Papa a invatat romaneste de la un preot iesean

miercuri, 06 aprilie 2005, 23:00
5 MIN
 Papa a invatat romaneste de la un preot iesean

Cel care l-a invatat pe Papa Ioan Paul al II-lea romaneste este un iesean, nascut in comuna Rachiteni, preot al Diecezei Romano-Catolice Iasi, profesor al Seminarului Teologic Romano-Catolic Iasi si in prezent directorul programului romanesc al postului Radio Vatican din Italia. Este vorba despre preotul Anton Lucaci care s-a aflat de nenumarate ori, mai ales in ultimii 6 ani, in preajma Papei Ioan Paul al II-lea pentru a-l ajuta sa invete sa vorbeasca romaneste Preotul iesean insa a devenit apoi, peste ani, chiar prieten cu Sanctitatea Sa. Cum a ajuns insa parintele Lucaci sa vorbeasca, aproape ca de la om la om, cu Papa Ioan Paul al II-lea, ne-a povestit chiar el, cu multa emotie chiar daca au trecut ani de atunci.
„Papa mi-a tinut miinile si mi-a spus: «Ma incredintez miinilor dumneavoastra»”
„Era sfirsitul lunii martie a anului 1999, in Ajunul Duminicii Floriilor a Pastelui catolic. La Vatican se incepusera deja pregatirile pentru vizita Papei in Romania. Atunci s-a pus si problema in ce limba sa se adreseze Sfintul Parinte cind urma sa ajunga la Bucuresti. Era deja cunoscut ca Papa obisnuia sa tina discursurile in limba tarii pe care o vizita. Asadar, Sfintul Parinte a decis sa vorbeasca poporului roman in romaneste cu gindul ca este o limba latina, iar el stia deja ca poporul roman poarta in limba si in nume amprenta Romei. Eu lucram la sectiunea romana a postului Radio Vatican si s-a trimis dupa mine ca sa fiu alaturi de Sfintul Parinte sa-l ajut sa pronunte limba romana si sa invete cuvintele din discurs, dar si sensul lor ca sa inteleaga ce urma sa transmita. A considerat acest lucru drept o importanta de stat”, ne-a dezvaluit parintele Lucaci.
El marturiseste ca chemarea Papei a fost surprinzatoare si l-a luat aproape pe nepregatite. „Inchipuiti-va, eu eram unul dintre cei mici de la Vatican, lucram la radio si m-am trezit peste noapte ca mi se cere un lucru de o mare responsabilitate. Am participat, asadar, la o masa de lucru prezidata de Papa, iar la sfirsit i-am sarutat mina Sfintului Parinte. Atunci a fost un moment pe care nu am sa-l uit niciodata. Papa mi-a tinut miinile si mi-a spus: «Ma incredintez miinilor dumneavoastra». Mi s-a ridicat parul de emotie, iar ceilalti de fata, inalti prelati, au ramas surprinsi de gestul Sfintului Parinte”, povesteste cu emotie preotul iesean.
Dupa 30 de ore, Papa citea bine romaneste
Pregatirile pentru vizita Papei in Romania au continuat intr-un ritm alert, iar parintele Anton Lucaci a trebuit sa traduca discursurile scrise de Sfintul Parinte pentru poporul roman si sa urmeze lectiile cu Papa. „A fost un lucru foarte interesant atunci legat de discursurile pe care trebuia sa le traduc. A venit Saptamina Mare, iar la Calea Crucii tinuta la Colosseum in Vinerea Sfinta, Papa a improvizat o alta meditatie pe cuvintele «In miinile Tale Doamne incredintez sufletul meu». Ceea ce mi-a spus mie cind l-am intilnit, era o idee pe care Papa o avea deja in minte de felul cum trebuia sa abordeze vizita in Romania. A doua zi de Paste, discursurile traduse de mine au fost duse Sfintului Parinte ca sa invete sa le citeasca. Apoi au inceput lectiile in biroul sau particular, in zilele si orele fixate dupa un program. Papa s-a interesat cum functioneaza limba romana, cum se pronunta diacriticele si cum se citeste. La inceput eram mai rigid si mai timid in prezenta sa, dar apoi am devenit mai curajos. Papa a fost atit de uman incit stia sa inlature cu mult tact si bunatate barierele conventionale. Mi-a spus la un moment dat ca are un profesor foarte bun, iar eu i-am raspuns ca ucenicul isi depaseste cu mult profesorul”, povesteste rizind parintele Anton Lucaci. De aici, relatia preotului iesean cu Papa Ioan Paul al II-lea a devenit aproape familiala. Asa se face ca, de multe ori, parintele Lucaci venea in biroul Papei fara sa fie imbracat protocolar, adica cu roba preoteasca, ci in haine civile, asa cum lucra in redactia de la radio, dar cu semnul alb la git al preotilor catolici. Dupa 30 de ore de lectii, Sfintul Parinte incepuse deja sa stie saluturile in limba romana si sa citeasca bine in romaneste.
„Mi-a spus ca nu a banuit ca sufletul rom?nesc este atit de frumos”
Parintele Anton Lucaci l-a insotit apoi pe Papa si in Romania, fiindu-i mereu aproape cind era nevoie sa-l ajute cu discursurile in limba romana. El a fost numit in acea perioada Capelan al Sfintului Parinte, o titulatura onorifica deosebit de onoranta. In timpul memorabilei vizite, preotul iesean a ramas impresionat de un moment la care a fost martor: „In prima zi a sosirii la Bucuresti, dupa ce a fost primirea la Patriarhie si intilnirile care au urmat cu oficialitatile si inaltii prelati ai Bisericii Ortodoxe Romane, Sfintul Parinte s-a retras in Capela de la Nuntiatura unde l-am urmat. Am crezut ca se odihnea, dar l-am vazut ca se ruga. O ora s-a rugat, desi era obosit, istovit. Nu stiu de unde a gasit energie si forta. Probabil ca din rugaciune, din comuniunea cu Dumnezeu. M-a impresionat foarte tare de unde avea atita energie si de unde invata sa fie atit de uman”, a spus parintele Lucaci. El a avut ocazia sa discute foarte apropiat cu Papa si despre impresiile Sfintului Parinte pe care i le-au facut romanii. „Am discutat cu Papa despre vizita in Romania de multe ori. Mi-a spus ca nu a banuit ca sufletul rom?nesc este atit de frumos. A ramas impresionat de seninatatea si nobletea de pe chipul romanilor in timpul vizitei sale”, a dezvaluit preotul iesean.

