O jonglerie cu 83 de case linga Iasi

duminică, 28 august 2005, 23:00
6 MIN
 O jonglerie cu 83 de case linga Iasi

83 de familia din Valea Lupului risca sa fie evacuate in orice moment. Dupa ce au cumparat casele de la stat, ca marea majoritate a iesenilor, oamenii s-au trezit cu somatii din partea unei firme, care sustine ca este proprietara terenului de sub imobile. In aceeasi situatie se afla si trei fime care au sediul in zona. Terenul a fost trecut in proprietatea „Agromixt” printr-o incredibila inginerie pusa la cale de actionarul majoritar, Mihai Holicov. Pentru a scapa de griji, acesta a vindut supafata in cauza altei fimei, „Colect Metal”. Acestia din urma doresc ori inchirierea terenului cu o suma inacceptabila – 1 euro metrul patrat – catre cei care detin imobilele, ori evacuarea lor. Una din societatile vizate de evacuare i-a actionat in instanta pe cei de la „Agromixt”, procesul fiind pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Fratii Holicov cumpara „Agromixt”
Necazurile celor 83 de familii din Valea Lupului au inceput in 2003, odata cu pivatizarea societatii „Agromixt”. Fratii Holicov, cei care au cumparat pachetul majoritar de actiuni, au inceput in scurt timp demesurile pentu obtinerea titlului de proprietate asupra terenurilor detinute de fostul CAP. Numai ca, in acel dosar, a fost omis faptul ca mai multe imobile din Valea Lupului, 18 case, doua blocuri de garsoniere si citeva hale, nu mai apartinea „Agromixt”, fiind vindute cu ani in urma. „Dosarul pentru titlul de proprietate asupra terenurilor a fost facut din 1998. In 2003, cind l-am timis la Agentia Domeniilor Statului, nu l-am mai actualizat”, ne-a declarat contabila firmei „Agromixt”, cea care s-a ocupat de problema. Si astfel, imobilele vindute in ultimii ani au aparut ca facind parte din patrimoniul „Agromixt”, iar ministrul Agriculturii a eliberat un certificat care atesta dreptul de proprietate pe suprafete de teren piedute de fostul CAP. Fara nici cea mai mica verificare.
„Ce mai vor acum? Sa il mai platim odata”
In 1992, societatea „Agromixt”, atunci apartinind statului, a vindut mai multe imobile din Valea Lupului, considerate locuinte de serviciu, unor angajati proprii. In actele de vinzare-cumparare perfectate la acea vreme era trecut, pe linga casa, si terenul aferent constuctiei. „Sotia mea, angajata a firmei, a platit suma ceruta atunci. Dupa ce am preluat imobilul, am fost nevoit sa fac investitii pentu a-l aduce la o forma locuibila. Toti cei care au cumparat astfel casele au bagat multi bani in ele. S-a vindut si terenul, iar acum ne-am trezit somati sa evacuam zona sau sa platim chirie pe un bun care ne apartine de drept. Este absurd”, ne-a declarat Dumitru Mihailuc, unul dintre cei asupra carora atirna amenintarea „Agromixt”. „Am separat cladirea in mai multe spatii. Noi am luat unul dintre ele. Alaturi locuiesc alte familii. In contract era trecut si terenul. Ce mai vor acum? Sa il mai platim odata”, se intreba nelamurita Carmen Vornicu. Intr-o situatie mai delicata se afla cele 65 de familii care locuiesc in doua blocuri de garsoniere din zona. „Unele au cumparat locuintele”, ne-a explicat Dinu Faliboca, proprietarul unei case din preajma blocurilor.
„Noi am vindut cladirile, nu si terenul”
De-a lungul anilor, „Agromixt” a adunat datorii mari catre bugetul statului. In 2001, Directia Generala a Finantelor Publice Judetene Iasi a scos la vinzare prin licitatie o serie de imobile ale societatii aflate in Valea Lupului, vizavi de Antibiotice, pentru acoperirea unei parti din datorii. Respectivele cladiri, hale de productie si case, au fost vindute la patru societati, respectiv familii care si-au dorit o locuinta. „Noi am vindut cladirile, nu si terenul. Licitantilor li s-a explicat acest lucru. Proprietarul terenului nu se cunostea la acea vreme. Cind s-ar fi clarificat situatia, cumparatorii ar fi negociat cu proprietarul de drept cumpararea terenurilor aferente cladirilor”, ne-a spus Maria Taran, purtatoarea de cuvint a DGFPJ Iasi. „Am vut sa cumparam si terenul, dar nimeni nu ne-a luat in seama. Nici cei de la ADS, nici cei de la Agromixt”, ne-a declarat Dinu Faliboca. Situatia este asemanatoare si pentru celelalte familii care au cumparat casele de la Finante.
Proces la Inalta Curte de Casatie
