Schimbari ca in filmele americane in Codul de Procedura Penala

joi, 31 ianuarie 2002, 00:00
3 MIN
 Schimbari ca in filmele americane in Codul de Procedura Penala

Protectia martorilor, repararea pagubelor provocate de stat, introducerea intr-o forma explicita a prezumtiei de nevinovatie si introducerea agentilor sub acoperire sint principalele modificari ale Codului de Procedura Penala, discutate in aceste zile de parlamentari. Proiectul de lege are ca scop alinierea legislatiei romanesti la legislatia europeana, solicitata tot mai ferm in ultimul timp de Curtea Europeana a Drepturilor Omului. O alta modificare importanta priveste arestarea preventiva care, dupa aprobarea acestui proiect, va reveni in exclusivitate judecatorilor. Daca acest proiect va primi unda verde din partea parlamentarilor, atunci sistemul de justitie va semana cu cel vazut prin filmele americane.
Martori cu nume false
"Daca exista probe sau indicii temeinice ca prin declararea identitatii reale a martorului sau a localitatii de domiciliu a acestuia ar fi periclitata viata, integritatea corporala sau libertatea lui sau a altei persoane, acestuia i se poate incuviinta sa nu declare aceste date, atribuindu-se o alta identitate sub care sa apara in fata organului judiciar", prevede proiectul. Aceasta inseamna crearea unei adevarate industrii, pornind de la inregistrarea video cu sonor si imagine distorsionata pina la acordarea unui statut special de protectie a martorului.
Nevinovat pina la sfirsitul procesului
"Orice persoana este considerata nevinovata pina la stabilirea vinovatiei sale printr-o hotarire penala definitiva". Codul de Procedura Penala va avea aceasta prevedere daca parlamentarii vor aproba proiectul. Inainte de a incepe audierea unui acuzat, politistii, procurorii si judecatorii vor trebui sa-i puna in vedere ca ceea ce declara poate fi folosit impotriva sa, iar martorii vor putea beneficia de protectia statului.
Judecatorii vor pune catuse pe miini
Proiectul modifica din temelii competenta in privinta arestarii preventive. Conform documentului, politistii au dreptul sa retina pentru 24 de ore un acuzat, procurorii sa dispuna interzicerea parasirii localitatii sau a tarii si arestarea preventiva provizorie pe termen de 3 zile, in timp ce doar judecatorii pot sa emita mandate de arestare pe termen de 30 de zile. In prezent, politistii pot retine suspectii de comiterea unor infractiuni pentru 24 de ore, procurorii pot sa aresteze pentru 30 de zile, la fel ca si judecatorii. Tot referitor la arestarea preventiva, conditiile in care se va putea uza de aceasta prevedere vor fi mai dure. Astfel, fapta pentru care este cercetat trebuie sa fie pedepsita cu mai mult de 4 ani inchisoare, fata de 2 ani cit este in prezent. A fost creata si o sectiune cu dispozitii speciale pentru minorii retinuti sau arestati.
Statul roman va trebui sa le asigure "drepturi proprii si un regim special de detentie preventiva in raport cu particularitatile virstei lor, astfel incit masurile privative de libertate luate fata de minori sa nu prejudicieze dezvoltarea fizica, psihica sau morala a minorului".
Politisti sub acoperire
Politistii vor putea lucra sub acoperire, adica se vor putea infiltra in retelele de trafic de droguri sau de carne vie, pentru ca anchetatorii sa poata lupta eficient impotriva crimei organizate. Identitatea lor nu va fi cunoscuta decit de procurorul care supravegheaza cercetarile, iar acesta nu va dezvalui numele politistului nici dupa finalizarea cazului.
Bani pentru arestari ilegale
Un capitol separat va fi reprezentat de despagubirile pentru privarea de libertate ilegala ori pe nedrept. Proiectul prevede instrumente de reparatie, cum ar fi "plata unei sume de bani, constituirea unei rente viagere ori incredintarea, pe cheltuiala statului, unui institut de asistenta sociala si medicala". (Radu BURLACU)

Comentarii