"Cita soia se introduce in semipreparate acum intr-o saptamina, se introducea inainte de ’89 intr-un an"

luni, 03 decembrie 2001, 00:00
2 MIN
 "Cita soia se introduce in semipreparate acum intr-o saptamina, se introducea inainte de ’89 intr-un an"

Salam cu soia si parizer cu zgirci la preturi usturatoare. Asa s-ar putea rezuma reteta succesului pentru patroni si, in acelasi timp, cosmarul consumatorilor nevegetarieni. Iesenii suporta zilnic "smecherii legale" ale unor producatori de semipreparate din carne, pentru care ambalajul stralucitor si marca produsului tin loc de calitate. Un exemplu graitor este reteta unei firme pentru salamul "Italian": maximum 68% apa, maximum 38% grasime si minimum 12% substanta proteica, in conditiile in care salamul "Italian" face parte din sortimentul salamurilor uscate, ce ar trebui sa contina maximum 45% apa. Tot teoretic, procentul de substanta proteica (carne) ar trebui sa fie de minimum 15%.
"E paradoxal, dar e legal", a spus seful Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) despre acest atentat la buzunarul consumatorului. Vasile Hritcu a explicat ca situatia se datoreaza unor scapari legislative: "Fiecare firma producatoare de preparate si semipreparate din carne are «standarde de firma», retete proprii, care, daca sint aprobate, constituie punctul de referinta pentru un produs in cazul unui control sanitar-veterinar". Cu alte cuvinte, un agent economic poate strecura orice in compozitia unor preparate, daca retetele dupa care produsele se fac sint aprobate. Semipreparatele cel mai fraudate sint cele din carne tocata (salamurile) si cele de tipul "pasta" (parizerurile), la care nu se poate distinge structura, ca la produse cum sint carnea, muschiul sau slanina. "Tehnologia permite agentilor economici sa introduca in salam si parizer proteine vegetale in loc de proteine animale, fara ca noi sa putem detecta aceste schimbari de ingredient", a afirmat Hritcu. Seful DSV nu a dat prea multe sperante iesenilor: "Cita soia se introduce in semipreparate acum, la Iasi, intr-o saptamina, se introducea inainte de ’89 intr-un an". Pe linga soia, de multe ori carnea din semipreparate este de proasta calitate, provenita din fasonari sau din resturi. "Este clar ca multe standarde de firma incalca standardele nationale in domeniu, dar, daca sint aprobate, noi nu avem ce sa le facem", a capitulat Hritcu.
Institutia responsabila pentru aprobarea standardelor de firma este Directia Agricola (DA). Seful DA a vorbit cu jumatate de gura despre acest subiect: "Sigur ca toate retetele trebuie sa respecte standardele nationale, dar nu as putea sa spun ca nu exista si cazuri contrare, orice e posibil", a afirmat Spiridon Plumbu. Insa, pina cind Plumbu va hotari sa faca ordine in propria ograda, consumatorului nu-i ramine decit sa nu mai manince semipreparate sau sa spere ca va nimeri un produs de calitate. (Catalin PRISACARIU)

Comentarii