Patru societati comerciale au cistigat licitatiile de vinzare a unor hale ale „Agromixt”. Vinzatorul a fost aceasi DGFPJ Iasi. Dupa ce au venit fratii Holicov la conducerea fostului CAP, firmelor in cauza li s-a cerut negocierea unor contacte de inchiriere a terenurilor pe care se afla halele. „Noi am vut sa cumparam terenul de la ADS, proprietarul de drept. Am facut toate demersurile, dar fara nici un rezultat. Agromixt-ul a venit cu pretentii care nu au nici o baza legala. Conform legii, noi aveam dept de preemtiune le cumpararea terenului”, ne-a declarat Sorin Ionescu, directorul geneal la Instalatii Grup, una din fimele aflate in conflict deschis cu „Agromixt”. Raspunsul ADS Bucuresti la aceasta problema a fost in favoarea firmei. „Pentru terenul aferent activelor vindute inainte de obtinerea certificatului de atestare a dreptului de proprietate, conform at 111, alin. 2 din HG 577/2002, «Terenul aferent activelor a carui situatie juridica se clarifica dupa data vinzarii activului va fi vindut cumparatorului activului prin negociere directa»”, se arata in raspunsul trimis firmei Instalatii Grup si semnat de directorul Costel Gheorghe, seful compartimetului Juridic din cadrul Ministerului Agiculturii. Societatea Instalatii Grup a intentat proces „Agromixt”, dosarul ajungind pe masa judecatorilor de la Inalta Cute de Casatie si Justitie.
ADS a promis ca rezolva, dar n-a facut nimic
Situatia familiilor din Valea Lupului a ajuns sa fie cunoscuta si de Consiliul Judetean, si de Prefectura, prin memoriile inaintate de cei amenintati cu evacuarea. Inca din anul 2003, imediat dupa privatizarea „Agromixt”, Consiliul Judetan s-a opus obtinerii de catre societate a cetificatului care atesta dreptul de proprietate asupra terenului. In raspunsul trimis celor de la „Agromixt” este mentionata „lipsa actelor doveditoare pentu suprafetele de teren solicitate (…) Comisia dispunind respingerea documentatiei”. Oamenii s-au adresat si ADS Bucuresti, conducerea institutiei promitind ca va face verificarile de rigoare. „Ni s-a spus ca vor veni inspectori de la Bucuresti pentru aceasta cauza. Au tecut atitea luni si nimeni nu a sosit la fata locului, nimeni nu a raspuns cererii noastre”, ne-a declarat Dumitru Mihailuc.
Se asteapta verdictul instantei
Conducerea „Agromixt” a rezolvat situatia terenului intr-un mod aparte: vinzarea suprafetei in cauza catre o alta societate, „Colect Metal”, si mutarea scandalului in curtea acesteia din urma. Pina in urma cu doua luni, sediul societatii „Agromixt” era in egala masura sediul Primariei Valea Lupului, da si sediul Politiei comunei respective. „Au reusit sa-si asigure linistea din partea autoritatilor locale in felul acesta”, spun revoltati oamenii din zona. „Noi am cumparat actiunile de la „Agromixt”. Apoi am intocmit dosarul necesar obtinerii titlului de proprietate. Nu am trecut imobilele vindute de Finante pentu ca terenul de sub ele apartine „Agromixt”, nu statului. Am explicat acest lucru in fata Consiliul Judetean, da nu au inteles. Trebuia statul sa ia o decizie in privinta terenului in cauza, eu asa am sustinut. Nu au pus nimic, asa ca am trimis dosarul la Bucuresti, dupa cum prevede legea. Cei care au cumparat casele sau halele de la stat trebuiau sa negocieze cu statul si vinzarea terenului”, a sustinut Mihai Holicov, cel care conduce firma „Agromixt”. „Noi nu am avut nici o atributie in acest caz. Dosarul a plecat de la Agromixt direct la ADS. Bucurestiul a dat «OK»”, a explicat Valeriu Lacatusu, seful reprezentantei iesene a ADS. „Nu mi se pare normal ca cel care are casa pe terenul nostru sa nu plateasca pentru utilizarea acelei suprafete. Le-am propus plata unei chirii lunare, dar au refuzat. Am vrut sa le vindem terenul, dar au refuzat. Ei vor totul pe degeaba, da nu se poate gratis”, a incercat sa se explice Mihai Holicov. Surpriza a venit la scurt timp, seful „Agromixt” spunindu-ne ca „noi nu mai sintem proprietarii terenului, am vindut suprafata celor de la Colect Metal”. Actul de vinzare-cumparare a fost semnat de Liliana Grosu din partea „Agromixt”, in calitatea ei de administrator a firmei. Astfel, „Agromixt” s-a spalat pe miini cu problema locatarilor. S-au vindut in total 38 de hectare, insa numai pe 14 erau probleme cu proprietarii caselor. La un pret in zona de 8-10 euro/metru patrat, cit este apreciat de agentii imobiliari, cele 14 hectare valoreaza pe putin un milion de euro. Iesenii pagubiti spun ca acolo se doreste vinzarea terenului unei mari firme straine, pentru construirea unui hipermarket, iar aceasta nu vrea, fireste, teren cu litigii.
Incercarile noastre insistente de a contacta conducerea „Colect Metal” au esuat, nimeni nu a raspuns la telefon. Vinzarea a fost contestata la Parchetul de pe linga Judecatoria Iasi de firma „Instalatii Grup”. „Urmare a cererii dumneavoasta, s-a dispus la data de 16.02.2005 inceperea urmarii penale fata de Grosu Liliana pentru savirsirea infractiunii de fals in declaratii”, este scris in raspunsul Parchetului trimis firmei „Instalatii Grup”. Cele 83 de familii din Valea Lupului, dar si firmele afectate, asteapta acum dreptatea din partea instantei, singura care ii mai poate ajuta sa nu ramine pe drumuri. (Vasile MIRON)

Comentarii