Regiile se pregatesc de razboi: au impinzit Iasul cu kilometri de transee

joi, 01 decembrie 2005, 00:00
5 MIN
 Regiile se pregatesc de razboi: au impinzit Iasul cu kilometri de transee

Transeele sapate de regii au inceput sa faca primele victime. Un exemplu concret il constituie cazul unei iesence din Dancu. Aceasta a cazut intr-un sant sapat de RAJAC si si-a rupt doua coaste. In situatia ei s-ar putea trezi multi alti ieseni, care locuiesc in zonele in care regiile au interventii la retelele de utilitati. Mare parte din kilometrii de santuri care brazdeaza acum Iasul nu sint semnalizate. Desi recunosc faptul ca aceste interventii sint necesare, reprezentantii Primariei sustin ca altfel ar trebui lucrat. „In mod normal, fiecare regie care are interventii la reteaua proprie ar trebui sa se ocupe si de refacerea trotuarelor sau a spatiilor verzi pe care le distrug prin interventie. In acest sens, acestea trebuie sa ne prezinte contracte cu DSPM sau cu Citadin, care fac astfel de lucrari”, a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei. In unele cazuri insa santurile sint astupate, dar nu ajung sa fie asfaltate. „Exista mai multe explicatii pentru astfel de situatii. Fie regia care are interventii nu si-a respectat graficul de lucrari, fie le-a respectat, iar Citadin, care se ocupa de asfaltari, nu intervine la timp”, a spus Chirica.
Transee pe trotuare si pe strazi
Santuri interminabile, tone de pamint si mult noroi. Asa arata cele mai multe zone unde regiile au lucrari. „Zilnic trebuie sa suportam acelasi spectacol dezgustator. Chiar daca cele mai multe lucrari se fac pe spatiile destinate trotuarelor sau spatiilor verzi, strazile sint mereu pline de noroi. Parca am trai la tara”, a spus Valeriu Alexandru, tonetar in Tudor Vladimirescu. Pe linga pietoni, care sint afectati de distrugerea spatiilor verzi si a trotuarelor, si soferii au de suferit in urma lucrarilor efectuate de regii. Astfel, interventiile pe strazi macina zilnic nervii soferilor. „Sint foarte multe zone in oras in care strazile sint traversate de santuri care sint astupate numai cu pamint. Nu ar fi nici o problema daca ar fi astupate la nivelul carosabilului. Cei care fac lucrari spun ca trebuie sa fie lasate un timp pentru a se tasa mai bine si pentru a evita lasarea asfaltului dupa ce e turnat”, a spus un taximetrist.
Explicatiile Primariei
Reprezentantii Primariei au explicatii pentru aceste situatii. Astfel, acestia au spus ca, in mod normal, dupa finalizarea unei lucrari, fiecare regie trebuie sa intervina si sa astupe cu pamint groapa sau santurile provocate. „Concret, in maxim 48 de ore dupa finalizare, lucrarile trebuie sa ajunga la asfaltare. Nu este nevoie de mai mult timp pentru ca santul sau groapa sa fie umplute cu pamint si piatra sparta. Cei care invoca faptul ca au nevoie de mai mult timp pentru tasare nu au dreptate”, a precizat Mihai Chirica. Explicatia directorului tehnic este sustinuta si de cea a lui Catalin Neculau, directorul de la Citadin. „Oricit de mult ai astepta sa tasezi o groapa sau un sant pe un teren pe care ai intervenit prima data, tot nu poti ajunge cu asfaltarea la nivelul initial. Mai devreme sau mai tirziu asfaltul din zona respectiva se va lasa citiva centimetri. Cei care nu dau drumul la asfaltari pentru a astepta ca lucrarile sa fie bine tasate o fac degeaba”, a explicat Neculau.