Preotul Lucaci trecea Siretul ca sa mearga la scoala
Anton Lucaci s-a nascut in 1942 in comuna Rachiteni, judetul Iasi, intr-o familie cu 9 copii. A urmat invatamintul primar la scoala din Rachiteni, apoi gimnaziul la Butea. Despre elevul de atunci, rudele isi amintesc ca avea o vointa extraordinara de a invata si a fost primul dintre toti fratii lui care a plecat la invatatura. „Mergea kilometri intregi pe jos, iarna pe ger, trecind Siretul inghetat ca sa ajunga la scoala din Butea. Apoi a plecat la Iasi, la Seminar. De altfel, este singurul din familie care a ajuns preot”, isi aminteste Iosif Lucaci, unul dintre verii preotului. Dupa ce a absolvit Seminarul Teologic Romano-Catolic de la Iasi a fost hirotonisit preot in anul 1968, apoi au urmat alte studii pe care le-a urmat la Roma, in Italia. Reintors la Iasi a fost multi ani profesor de Dogmatica, Drept canonic si civil, Latina si Limba italiana. „La Seminar a fost considerat cel mai bun latinist, dar si un bun jurist, sustinindu-si teza de doctorat in Drept canonic. In 1989 a plecat din nou la Roma, iar in 1991 Papa l-a numit director al programului romanesc de la Radio Vatican. Parintele Lucaci se ocupa si cu asistarea catolicilor romani din Italia”, a precizat pr. Cornel Cadar din cadrul Diecezei Romano-Catolice Iasi. (Carmen MAFTEI)

Comentarii