O universitate de renume din Bucuresti pacaleste ieseni pe banda rulanta

vineri, 26 noiembrie 2004, 00:00
3 MIN
 O universitate de renume din Bucuresti pacaleste ieseni pe banda rulanta

Cei 250 de studenti inscrisi anul acesta la filiala ieseana a Universitatii „Spiru Haret” din Bucuresti si-ar putea irosi banii in zadar. Universitatea si-a deschis in 2004 si in Iasi, cum are de altfel in toate judetele tarii, un Centru teritorial pentru Invatamint la Distanta (ID), cu o oferta atractiva. Practic, cursuri tinute de profesori nu exista deloc, iar examenul se da „on line”. „Filiala din Iasi nu are autorizatie de functionare, iar de sistemul de examinare «on line» nici n-am auzit”, spune prof.dr. Ioan Mihailescu, presedintele Consiliului National de Evaluare si Acreditare Academica (CNEAA).
16 specializari
Cu toate acestea, filiala din Iasi numara aproximativ 250 de studenti repartizati pe 16 specializari foarte diversificate: limba si literatura romana si o limba straina, drept, administratie publica, sociologie-psihologie, relatii internationale si studii europene, specializari economice, filosofie-jurnalism, informatica, istorie, geografie sau pedagogie muzicala. Centrul ID de la Iasi isi are sediul la parterul Academiei Romane. De fapt, sediul se reduce acum la o sala cu o masa si citeva scaune, alaturi de care se afla biroul coordonatorului filialei, Radu Rachieru. Insa nici nu ar fi nevoie de mai mult, pentru ca, asa cum spune acesta, studentii vin la sediu doar sa-si achite taxa de 300 de dolari anual si, eventual, sa-si ridice cursurile, intitulate „de sinteza”, pentru examene. Costul cursurilor de sinteza e inclus in taxa de scolarizare, insa mai sint si cursuri mai detaliate, iar acestea costa aproximativ 100.000 lei bucata.
CNEAA: „Filiala de la Iasi nu exista”
Dar, daca studentii sint casnici, nici nu trebuie sa-si cumpere neaparat cursurile, caci la „Spiru Haret” acestea pot fi urmarite din fotoliu, cu telecomanda in mina. Postul TV „Romania de Miine”, patronat ca si universitatea de faimosul Aurelian Bondrea (cel care a facut-o doctor pe Elena Ceausescu), emite cite 10 ore pe zi cursuri, dupa-amiaza si noaptea, unele si in reluare. La fel de bine vor putea fi vazute si pe Internet. Astfel, la sediul din Iasi al Universitatii, orice student va avea acces intr-o biblioteca virtuala – spune Rachieru – folosind codul numeric personal. Noutatea cea mare este sistemul de examinare „on line a studentilor”, lucru realizat „in premiera in Romania, dupa modelul american”, se mindreste Radu Rachieru: „La sfirsitul lui ianuarie, cind incepe sesiunea, studentii vor raspunde unui set de intrebari alese in mod aleatoriu de catre calculator sub forma testului grila, iar rezultatul il primeste pe loc. Examenul are loc la sediul filalei”, sustine Radu Rachieru. In acest moment, adauga el, calculatoarele nu sint inca aduse, desi anul universitar teoretic a inceput. Cei 250 de studenti cred, probabil, ca au platit studiile la o institutie cu drept de functionare. Numai ca presedintele CNEAA, prof.dr. Ioan Mihailescu, spune ca Centrul ID de la Iasi functioneaza ilegal, chiar daca Universitatea „Spiru Haret” de care apartine acesta este acreditata. „Ei se prevaleaza de o hotarire de guvern, de altfel abrogata de multi ani, care permitea universitatilor acreditate cu cursuri de zi sa organizeze centre de invatamint la distanta. Ulterior insa, legea a precizat ca fiecare centru zonal sau filiala trebuie acreditate”, a explicat Mihailescu, adaugind ca, in opinia CNEAA, „filiala de la Iasi nu exista”. (Cristina ORHEANU)

Comentarii