Seceta secolului

luni, 12 iunie 2000, 23:00
3 MIN
 Seceta secolului

Seceta care a cuprins toate judetele tarii a lovit naprasnic si Iasul. Din cauza ca nu a mai plouat de mai bine de doua luni, principalele culturi agricole sint compromise in proportie de 70%. "Numai la griu, pagubele evaluate acum citeva zile depasesc 200 de miliarde de lei", a declarat Neculai Olariu, directorul adjunct al Directiei Agricole. Pe linga pagubele produse de seceta, reteaua de irigatii a judetului zace parasita, nimeni nefiind interesat in a reface instalatiile. "Din cele peste 250.000 de hectare de teren arabil, 58.000 de hectare au fost amenajate pentru a putea fi irigate. Din cite stiu, in ultimii patru ani doar 44.000 de hectare mai beneficiau de aceasta tehnologie. Insa nu cred ca la aceasta ora exista mai mult de 6.000 de hectare irigate si astea doar la societati comerciale sau la asociatii agricole", a adaugat Neculai Olariu. Directorul adjunct al DGA Iasi a afirmat ca taranii nu-si pot permite irigarea culturilor, costurile fiind prea mari: "Nu stiu exact cit costa metrul cub de apa din aductiune, dar oricum pretul depaseste posibilitatile materiale ale agricultorilor". Situatia fara iesire in care se afla agricultura ieseana a fost caracterizata tot de directorul Directiei Agricole. "Termenul limita pentru a ploua a expirat de mult", a spus directorul adjunct.
Pentru a nu pierde toata agoniseala de anul trecut si valoarea integrala a investitiei, directorul Olariu a precizat ca taranii si asociatiile agricole au o singura sansa: "Cit mai repede trebuie intocmite procesele verbale de calamitate. In teritoriu avem specialisti care pot oferi consultanta. Este singura sansa pentru a mai obtine o parte din bani".
Dupa culturile de pe cimp, incep sa sufere si animalele
La cele 34.000 de hectare cultivate cu griu, productia estimata zilele trecute de specialistii Directiei Agricole a scazut, fata de anii anteriori, cu peste 50%. "Am estimat ca in acest an productia de griu la hectar va fi de 1.300 de kilograme fata de media anilor precedenti, care depasea 2.800 de kilograme. La societatile comerciale, care pina in acest an realizau 6.000 de kilograme la hectar, am estimat o productie de doar 2.000 de kilograme. Daca nu va ploua cit mai repede, cred ca vom ajunge la 700 de kilograme pe hectar", a precizat Olariu. Lipsa ploii a produs pagube si la productia de lapte din judet. "In comuna Miroslovesti se colectau zilnic 6.000 de litri. Acum productia a scazut cu cel putin o mie de litri", a declarat Neculai Olariu. Pirjolirea pasunilor si a finetelor precum si lipsa apei pentru animale sint principalele cauze care au dus la aceasta scadere a productiei de lapte. Aparent mai putin afectate, livezile de visini si ciresi au fructe sub standardele multianuale. "Pentru export, fructele ar trebui sa aiba un anumit diametru. Din cauza secetei, roadele sint mult mai mici", a spus Olariu. O situatie similara este prezenta si in sectorul piscicol, unde, din cauza caldurii, s-a redus volumul de apa din bazine, prin evaporare, si s-a redus nivelul oxigenului din apa necesar pestilor.
Membrii comisiei de dezastre a judetului s-au intilnit ieri la Prefectura. Ei au propus ca Iasul sa fie declarat judet calamitat, pentru a putea astfel primi un ajutor financiar de la bugetul central. "Calamitatile sint apocaliptice. Vom incerca sa luam masuri pentru salvarea unor culturi si pentru asigurarea necesarului de apa", a spus prefectul Florin Vitan. Specialistii sfatuiesc populatia sa respecte masurile igienico-sanitare pentru a evita aparitia unor epidemii. "Intram intr-o perioada de criza. Vor suferi deopotriva, atit animalele cit si oamenii. Trecem prin seceta secolului XX", a spus Mircea Amariucai, directorul Centrului Meteorologic Iasi. (M.O.)

Comentarii