„Pina de sarbatori nu vor mai fi santuri prin oras”
In acest moment, cele mai multe santuri sint „revendicate” de E.ON Moldova, care are lucrari de reabilitare a retelei de distributie in Centru, Dacia, Dancu, Tudor Vladimirescu. „Sint lucrari pe care le efectuam abia acum deoarece am primit banii recent. E vorba de citeva zeci de miliarde de lei care trebuie investite”, a declarat Lucian Luca, purtatorul de cuvint al E.ON Moldova. Acesta a mai spus ca termenul de finalizare a lucrarilor este prima jumatate a lunii decembrie. Pentru a se asigura ca isi vor respecta graficele si vor finaliza lucrarile la timp, reprezentantii Primariei i-au convocat pe reprezentantii E.ON Moldova la discutii. „Chiar miine (astazi, n.r.) vom avea o intilnire cu acestia pentru a verifica in ce stadiu se afla si in cit timp vor termina lucrarile pe care le-au inceput in oras. Oricum, pina de sarbatori nu vor mai fi santuri prin oras. Vom avea discutii si cu reprezentantii celorlalte regii care au lucrari”, a precizat directorul tehnic al Primariei. Chirica a mai spus ca regiile care nu isi vor respecta graficele de finalizare a lucrarilor vor primi amenzi. „In acest sens, vom solicita si sprijinul Corpului de Control de la Primarie si al Inspectoratului in Constructii”, a completat Chirica. (Mariana ZBERIANU)
Pentru ca a cazut intr-o groapa nesemnalizata, o studenta va da in judecata RAJAC-ul
Victima unei gropi nesemnalizate facuta de angajatii RAJAC-ului, Gianina Iftode, de 22 de ani, intentioneaza sa actioneze in judecata regia. Tinara este studenta in anul IV la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza” si s-a mutat de putina vreme in cartierul Dancu. Marti seara, in jurul orelor 20, in timp ce se intorcea de la facultate, ea a cazut si s-a accidentat grav. „Era ceata si intuneric si nu am observat groapa care fusese facuta pe aleea pe care eu circul foarte des. Nu era semnalizata cu nimic si am si martori care sa sustina acest lucru. Eu am 1,70 metri inaltime si cind am cazut, marginea betonata mi-a ajuns la piept. M-am lovit puternic de marginea de beton si la spital mi s-a spus ca mi-am rupt doua coaste. Din groapa m-a scos un tinar care era la un chiosc din apropiere. M-a lasat un moment sa-mi revin, ca abia rasuflam din cauza durerii, si m-a ajutat sa ajung acasa. Starea mea s-a inrautatit si mi s-a facut si mai rau. Am mers la Spitalul de Urgente, iar de acolo m-au trimis la Spitalul «Sf. Spiridon». Ca sa-mi treaca durerile, aici mi-au facut o perfuzie cu calmante, apoi m-au trimis la Clinica de Chirurgie Toracica de la Spitalul de Pneumoftiziologie. Acolo nu am vrut sa ramin internata pentru ca, din cauza aglomeratiei, trebuia sa stau intr-un salon impreuna cu un barbat. Am zis ca o sa revin a doua zi, iar azi am fost din nou la radiologie si s-a constatat ca aveam doua coaste fracturate”, ne-a povestit Gianina Iftode. Ea a adaugat ca nu ar fi facut prea mare caz de patania ei, daca nu ar fi auzit la televizor declaratia unui reprezentant al RAJAC-ului in care se afirma ca groapa de canal era semnalizata. „Acel director, sau ce-o fi fost el, a insinuat ca sint mincinoasa spunind ca au pus semnalizare la groapa. Or, eu am mai multi martori ca nu era nici o semnalizare, nimic. Abia a doua zi groapa a fost imprejmuita cu o banda galbena, iar la ora actuala (ieri seara – n.r.) este si astupata”, a precizat studenta. Aceasta are astazi o noua intilnire cu seful Clinicii de Chirurgie Toracica, prof.dr. Adrian Aldea si, in functie de perioada de ingrijire medicala de care va avea nevoie in continuare, va hotari pasul urmator. „Se putea intimpla ca, in locul meu sa cada un copil in acea groapa si sa pateasca mai rau decit mine sau chiar sa moara. Neglijenta trebuie pedepsita”, a mai spus Gianina Iftode. (Carmen MAFTEI)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii