint obligati sa se prezinte la Directia Agricola de care apartin pentru a primi un cod unic, de identificare, ce trebuie inscriptionat pe fiecare ou trimis spre vinzare. Fiecare cofraj cu oua din categoria A, destinate consumului, va trebui sa fie expus in magazine cu o banda de culoare alba, un alt mod de avizare a consumatorului. Celelalte cofraje, cu oua pentru productia industriala sau pentru consumul animalelor, vor trebui sa poarte benzi de culoare galbena, respectiv rosie. Orice incalcare a noilor norme atrage dupa sine sanctionarea atit a comerciantului, dar si a producatorului, pina chiar la interzicerea dreptului de comercializare a acestor produse. Noile masuri inlatura de pe piata comerciantii agricoli care vin la piata sa-si vinde cele citeva oua de la gainile din gospodarie. Daca tin neaparat sa le comercializeze, acestia sint obligati sa inscriptioneze ouale cu datele necesare in circumscriptiile sanitar-veterinare de care apartin. (Carmen MAFTEI)

Comentarii